Zeci de magistrati maramureseni au rude „in sistem”, adica in instante, parchete, avocatura, notariate. Asta ca sa nu mai punem la socoteala rudele cu functii in alte institutii gen SRI, politie, ori juristii de la diferite societati comerciale sau institutii publice.

Pe scurt, conform declaratiilor „de rudenie” completate „pe propria raspundere” de magistrati, justitia maramureseana pare a fi o mare familie.

Din 2004, toti judecatorii si procurorii din Romania sunt obligati sa depuna un fel de declaratie de „rudenie”.

Potrivit Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor: “judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa dea, anual, o declaratie pe propria raspundere in care sa mentioneze daca sotul, rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau

cercetare penala, precum si locul de munca al acestora”. GAZETA de Maramures va prezinta datele trecute „pe proprie raspundere” de magistrati in declaratiile disponibile si pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Nu dorim sa se creada ca acuzam pe cineva.

Poate, la prima impresie, am crezut si noi (ca multi altii) ca magistratii maramureseni isi desfasoara activitatea dupa cutume si reguli nescrise. Dupa ce am discutat cu mai multi magistrati am ajuns la concluzia ca, pana la urma, cei din Maramures par mai apropiati de ceea ce numim respect pentru lege. Fata de instante din alte mari orase, in Baia Mare (in special), lucrurile stau acceptabil.

Evident, exista si un „dar”. Din relatarile celor din Sistem mai sunt scapari ale unor magistrati, nu multe, dar... care nu se refera atat la gradul de rudenie, ci mai ales de influenta. Politica, dar nu numai, pentru ca in Romania, ca si in alte state, exista influente in zona Justitiei.

Cazuri concrete sunt greu de dat, dar poate vom reusi sa patrundem si in aceasta zona aflata sub tacere. Altfel, interesant, magistratii baimareni cred ca sistemul american, cel cu jurati ar fi mai aproape de ceea ce ne dorim cu totii, o justitie independenta. Rudele judecatorilor Cei mai cu traditie in familie par a fi judecatorii.

Pe listele publice ale judecatorilor maramureseni am descoperit ca sunt multe familii care au activitate in justitie si urmeaza o profesie a parintilor, bunicilor... Alina Ana Stamate-Tamasan, judecator la Judecatoria Baia Mare - sotul Nicolae Stamate-Tamasan este avocat, verisoara Anamaria Tamasan este consilier juridic la o societate comerciala, Monica Pop, afin de gradul IV notar si

Mihaela Namolosanu, tot afin de gradul IV este avocat. Andrei Claudiu Rus, judecator la Judecatoria Baia Mare - sotia Iuliana Rus este ofiter SRI, Gheorghe Rus, ruda de gradul I jurist la o firma, Dana Rus, ruda de gradul IV jurist la Primaria Marghita. Daniela Radu - judecator la Judecatoria Baia Mare - fostul sot, Valentin Radu este avocat.

Stefan Alexandru Szaitz, judecator la Tribunalul Maramures - sotia Georgeta Dana Szaitz este consilier juridic la CEC, sucursala Maramures. Gabriela Pop, judecator in cadrul Judecatoriei Baia Mare - sotul Petre Pop este avocat. Mihai Pop - Cerneanu, presedintele Tribunalului Maramures - sotia Leonora Pop Cerneanu, avocat in cadrul Baroului Maramures.

Maria Stefania Pavel, judecator la Tribunalul Maramures- sotul Vasile Pavel ofiter in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Maramures. Marius Mugurel Oprescu, judecator la Judecatoria Somcuta Mare - sotia Mihaela Oprescu este avocat in cadrul Baroului Cluj.

Georgeta Muresan - judecator la Tribunalul Maramures- sotul Viorel Florin Muresan jurist la o societate comerciala si socrul Viorel Muresan este tot jurist la o firma.

Viorel Mociran, judecator la Tribunalul Maramures - sotia Ileana Mociran este avocat in cadrul Baroului Maramures, fiica Maria Cristina Mociran este avocat in cadrul aceluiasi barou, fiul Viorel Mociran tot avocat in cadrul Baroului Maramures, iar nora Adela Mociran procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare.

