17 dintre cei 22 de membri ai Ansamblului „Arlechino“ al Palatului Copiilor din Cluj-Napoca s-au imbolnavit in Tabara de la Navodari. Elevii, alaturi de profesoara lor, se aflau la mare, invitati la Festivalul Mamaia Copiilor.

„Unora li s-a facut rau chiar pe scena“

Numarul pacientilor proveniti din Tabara Lebada de la Navodari care au fost depistati cu toxiinfectie alimentara la Spita-lul de Boli Infectioase din Constanta a ajuns ieri la 88. 17 dintre acestia sint membri ai Ansamblului clujean „Arlechino“.

Valentin Cuibus, directorul Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, a declarat, in exclusivitate pentru monitorul, ca elevii, impreuna cu profesoara lor, au fost cazati la Navodari, ei participind ca invitati la Festivalul Mamaia Copiilor.

„Ieri dimineata (n.r., luni), 17 copii aveau probleme. Unii mai grave, altii mai putin grave. Copiii sint in afara oricarui pericol. Acest lucru este cel mai important. Li s-au facut analizele, iar o parte au fost retinuti la spital“, a declarat Valentin Cuibus.

Profesoara care ii insotea pe copii a luat legatura cu parintii acestora. Copiii care pot parasi spitalul se vor intoarce cit mai repede la Cluj. Valentin Cuibus spune ca Ansamblul „Arlechino“ a urcat pe scena Festivalului Mamaia Copiilor, insa primele semne ale toxiinfectiei alimentare s-au facut simtite chiar in timpul spectacolului. „Unora li s-a facut rau chiar pe scena“, a declarat Cuibus.

A fost Salmonella!

Primii copii, cu virste intre 4 si 17 ani, cazati in tabara de la Navodari, au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta duminica noaptea. Zeci de parinti din intreaga tara au ajuns ieri in aceeasi localitate pentru a-si lua copiii acasa, in cazul in care medicii au permis acest lucru. Toxiinfectia alimentara a fost provocata, potrivit primelor analize, de germenele Salmonella.

Dr. Nicolae Deleanu, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj, a explicat pentru monitorul ca toxiinfectia alimentara este data de contaminarea cu germenele Salmonella a alimentelor gata preparate. „Boala poate proveni de la oameni care nu se spala pe miini dupa ce au fost la toaleta si apoi umbla cu mincarea.

Alimentele mai pot fi contaminate si de soareci, care sint purtatori de Salmonella“, a explicat dr. Nicolae Deleanu. Simptomele toxiinfectiei alimentare cu Salmonella sint varsaturi, diaree si febra mare.

Tabara de la Navodari a fost inchisa ieri de ASP Constanta. De asemenea, Autoritatea Nationala pentru Tineret a anuntat ca va suspenda colaborarea cu Tabara Lebada din Navodari.

Ingrijorare la MEdCT

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT), Cristian Adomnitei, si-a exprimat ieri ingrijorarea cu privire la starea de sanatate a copiilor din Tabara Lebada, care apartine SC SIND Romania SRL Bucuresti - Sucursala Navodari. Ministrul a spus ca este inadmisibil ca viata copiilor sa fie pusa in pericol din neglijenta sau nepasarea unor persoane fara simt de raspundere.

„Asigurarea conditiilor de igiena alimentara si furnizarea de servicii turistice de calitate in taberele scolare, care revin administratorilor acestor unitati, este imperios necesara“, a declarat ieri Cristian Adomnitei.