Autoritatile locale din comuna Sanmartin au termen pana vineri

sa plateasca datoriile pentru apa consumata

» In caz contrar, comuna, inclusiv cele doua statiuni, vor fi deconectate de la sistemul de furnizare a apei

Comuna Sanmartin, de care apartin statiunile Baile Felix si 1 Mai, are termen pana vineri sa plateasca datoria de 25 de miliarde de lei vechi catre Compania de Apa Oradea, altfel risca din nou sa ramana fara apa potabila. Ieri, intr-o sedinta "de indata", consilierii locali din Sanmartin nu au gasit o solutie pentru rezolvarea problemei.

In urma cu o luna, cand CA Oradea a oprit alimentarea cu apa in comuna Sanmartin, consilierii au decis preluarea SC GCPLS S.A., societatea locala de furnizare a apei. Insa, atunci s-a preluat doar activul, adica serviciul de furnizare, fara datoriile firmei.

CA Oradea a transmis Primariei Sanmartin o adresa prin care anunta ca nu va incheia contract de furnizare a apei cu societatea din comuna, dupa preluarea ei de catre CL, decat daca alesii decid si preluarea pasivului, adica datoriile de 25 de miliarde de lei vechi. sedinta de ieri a inceput cu scandal, intrucat consilierii liberali au spus ca nu exista baza legala pentru preluarea datoriilor.

"Curtea de Conturi a spus clar ca nu putem sa platim noi datoriile. Sa ne spuna juristul daca este legala hotararea", a cerut consilierul Florian Birta.

Alesii au acuzat conducerea SC GCPLS de problemele cu care se confrunta acum comuna. Primarul Lucian Popus a declarat ca il astepta la sedinta si pe directorul societatii de furnizare a apei, insa acesta a trimis un alt angajat sa dea socoteala in fata consilierilor. "Cineva se balacareste in bani publici", a adaugat primarul Popus.

In final, juristul primariei le-a explicat consilierilor ca nu exista o baza legala pentru preluarea datoriilor societatii, insa ei pot decide acest lucru, iar daca nu contesta nimeni hotararea ea va ramane valabila. La vot, insa, cei doi consilieri liberali prezenti la sedinta s-au abtinut, iar hotararea nu a trecut. Ca urmare, situatia nu a fost rezolvata.

"Maine (n.r., azi) vom avea o solutie. Problema nu sunt banii, pentru ca Primaria are 40 de miliarde disponibile pentru diferite lucrari, insa aveam nevoie de hotarare pentru a plati banii. Daca hotararea trecea puteam achita datoria", a declarat Lucian Popus.

Directorul CA Oradea, Ioan Ciursas, a declarat ca pana vineri la ora 08.00 trebuie achitate datoriile sau comuna ramane din nou fara apa. "De o luna de zile stau si nu fac nimic si acum in doua zile vor sa rezolve tot", a precizat Ciursas.