Reteaua de apa potabila a comunei Cristian a primit „botezul", ieri, in cadrul unei festivitati la care au participat oficialitati locale si judetene. Un pas mic pentru omenire, dar unul urias pentru localnici.

Locuitorii comunei Cristian s-au pus in rind cu lumea. Mai nou, ei se pot mindri cu o retea de apa potabila nou-nouta, inaugurata chiar ieri de catre primarul comunei. Dupa ce li s-a pus la punct reteaua de canalizare, era si cazul sa aiba si o alimentare permanenta cu apa potabila.

Fondurile pentru acest proiect au fost asigurate, in cea mai mare parte, de parteneri straini, iar ceilalti bani necesari proiectului au venit de la bugetul local.

„Noi sintem infratiti cu orasul Lowen, din Belgia, care ne-a si dat suma de 1 milion de euro, pe care o vom da inapoi in patru ani, fara a plati dobinda, iar din fonduri proprii am pus suma de 220.000 de lei noi pentru retea", a declarat primarul Ioan Seuchea. Locuitorii comunei s-au racordat deja la noua retea, insa nu in proportie de 100%.

Pina in prezent au fost depuse 1.000 de cereri de racordare, mai raminind doar ca alte 200 de familii sa urmeze exemplul vecinilor lor.

Unde sint bani, se lucreaza repede

Conform spuselor primarului, lucrarile au fost efectuate in ritm alert, reteaua de apa potabila fiind pusa pe picioare in mai putin de opt luni. Pentru ca au contribuit decisiv la cresterea nivelului de trai in Cristian, oficialitatile locale au tinut sa puncteze momentul inaugurarii printr-o festivitate, care a cuprins si o taiare de panglica, la statia de pompare din vecinatatea primariei.

La eveniment au fost prezenti, printre altii, Iosif Moldovan, vicepresedinte al Consiliului Judetean Sibiu, Dorin Cretu, director executiv al AJOFM Sibiu, Nicolae Stefanoiu si Ioan Pentea, reprezentanti ai Directiei Sanitare Sibiu, Ion Avram si Ioan Sas, preotii parohi din Cristian.

De asemenea, reprezentate au fost si Inspectoratul Scolar Sibiu, Ocolul Silvic, Institutul de Montanologie, Directia de Gospodarire a Apei, Directia Sanitar-Veterinara si primariile din Orlat, Jina, Tilisca, Saliste, Miercurea Sibiului, Sura Mica, Seica Mare si Rosia.

Trei masini ale politiei rurale au insotit in permanenta grupul format din mai bine de 60 de persoane, oficialitati si localnici curiosi.

Proba retelei

Primarul comunei este mindru de realizare. „Fondarea retelei de apa potabila este formata din mai multe etape: traversarea pe sub drumul judetean, proiect inceput de fostul primar si continuat de mine, cu unele schimbari, construirea statiei de pompare a apei, cea a conductei de refulare de 3,5 kilometri si cea a rezervorului de 600 de metri patrati.

Reteaua totala se intinde pe 25 de kilometri", a mai precizat Ioan Seuchea. La finalul evenimentului, reprezentantii comunei au tinut sa ofere si o demonstratie a bunei functionari a retelei de apa potabila, prin utilizarea unui furtun cu presiune.

Ioan Seuchea l primarul comunei Cristian

„Pina acum s-au racordat la reteaua de apa potabila 1.000 de familii de aici, dar noi speram ca si celelalte aproximativ 200, care au mai ramas neracordate, sa faca acelasi lucru pina la sfirsitul lunii. Apa o vom primi de la reteaua generala a orasului, timp de patru luni, dupa care vom incerca sa ne alimentam din surse proprii.

Localnicii trebuie sa stie ca apa pe care o vor primi nu contine nicio impuritate, iar noi garantam pentru ea"