Un tanar de 17 ani din comuna clujeana Sannicoara, suspect ca ar fi infectat cu bacteria care provoaca botulismul, a fost internat la sfarsitul saptamanii trecute la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj-Napoca.

Adolescentul s-a simtit rau dupa ce a mancat o conserva de ton, pe care a cumparat-o de la un magazin alimentar de pe strada Horea. Potrivit directorului Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj, dr. Nicolae Deleanu, la internare tanarul prezenta simptome asemanatoare cu botulismul.

Medicii clujeni i-au facut analizele specifice, insa declara ca rezultatele au infirmat existenta bolii. "Persoana internata avea simptome de botulism, dar acestea au fost infirmate in urma analizelor efectuate in cadrul spitalului de Boli Infectioase Cluj.

S-au recoltat probe din conserva de ton, iar acestea au iesit negative", a declarat Nicolae Deleanu, directorul ASP Cluj, care a refuzat sa-i faca publica identitatea.

Contactati in cursul zilei de duminica de catre Clujeanul.ro, reprezentantii Spitalului de Boli Infectioase Cluj au refuzat sa discute despre acest caz.

Verdictul final in acest caz va fi dat de catre Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti, singura autoritate din Romania care are aceasta competenta, acolo unde au fost trimise si analizele clujeanului din Sannicoara. "Probe de ser au fost trimise la Institutul Cantacuzino, din Bucuresti, iar rezultatele finale vor fi primite in 4-5 zile", a precizat Deleanu. Adolescentul care a acuzat simptome de botulism a fost externat.

Cazuri in mai multe judete

In ultimele doua luni, mai multe persoane din judetele Galati, Vrancea, Botosani, Mures si Bistrita-Nasaud au fost internate pentru investigatii medicale, fiind suspectate de infectarea cu bacteria care provoaca botulismul. In majoritatea cazurilor, aceste persoane au mancat conserve de peste ori din carne.

Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti a confirmat, in 11 iunie, ca doi copii de 7, respectiv 8 ani, si tatal acestora, din Galati, precum si un barbat din Vrancea, internati, la inceputul lunii iunie, la Institutul "Matei Bals" din Capitala, au botulism.

In urma aparitiei acestor cazuri, autoritatile sanitar-veterinare au declansat controale in magazine din mai multe judete, de unde au retras de la vanzare mii de conserve de ton provenite din Thailanda.