Cateva strazi din Oradea ar putea fi inchise incepand de vineri, dupa ce Agentia de Protectia Mediului a constatat ca nivelul de dioxid de carbon din atmosfera este foarte ridicat. Acesta in combinatie cu temperaturile ridicate din aceasta perioada ar putea cauza probleme de sanatate oradenilor.

Reprezentantii APM Bihor monitorizeaza noxele din atmosfera pentru a evita depasiri ale concentratiilor normale. "Avand in vedere ca vineri temperatura ar putea atinge 41 de grade, s-ar putea chiar sa se emita cod portocaliu si pentru judetul Bihor.

Pentru evitarea unor poluari si pentru o mai buna evidenta a toxinelor din aer s-a amplasat un autolaborator in zona Spitalului Clinic de Copii si avem in vedere o posibila inchidere a anumitor artere de trafic din zonele frecvent circulate ale orasului", a declarat Calin Mocan, directorul APM.

In zilele urmatoare specialistii APM vor stabili strazile pe care poluarea este mai intensa si ar putea periclita sanatatea cetatenilor, dupa care va anunta administratia locala si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pentru ca circulatia sa fie oprita pe aceste strazi. "Am vazut ca din cauza unor lucrari de reparatii, strada Tudor Vladimirescu a fost inchisa.

si noi aveam in vedere aceasta strada, la care se mai adauga strazile inguste, cu cladiri inalte si apropiate de sosea, cum ar fi strada Ady Endre. Acestea sunt cele mai poluate", a precizat Calin Mocan. Strazile avute in vedere de specialistii APM se afla in mare parte in centrul orasului.

Acestea vor ramane inchise pana cand nivelul dioxidului de carbon va atinge cotele normale si temperaturile vor scadea.

Decizia inspectorilor de mediu ar putea crea probleme mari in centrul orasului, in conditiile in care alte 14 strazi sunt inchise total sau partial din cauza lucrarilor efectuate la carosabil sau la reteaua de alimentare cu apa.