Felicia Matei, judecator la Tribunalul Maramures - fiul Mihai Matei este avocat in cadrul Baroului Maramures. Dumitru Leonte - presedinte la Judecatoria Sighetu Marmatiei - fiica Cornelia Leonte este avocat in cadrul Baroului Maramures. Viorica Ielciu, judecator la Tribunalul Maramures - sotul Alexandru Ielciu este consilier juridic la o societate comerciala din Baia Mare.

Daniela Griga, presedinte delegat la Judecatoria Targu Lapus - Florin Lup, ruda de gradul III este ofiter SRI, Calin Griga ruda de gradul IV este ofiter IPJ Maramures si Alin Griga ruda de gradul IV este subofiter in cadrul IPJ Maramures. Elena Grama, judecator la Judecatoria Baia Mare - fratele Nasturel Iancu avocat in cadrul Baroului Bucuresti.

Oresia Gondor- judecator la Tribunalul Maramures - sotul Zaharia Gondor practician in insolventa, iar Vasile Dzeabeniuc, ruda de gradul IV consilier juridic la Prefectura Maramures.

Giuroiu Catalin, judecator la Judecatoria Baia Mare - sotia Brandusa Giuroiu judecator la Judecatoria Baia Mare, Monica Magold afin de gradul II - consilier de probatiune la Serviciul de probatiune Tribunalul Arad, Eduard Magold, tot afin de gradul II este ofiter de specialitate la Penitenciarul Arad.

Viana Liana Francisc judecator la Judecatoria Baia Mare - sotul Ovidiu Francisc vicepresedinte Judecatoria Baia Mare. Ion Cian, judecator la Judecatoria Viseu de Sus - Simon Ioan Cian, ginere, este Inspector principal de politie la Politia orasului Viseu de Sus. Iar Ion Grad, tot ginere, este agent de politie la Politia orasului Viseu de Sus.

Marcel Axenta, judecator la Judecatoria Baia Mare - Mircea Axenta, ruda de gradul II este jurist la o societate comerciala.

Maria Avram - judecator la Tribunalul Maramures - Marian Avram, sotul, este avocat in cadrul Baroului Maramures, fratele Simion Chisiu este jurist la o societate comerciala, cumnatul Emilian Avram este subcomisar la Politia Piatra Olt, iar Lucretiu Avram, tot cumnat este agent principal la Politia Gusoieni.

Ileana Maria Tertis - judecator la Judecatoria Viseu de Sus - cumnata Lucica Ratiu este consilier juridic la Primaria Bistrita. Daniela Tiplea - judecator la Judecatoria Baia Mare - Michaela Anca Noviello, verisoara, este avocat in cadrul Baroului Bucuresti.

Margareta Valdman, judecator la Tribunalul Maramures - fiul Istvan Valdman este avocat in Baroul Maramures, si nora Bonyhai Gabriela tot avocat in cadrul Baroului Maramures. Elena Voiu - judecator Tribunalul Maramures, Mircea Muresan, ruda de gradul IV este agent de politie la IPJ Maramures.

Ileana Daniela Waltner, judecator la Judecatoria Baia Mare - sotul Gabriel Waltner avocat in cadrul Baroului Maramures, Monica Boitor, verisoara de gradul IV este avocat in cadrul Baroului Maramures.

Rudele procurorilor Laurenta Berinde - prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei - fratele sotului sau si sotia acestuia, respectiv Gheorghe Berinde si Beatrice Berinde indeplinesc functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui.

Ioan Ulici, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei - sotia Loredana Ulici este judecator la Judecatoria Sighetu Marmatiei, iar cumnatul sau Vasile Moldovan este avocat in Baroul Maramures. Pana la ora inchiderii editiei, pe site-ul CSM nu au fost publicate toate declaratiile de rudenie din 2007 a procurorilor maramureseni.

In aceste cazuri, ultimele declaratii disponibile sunt cele din 2006. Pentru a nu omite pe nimeni, va prezentam si datele trecute in acestea: Borcuti Dana, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare - sotul Gheorghe Borcuti este avocat in cadrul Baroului Maramures.

