Tinerii din Oradea vor beneficia, din 2008, de locuinte construite prin ANL. Este vorba despre un numar de 78 de locuinte, din care 50 garsoniere si 28 apartamente cu doua camere. Beneficiari vor fi doar tinerii pana la 35 de ani.

Termenul de predare al celor patru blocuri de pe bulevardul Decebal este mai 2008. Pana atunci, Primaria Oradea va finaliza etapele de selectie a candidatilor eligibili pentru aceste locuionte.

La sfarsitul acestei luni, va fi publicat in ziarul Primariei Regulamentul de repartizare si de participare la sesiunea de depunere a dosarelor. In perioada 1-30 octombrie se vor putea depune dosarele, care vor fi verificate pana la 31 ianuarie, anul viitor. In luna februarie, lista cu tinerii va fi supusa aprobarii Consiliului local, iar in aprilie se vor putea face repartitiile.

Candidatii eligibili vor fi departajati pe baza unui punctaj care va tine cont de situatia locativa actuala, de starea civila, de numarul persoanelor aflate in intretinere (copiii aduc puncte in plus), de starea de sanatate actuala, de vechimea cererii catre ANL, de nivelul de studii (avantaj pentru cei cu studii superioare), de situatiile sociale deosebite.

Fiecare doritor va putea sa-si calculeze inaintea depunerii dosarului numarul de puncte pe care il poate obtine, pe baza punctajului ca va fi facut public.

Tinerii necasatoriti vor putea opta doar pentru garsoniere, iar cei casatoriti pot alege unul din cele doua tipuri de locuinte. Garsonierele au o suprafata de 40 de mp, iar apartamentele cu doua camere 54 de mp. Chiria pentru apartamentele ANL este in prezent de 8 lei/mp pe luna, care se modifica pe baza coeficientului de zona. Locuintele vor fi inchiriate pe o perioada de cinci ani.

Achizitionarea locintelor ANL nu este posibila din cauza lipsei cadrului legal necesar.