Caldura mai scumpa

Conform unui proiect de hotarare afisat pe site-ul Primariei, ploiestenii care locuiesc la bloc si nu au centrale termice, ar putea plati mult mai multi bani pentru caldura din apartamente. Asta pentru ca, asa cum am relatat deja in urma cu cateva luni, societatea Dalkia doreste majorarea pretului gigacaloriei pentru caldura furnizata la Ploiesti.

Unul dintre proiectele de hotarare ce vor fi discutate in viitoarea sedinta a CL Ploiesti vizeaza „ajustarea” pretului de producere, transport si distributie a energiei termice in municipiul Ploiesti. Evident, prin „ajustare” se intelege majorare, dar parca suna mai bine „ajustare” atunci cand e vorba sa scoti bani in plus din buzunarele alegatorilor.

Asadar, potrivit proiectului cu pricina, pretul gigacaloriei produse in cogenerare ar urma sa creasca, incepand cu 1 august anul acesta, de la 157,5 RON fara TVA, cat este in prezent costul platit de populatie, la 272,28 RON fara TVA. Asta ar insemna a majorare cu 57,7 % a pretului pentru caldura si apa calda furnizata celor bransati la sistemul public de incalzire.

De asemenea si pretul gigacaloriei furnizate agentilor economici ar urma sa creasca, daca respectivul proiect de hotarare va fi aprobat de consilierii locali ploiesteni.

11 000 de euro un tablou

In timp ce un proiect de hotarare prevede cresterea pretului gigacaloriei, un alt proiect promovat de primarul Emil Calota vizeaza achizitionarea a trei tablouri pentru viitorul sediu al municipalitatii ploiestene. Asta n-ar fi mare lucru, daca picturile respective nu ar fi la preturi exorbitante.

Este vorba despre trei tablouri realizate de pictorul Vladimir Zamfirescu, cetatean de onoare al municipiului Ploiesti. Daca proiectul in cauza va fi aprobat de catre alesii locali, noi toti cei care cotizam la buget ar urma sa platim nici mai mult nici mai putin decat 33 000 de euro pentru trei picturi.

Asta pentru ca primarul Calota considera, asa cum arata si in raportul de specialitate atasat proiectului de hotarare, ca este potrivit ca de la buget sa fie alocati acesti bani, avand in vedere „Faima internationala in crestere de care se bucura pictorul Vladimir Zamfirescu”.

Nu vrem sa fim intelesi gresit; apreciem arta, dar in conditiile in care in Ploiesti sunt inca strazi neasfaltate, pline de gropi (ca sa dam doar un exemplu), credem ca a da 11 000 de euro pentru un tablou inseamna jaf pe banii publici.