Membrii unei retele infractionale din Medgidia, a caror principala sursa de venit erau inselaciunile si comiterea falsurilor au ajuns pe mana politistilor. Potrivit anchetatorilor, pana la ora actuala exista dovezi privind vinovatia a 14 persoane implicate in aceasta retea, pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale.

Printre acestia se numara si Cristian Sibisanu, unul dintre cei implicati, in urma cu doi ani, in scandalul despre care se zvonea ca a impartit sferele de influenta din Medgidia. Totodata, printre inculpati se numara si mai multi administratori de firme, functionari de banci, dar si un angajat al primariei din localitate.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au hotarat inceperea urmaririi penale a 14 persoane, suspectate ca obtineau credite ilegale de la banci, folosindu-se de documente falsificate.

Membrii retelei infractionale sunt acuzati de inselaciune, complicitate la inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals intelectual, fals la legea contabilitatii, abuz in serviciu contra intereselor publice, uz de fals, dar si furt calificat.

Printre cei anchetati se numara Cati Bora, administrator al TFN Kathi SRL Medgidia, Camelia Cucu, directorul Agentiei locale a Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Filis Baubec, functionar bancar la Banca Comerciala Carpatica, Constanta Parvan, functionar in Primaria Municipiului Medgidia, Iulian Talapan, administrator la SC Boxing Club SRL, Cristian Sibisanu, administrator la SC SIB Metal SRL

Medgidia, Cristian Timofte, administrator PF „Timofte Cristian”, Adrian Fanica Irimia, salariat al SC Save & Self Security SRL, Mariana Cnal, administrator la SC Euro Al-Mar-Cris SRL, dar si Dorinel Aionesei, Ciprian Chivu, Marian Stoica, Valentin Slepac, Costel Slepac, acestia din urma fara ocupatie. De altfel, numele lui Cristian Sibisanu nu este necunoscut anchetatorilor.

Barbatul a mai fost in atentia oamenilor legii in urma cu doi ani, odata cu implicarea in scandalul in stil mafiot din Medgidia, cand o discoteca din localitate a fost devastata, iar localnicii au fost treziti de impuscaturile de pistol trase. De altfel, rivalul lui Sibisanu era Cherim Ferat, motiv pentru care s-a vorbit despre o impartire pe zone de influente a orasului.

Potrivit anchetatorilor, metodele in care procedau membrii gruparii sunt deja cele clasice: o parte dintre cei implicati falsificau contractele de munca si adeverintele de salarizare, prin care atestau in mod fictiv ca persoanele care solicita imprumuturile - de multe ori, solicitarile erau depuse pe nume false - ar fi fost angajatii a diverse societati comerciale, in vreme ce complicii lor racolau interpusii pe care ii trimiteau la banca.

Sibisanu a inselat bancile in stil mafiot

Astfel, cu actele falsificate la indemana, membrii retelei i-au indus in eroare pe functionarii de la mai multe banci, printre care Carpatica, BRD, BCR, Volksbank, dar si CEC Medgidia. Ancheta politistilor de la Biroul Investigarea Fraudelor din Medgidia si a procurorilor a scos la iveala ca infractiunile au fost comise in perioada 2006 - 2007.

De asemenea, cu ocazia perchezitiilor efectuate la locuintele invinuitilor, la sediile societatilor in fruntea carora se aflau - dar si in sediul Primariei Medgidia, in biroul functionarului suspectat ca ar fi complice - politistii au descoperit mai multe documente contabile, carti de munca, contracte individuale de munca, stampile contrafacute, dar si calculatoarele cu ajutorul

carora au fost comise falsurile. In alta ordine de idei, ancheta politistilor a scos la iveala comiterea mai multor acte infractionale, printre care furtul si tinerea evidentei contabile fara autorizare. Astfel, anchetatorii au descoperit ca Irimia, seful punctului de lucru din Medgidia al Save & Self Security se face vinovat de comiterea mai multor furturi.

De asemenea, mai multe persoane dintre cele implicate au tinut evidenta contabila la 26, 30 sau chiar 56 de societati, fara a avea acest drept.