Membrii Comitetului de Initiativa Bolyai (CIB) au somat conducerea Universitatii Babes-Bolyai (UBB) sa instaleze pana in data de 31 august placute indicatoare in limba maghiara in toate cladirile universitatii. In caz contrar, membrii CIB ameninta ca vor instala astfel de placute pe cont propriu.

De asemenea, radicalii maghiari care fac parte din CIB au cerut rectoratului universitatii clujene sa instaleze in cladirea universitatii busturile imparatului austro-ungar Franz Jozef si imparatesei Elisabeta, asa cum au instalat busturile regelui Ferdinand I si reginei Maria, suveranii Romaniei Mari si ctitorii universitatii romanesti din Cluj.

Membrii conducerii liniei maghiare din UBB au afirmat, intr-un material postat pe site-ul institutiei, ca invatamantul in limba maghiara a inregistrat deja o serie de progrese. Deocamdata, reprezentantii rectoratului nu aui oferit un raspuns oficial cererilor formulate de CIB.

Membrii CIB au incercat sa instaleze placute in limba maghiara in UBB si in toamna anului trecut. Ca reactie, Senatul UBB a decis concedierea a doi lectori universitari care au coordonat actiunea, Peter Hantz si Lehel Kovacs. In semn de protest fata de aceasta concediere, cei doi prorectori maghiari de la UBB, Levente Salat si Laszlo Nagy, au demisionat.

De asemenea, scandalul placutelor a provocat tensiuni diplomatice intre guvernele de la Bucuresti si Budapesta. Ministrele de Externe ungar si roman au facut un schimb de note pe aceasta tema, dupa ce autoritatile maghiare au luat apararea celor doi lectori universitari concediati la Cluj.