Dorel Ioan Buda, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare - verisorul Adrian Buda, ruda de gradul IV, lucreaza in calitate de subofiter in cadrul IPJ Satu Mare, la Serviciul Criminalistica. Zoltan Istvan Varga, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare - sotia Bernadette Varga este avocat in cadrul Baroului Maramures.

Codruta Blajan, prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Somcuta Mare - sotul avocat in cadrul Baroului Maramures. Aurelia Mut, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Lapus- sotul Nicolae Mut este agent de politie in cadrul Politiei Targu Lapus.

Ioan Petran, procuror sef sectie urmarire penala cu delegatie la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures - fiica sa, Manuela Petran este avocat in Baroul Maramures.

Dincolo de Deal, alta lume

Am incercat sa luam o parere si din partea avocatilor, cei care „se razboiesc” zilnic cu magistratii, dar si cei care stiu mai bine situatia din sistem. Desi totul pare bine in Maramures, avocatii baimareni s-au ferit sa dea declaratii oficiale. Se pare ca exista unele probleme intre cele doua categorii profesionale. „Nu este vorba de rudenii si chestii din astea.

Sunt probleme ce tin de orgolii, antipatii, de polite care pot fi platite in moduri in care nu te astepti. Ce este peste Deal, nu cunoastem foarte bine. Acolo este o alta lume. Acesta este adevarul. In Maramuresul istoric, chiar si Justitia are alte masuri de valoare. Dar cea mai mare problema o reprezinta volumul de munca al judecatorilor.

Ganditi-va ca un judecator ajunge sa aiba si 70 de cauze pe zi. Nu se poate sa parcurgi toate dosarele, sa fii in cunostinta de cauza. De aici apar erori, trebuie sa recunoastem ca sunt erori judiciare, tot din acest motiv procesele sunt amanate la nesfarsit.

Vedeti, sunt multi judecatori tineri, am fost in multe instante din tara si este pericolul ca acesti tineri sa nu fie pe masura asteptarilor. La noi in Baia Mare am avut norocul ca sunt cativa judecatori buni, care au impus o anumita linie. Nu vorbim de scapari, ori erori, ele exista.

Per general, prestatia unor magistrati de aici a facut ca atunci cand mergem in alte instante sa fim priviti cu respect”, ne-au explicat avocati care nu au dorit sa vorbeasca liber. Una peste alta, familia justitiei maramuresene este sublima si exista. Din pacate inca mai exist si teama, frica de o posibila sanctionare (de un fel sau altul) daca iti exprimi punctul de vedere liber. Traim intr-o tara libera... dar...

Incompatibilitati “Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.

Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri care presupun existenta unui conflict intre interesele lor si interesul public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii, cu exceptia cazurilor in care conflictul de interese a fost adus la cunostinta, in scris, colegiului de conducere al instantei

sau conducatorului parchetului si s-a considerat ca existenta conflictului de interese nu afecteaza indeplinirea impartiala a atributiilor de serviciu.

Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa dea, anual, o declaratie pe propria raspundere in care sa mentioneze daca sotul, rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau cercetare penala, precum si locul de munca al acestora.

Declaratiile se inregistreaza si se depun la dosarul profesional”- Articol 5 din LEGE Nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

„Nu au fost niciodata probleme”

Mihai Pop-Cerneanu, presedintele Tribunalului Maramures: „Nu au fost niciodata probleme si sunt convins ca nu vor fi. E bine ca se face publicitate acestor incompatibilitati. Prin legislatia legata de publicitate s-a urmarit ca aceste declaratii sa fie transparente, publice, sa le stie toata lumea. Sunt instante foarte mari, cum e la Bucuresti, unde judecatorii nu se cunosc intre ei.

Daca cineva ridica aceasta problema, judecatorul s-a uitat pe site si a rezolvat problema”. Ioan Brisc, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures: „conform legii exista si aceasta obligatie de a face o declaratie in legatura cu sotia sau rudele care lucreaza in sistem. Noi ne-am conformat. Eu de exemplu n-am rude, nici sotie care sa lucreze in sistem.

Pentru ceea ce e scris acolo, fiecare si-a asumat raspunderea si banuiesc ca ce a scris acolo reprezinta situatia reala.”.