» Fara sa ofere explicatii autoritatilor locale, Ministerul Apararii tine aproape goale opt cladiri din Timisoara si imprejurimi

Ministerul Apararii Nationale a dat un nou raspuns negativ la cererea autoritatilor din Timisoara de a primi opt spatii neutilizate care apartin de acest minister.

Consiliul Judetean Timis si Primaria Timisoara au facut pana acum cateva zeci de cereri la MApN, dar raspunsurile au fost de fiecare data negative, fara o motivatie clara. CJ Timis a facut primele adrese catre ministerul de resort in octombrie 2005, in timp ce municipalitatea timisoreana are in evidenta si cereri mai vechi de trei ani.

"Asa a decis Marele Stat Major, atat ni s-a spus", a declarat, pentru Romania libera, Constantin Ostaficiuc, presedintele CJT. In luna februarie, plenul CJT a cerut o fosta cazarma de pe str. Lucian Blaga, din Piata Libertatii. Aici se afla majoritatea cladirilor dorite de autoritati.

"Imobilul solicitat nu poate face obiectul cererii dumneavoastra intrucat este necesar ministerului nostru", a fost raspunsul oficial primit la CJ Timis. si pentru celelalte sapte spatii cerute raspunsul a fost similar.

Liderii administratiei s-au plans des de proasta colaborare cu MApN, amintind ca se tin blocate spatii din oras, in conditiile in care administratiile sunt in criza de spatii pentru a-si desfasura activitatile.

Este vorba, printre altele, de fosta cazarma militara de pe Calea Torontalului, sediul Muzeului Militar si Garnizoana Militara, ambele aflate in mijlocul orasului, precum si doua spatii din localitatea Giroc, in apropiere de Timisoara. Intr-unul dintre amplasamente se dorea infiintarea unui Ghiseu Unic, la care cetatenii sa-si poata procura toate actele legate de identitate.

Aici ar fi trebuit sa se mute si Politia Municipala, Institutul National de Administratie si SRI. Vechiul cazinou militar ar fi fost un spatiu adecvat pentru activitatile de la Palatul Copiilor si ale Teatrului de Papusi, in conditiile in care ambele sedii au fost retrocedate urmasilor fostilor proprietari si institutiile vor ajunge in strada.

PLANURI

Propuneri pentru cazarma "U"

Primaria Timisoara ar mai dori spatii pentru a rezolva criza de locuinte, asa ca a facut, la randul sau, alte solicitari, unele pentru aceleasi spatii ca si CJT. Cel mai cautat loc pentru investitori este fosta cazarma "U", un spatiu de 3.000 de mp aflat in administrarea primariei. Locul a devenit un refugiu al boschetarilor, chiar in zona 0 a Timisoarei.

"La plenul din septembrie vom cere consilierilor locali sa decida soarta cazarmei "U". Avem 7-8 solicitari si analizam si ideea de a ne ocupa noi de cladire", a declarat Gheorghe Ciuhandu. Investitiile posibile ar fi amenajarea unui hotel de 5 stele, spatii de birouri sau galerii.