Investitiile care vor fi finalizate pina la sfirsitul anului 2007 in Turda sint estimate la 65,5 milioane de euro de catre oficialitatile orasului. Investitiile vor oferi 1.000 de noi locuri de munca intr-o prima faza, iar in cinci ani, populatia viitoarei zone metropolitane se va dubla.

Investitori clujeni, germani, elvetieni si spanioli

Mai sint doar 6 luni ramase din anul 2007, iar in aceasta perioada municipiul Turda are planuri mari. Investitori germani, elvetieni si spanioli, dar si clujeni se orienteaza spre orasul vecin si dezvolta acolo proiecte de minim o jumatate de milion de euro. Pentru toate aceste proiecte deja au fost eliberate autorizatii, cel putin partiale in anumite cazuri.

Cert este ca, in aceasta perioada, in Turda se construieste cel mai mare centru logistic din sud-estul Europei, centru care va aproviziona cu bunuri de larg consum toate orasele din preajma, inclusiv Clujul. „Investitia se ridica la aproximativ 7 milioane de euro si apartine companiei germane Rewe“, spune primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie.

Locuitorii orasului nu pot decit sa se bucure, pentru ca nu doar acest centru logistic le va fi la indemina, aducind preturi mici si locuri de munca, ci se pare ca pina la sfirsitul anului vor avea si un centru mall pe linga celelalte investitii in dezvoltarea de hipermarketuri in zona. „Este vorba de o investitie de pina la 1 milion de euro in ceea ce turdenii cunosc drept magazinul Big.

Acesta va fi renovat si reamenajat, iar in spatiul sau va functiona un mall sub marca Winmarkt“, spune si arhitectul sef al primariei Turda, Iosif Dumitru. Lista viitoarelor magazine din Turda se completeaza cu investitiile in construirea a doua centre Penny Market, a caror valoare va ajunge la 1,2 milioane de euro.

Vin mai multe investitii

Nu doar Rewe „isi sufleca minecile“ sa treaca la treaba in orasul vecin, ci si compania elvetiana Swisspor, care va fabrica aici spume poliuretanice. Potrivit lui Iosif Dumitru, investitia elvetienilor se ridica la 5 milioane de euro in actele prezentate spre autorizatie. „Insa este stiut ca pina la finalizare sumele vor creste“, a mai adaugat Iosif Dumitru.

Tot el spune ca mai urmeaza deschiderea hipermarketului Ambient in Turda, o investitie de aproximativ 800.000 de euro, iar investitia deschiderii in acest an a hipermarektului Kaufland la Turda se ridica la 1,5 milioane de euro, potrivit cifrelor din baza de date a primariei orasului. In plus, nici pe zona imobiliara investitiile nu stau pe loc.

In prezent, exista aprobari si proiecte rezidentiale in derulare, iar investitiile proiectate a se realiza pina la sfirsitul anului in acest domeniu vor atinge in final cifra de 33 de milioane de euro. „Un investitor spaniol se pregateste acum sa realizeze un ansamblu de 20 de blocuri pe 1,5 hectare de teren in Turda.

Vor fi aproximativ 600 de apartamente doar aici si mai exista alte proiecte, unul care vizeaza constructia unui ansamblu de case, iar un alt proiect vizeaza constructia unui nou ansamblu de blocuri. Vor fi aproximativ 60 de case a caror valoare se va ridica pina la 200.000 de euro“, a mai precizat Iosif Dumitru, iar el puncteaza ca toate aceste investitii urmeaza sa se extinda in viitor.

Exista, de asemenea, in derulare si proiectul finantat Phare a carui valoare se ridica la 6 milioane de euro si care vizeaza reabilitarea si modernizarea Salinei Durgau. Licitatia pentru lucrarile la acest proiect urmeaza a avea loc zilele acestea, iar oficialii orasului estimeaza ca in 18 luni Turda va avea si un centru modern de tratament.

In prima faza, doar pentru constructie si reabilitari vor fi folositi 100-200 de oameni din forta de munca locala, iar dupa finalizare vor mai fi disponibile pina la 400 de noi locuri de munca in serviciile specifice unei asemenea activitati.

Oras metropolitan in 5 ani

„Daca se realizeaza autostrada asa cum ne asteptam si daca se realizeaza si soseaua de centura a orasului, acesta va fi un semnal important pentru investitori. Ne extindem inspre Cimpia Turzii si deja la nivel juridic exista formulat si obtinut statutul de comunitate urbana, creata dupa modelul zonei metropolitane Oradea.

Sint incluse si principalele comune din preajma, cum ar fi Mihai Viteazul sau Viisoara. Acestei comunitati urbane urmeaza doar sa-i mai dam o utilitate, dar avem in vedere deja extinderea spre Cimpia Turzii“, a mai punctat Iosif Dumitru.

Astfel, in doar 5 ani se asteapta ca populatia a ceea ce va deveni Turda metropolitana sa ajunga la 120.000 de locuitori, iar scopul este si acela de a obtine mai multe finantari europene, care acum sint greu de accesat pentru municipiul Turda, in conditiile in care majoritatea finantarilor sint acordate pentru orase cu pina la 50.000 de locuitori sau peste 100.000, iar Turda are in prezent aproximativ 60.000 de locuitori.