Asadar, din puct de vedere istoric, geografic si al recreerii, orasul este un „paradis al turistilor”. Dar din punctul de vedere al turistilor ce fel de oras este?

Turda, de obicei, este un oras linistit, fara prea multe festivaluri si evenimente importante pentru un turist. Este un oras aproape adormit si destul de plictisitor. Poate tocmai de aceeea nu avem foarte multi vizitatori straini.

Din Turda se organizeaza calatorii si excursii catre alte orase din lume, dar organizeaza cineva o calatorie pentru turistii care vor sa viziteze orasul nostru? Degeaba avem afise lipite la marginea orasului si indicatoare catre Salina sau Parcul Zoo, daca nu aduce nimeni picior de turist sa le viziteze.

Aici ma refer la agentiile turistice, nu la acei oameni care isi mai aduc rudele din strainatate sa faca o baie in Durgau.

Si oricum, la ce folos sa vina cineva sa ne viziteze si sa ne cumpre produsele sau sa se cazeze in hotelurile noastre? Numai de pierdut avem si tot nu facem nimic in privinta exploatarii potentialului turistic din Turda.

Ce spun expertii

Pozitia agentiilor turistice din Turda asupra promovarii turismului in orasul nostru este cat se poate de pasiva. Agentia de Turism Ariesul nu are nici un program prin care sa promoveze potentialul turistric local si nu aduce turisti in orasul nostru.

Tudor Turism este cu totul de alta parere, adica doreste sa aduca turisti in oras, dar nu are inca potentialul necesar pentru realizarea unui asemenea proiect. Ei spera ca in scurt timp, poate chiar de la iarna, vor putea aduce cel putin cateva grupuri de turisti pentru a le arata frumusetile peisajelor din Turda si imprejurimi.

Lider in promovarea turismului local este Transilvania Live, o alta agentie locala care aduce turisti in tara pentru sejururi in toata Transilvania. Nici ei nu aduc turisti care sa viziteze doar Turda si imprejurimile, pentru ca, pur si simplu, nu este rentabil, dar au inclus in cateva sejururi si o stationare la Turda.

Un turist, doi turisti, nu turisti

Dar pentru ca a fi turist nu inseamna sa faci o rezervare pe internet si apoi sa te conduca cineva pe locuri care s-ar putea sa nu te intereseze, adevaratii adepti al acestei forme de recreere pornesc deseori de capul lor si neghidati de nimeni.

Asfel, vrem nu vrem, se mai aventureaza, razlet, cate un grup de turisti pe la noi si avem ocazia sa intram in contact cu ei si sa ii intrebam ce parere au despre orasul nostru. De exemplu, intr-o dupamasa de duminica, am avut placerea sa ajut un grup de turisti infometati. Dar a fost o misiune aproape imposibila.

6 oameni se uitau la mine, infometati, intreband unde pot sa manance la ora aceasta in orasul nostru. Fiind in centrul orasului, m-am uitat in jur, ce este deshis? La placintarie nu, un fast food nu este, in piata iarasi nimic, patiseria da, dar sa manance prajitura si la felul principal nu le-a convenit. Singurul loc a fost restaurantul hotelului Potaissa.

Ei s-au bucurat nespus, dar eu nu puteam sa nu ma gandesc ca daca nu ar fi existat macar un singur loc, m-ar fi mancat pe mine? Dar n-am avut timp sa imi raspund pentru ca m-a abordat un alt turist. L. Norbert, pentru ca s-a si prezentat, a vrut sa ajunga la Castelul Dracula din Turda.

Pentru o secunda am incremenit de mirare, dar mi-am adus aminte despre un hotel cu numele „Printul Vanator”, care prin simplul fapt ca are reclama pusa in sensul giratoriu cu textul Dracula's Castle (Castelul lui Dracula) ii induce in eroare pe turisti.

Degeaba ii explicam omului ce am aflat ulterior de la Dana Prutean, managerul hotelului, ca acei clienti care fac rezervare pe internet stiu ca nu este adevaratul Castel Dracula, ci doar ca are o sala Dracula care ii confera si acest nume atragator, iar turistul simplu si nedocumentat ca el, nu are de unde sa stie.

Omul a ramas uimit cand i-am spus ca doar in judetul Brasov exista asa ceva, la noi este doar un nume de hotel. „Inseamna ca am luat teapa pentru ca m-am oprit aici”, exclama si dupa felul in care a demarat cu masina sunt sigur ca nu se mai intoarce in vecii vecilor pe la noi.

Cu siguranta, vor veni si altii sa ne viziteze, dar atata timp cat vor intalni aceleasi neajunsuri elementare ca si restul vizitatorilor, nu vom avea un turism prosper niciodata. Vorba aia: fabricile se inchid rand pe rand, culoare nu mai este si daca nu ne reprofilam pe turism pentru a creste veniturile orasului si ale noastre, desigur, vom ajunge un oras fantoma ca in vestul salbatic!