Iasul are asigurat un reprezentant in Parlamentul European (PE). La inceputul saptaminii trecute, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a confirmat ca ieseanul Mihai Razvan Ungureanu va deschide lista liberalilor pentru PE. Cum este greu de crezut ca PNL va obtine mai putin de 5% la alegerile din toamna, Iasul se poate deja lauda cu un reprezentant la Bruxelles.

Mentionam ca fostul ministru de Externe este sprijinit de conducerea centrala a formatiunii, filiala locala a PNL nedesemnindu-si inca propunerile. Nominalizata pe liste in primavara de liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, sefa ISJ, Camelia Gavrila, a lasat de inteles ca nu mai este interesata de candidatura. In plus, inspectoarea a declarat ca intentioneaza sa renunte la politica.

„Sint suficiente lucruri care m-au deranjat. O sa le anunt la momentul potrivit", a mentionat Camelia Gavrila. Relu Fenechiu nu a putut fi contactat fiind plecat din tara.

PSD: „Simirad are notorietate"

Democratii ieseni se bazeaza pentru alegerile europarlamentare pe profesoara de matematica, Mihaela Popa. Experta in derularea de fonduri europene, propunerea PD Iasi este in prezent consilier al secretarului de stat pentru invatamint preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei. „Am ales o persoana care sa poata obtine usor un loc elegibil", a spus deputatul democrat Petru Movila.

Parlamentarul a apreciat la 70% sansele ca Mihaela Popa sa ocupe un loc eligibil pe listele centrale.

PSD Iasi si-a pastrat nominalizarile facute in primavara. Fostul primar Constantin Simirad si seful TSD, Catalin Ivan, sint optiunile social-democratilor. „Constantin Simirad are notorietate si in campania electorala acest lucru este foarte important", a spus Catalin Ivan, convins ca nominalizarea sa este mai degraba formala.

Totodata, seful TSD regreta aminarea alegerilor, programate initial sa aiba loc in luna mai. „In primavara, PSD se baza pe 10-11 locuri eligibile. Acum, dupa referendum, putem fi siguri doar de sase", crede Catalin Ivan.

PLD: „Oprea se va intoarce de la Bruxelles pentru a candida la Primarie"

Anuntat la Congresul PLD din 30 martie cap de lista pentru PE, rectorul Universitatii Al.I.Cuza, Dumitru Oprea, a ajuns pe pozitia secunda, scrie presa de la Bucuresti, locul sau fiind luat de Theodor Stolojan. Vicepresedintele PLD Iasi, Marius Spinu, nu a confirmat mutarea, dar a recunoscut ca nu cunoaste toate deciziile de la centru.

„Din cite stiu eu, decizia privind deschiderea listei pentru europarlamentare de catre domnul Oprea nu s-a schimbat", a spus Spinu. Vicele PLD Iasi a tinut totusi sa reaminteasca de decizia rectorului de la Cuza de a candida la primaria orasului.

„Va sta la Bruxelles pina prin ianuarie-februarie, dupa care se va intoarce sa se pregateasca pentru campania electorala", a precizat Marius Spinu. Sansele ca PNG si PRM sa trimita ieseni in Parlamentul European sint reduse. Filiala locala a partidului lui Gigi Becali l-a nominalizat pe doctorul George Pandele, iar PRM mizeaza pe liderul organizatiei, Vasile Diacon.

„Nu aveam sperante. Asta este situatia. Sintem foarte subrezi aici la Iasi", a spus Maria Apostolescu, fosta sefa a filialei PRM Iasi.