Problema este una foarte dificila pentru administratia judeteana care investeste mai mult in promovarea zonei si mai putin in infrastructura, iar banii putini sint directionati doar catre reparatii. La zeci de obiective turistice din Alba cum ar fi Ghetarul de la Scarisoara, Cheile Rimetului, Cheile Valisoarei, pe Valea Ampoitei sau pe cea a Aiudului, se ajunge, pe an ce trece, tot mai greu.

Chiar si asa zonele foarte primitoare pe care localnicii le exploateaza la maxim, ii determina pe turisti sa uite uneori de starea in care se gasesc drumurile. Turistii sint atrasi si cu mincaruri traditionale si, odata ajunsi pe Valea Aiudului, maghiarii se simt ca acasa astfel ca se intorc an de an. Numarul lor ar putea fi insa mult mai mare.

Frumuseti apreciate

“Sintem din Ungaria. Sintem veniti 17 si am sosit aici pentru a vizita o pestera si pentru a vedea frumusetile de pe aceasta vale. Nu am mai fost aici pina acum si voiam sa vizitam”, spune Andras Tuko, unul dintre turistii maghiari veniti pe Valea Aiudului. “E foarte frumos in zona si in fiecare an vin si ma intorc. Deci imi place foarte mult zona asta aici.

Si mai ales mincarurile”, este de acord si Attila Papp. Nici traditiile nu sint neglijate de turistii maghiari. “Sintem din Ungaria. Sintem dansatori in tara noastra si sintem foarte interesati de traditii. De aceea vrem sa stim despre acest domeniu cit se poate de mult. Ne place foarte mult aerul, natura, muntii, oamenii care sint foarte caldurosi.

Ne plac casele, ne place totul aici”, explica Yuditha Suwarno. Nu numai maghiarii sint cei care apreciaza zonele turistice din Alba. “Zona este foarte frumoasa, dar drumul este jalnic. Am venit sa vizitez pe aici dar nu stiu daca se poate urca mai sus, din cauza drumului”, spune Michael Heilemann, venit tocmai din Germania.

Turismul are de pierdut

Drumurile proaste si lipsa utilitatilor din unele zone ii descurajeaza insa pe unii dintre turisti. “Am venit din Budapesta, dar drumul este o catastrofa. Am mai fost acum 2 ani, dar drumul nu s-a schimbat de loc. Numai turismul are de pierdut”, crede Joseph Kelley. Situatia ii afecteaza destul de mult pe proprietarii de pensiuni care inregistreaza pierderi considerabile.

“Drumul este in asa stare incit turistul vine, vede peisajul, savureaza zona dar drumul este asa de prost incit spun ca daca nu se repara nu va mai veni aici la noi. Asta pot sa spun eu sigur ca este un minus de cel putin 10%. Sint efectiv agentii turistice care anuleaza rezervarile.

Cel putin 50 de persoane ar fi putut fi sta in sat la cele 10-20 de pensiuni dar asa sint doar vreo 12”, povesteste Levente Tulit, proprietarul unei pensiuni de pe Valea Aiudului.

Europa la picioarele muntilor

“Procentul de turisti ar fi cam 80 % maghiari. Restul vin si din tara si din strainatate. Vin chiar si turisti polonezi, din Austria, Cehoslovacia din America. Turistii vor, de la zona noastra, sa urce pe munte pentru ca avem o zona foarte, foarte frumoasa si apreciata de turisti.

In acelasi timp avem o cazare si o mincare foarte foarte buna, iar mincarea ardeleneasca se stie ca este foarte vestita peste tot”, povesteste Agneta Lassel, muzeograf in Coltesti.

Micols Karoly

“Vin turistii cu autobuze si autocare. Am 80 de locuri de cazare. Dimineata servesc masa si apoi seara. E in regim de pensiune. Turistii merg ziua prin zona de 100 de kilometri in tot felul de excursii iar seara se intorc inapoi la cazare”

, povesteste un alt investitor in turismul local.

Strategie si realitate

Administratiile locale, alaturi de cea judeteana din Alba, spera ca, in scurt timp, sa rezolve problema cu infrastructura. O strategie in acest sens exista la nivelul consiliului judetean, dar deocamdata fondurile sint insuficiente. “Avem o mostenire extrem de proasta. De 17 ani nu s-a facut, putem sa spunem, nimic pe drumurile judetene.

Situatia este la fel in tot judetul nu numai la drumurile cele care duc spre obiective turistice. Consiliul are de mai bine de 2 ani de zile un proiect de dezvoltare a turismului ceea ce nu a existat niciodata in judetul Alba si avem in acelasi timp planuri pentru crearea de conditii - drumuri pentru a putea ajunge la aceste obiective.

Nu avem insa odata atitia bani“, explica presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel. “Exista multe trasee turistice. In zona, in fiecare an, se organizeaza concursuri de alpinism. Se poate vizita un relief deosebit. Problema sint insa drumurile”, declara si primarul comunei Livezile, Daniel Irimie.

Totul se intimpla in vreme ce liderii din turismul romanesc se dau de ceasul mortii pentru a-i atrage pe romanii care pleaca in concedii peste granite.