Compania construieste in Alba Iulia 176 de locuinte pentru stramutatii din Rosia Montana

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a inaugurat, ieri, santierul de constructii la noul cartier de locuinte ce va fi ridicat in municipiul Alba Iulia. Cartierul Recea se va intinde pe aproximativ 22 de hectare si va avea 176 de locuinte. Aici ar urma sa se mute o parte din familiile din zonele Rosia Montana si Corna afectate de preconizatul proiect minier.

Reprezentantii RMGC au anuntat ca pana acum 80 de familii au ales sa se mute in Alba Iulia, dupa finalizarea lucrarilor. Potrivit proiectului, familiile se vor putea muta in cele sase tipuri de case pana la sfarsitul anului 2008. Terenul pe care se va construi noul cartier a fost timp de mai bine de doi ani in procedura de descarcare arheologica.

"Ziua aceasta va dovedi, sper, ca in ciuda numeroaselor obstacole pe care le-am avut de depasit, ne tinem promisiunile. Fie ca ziua aceasta sa marcheze momentul in care planurile proiectului nostru devin realitate, indreptandu-ne catre constructia minei si realizarea proiectului model pe care ni l-am propus", a declarat Yani Roditis, director al RMGC.

Pe langa Recea, RMGC va construi un nou sat si in Rosia Montana, in zona "Piatra Alba". Aici, pe langa zona rezidentiala ar urma sa fie amenajata o zona centrala cu primarie, biserici, sectie de politie, spital, scoala, gradinita, etc. Startul lucrarilor a fost dat, simbolic, de directorul Yani Roditis, prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, primarul Mircea Hava si senatorul PD Alexandru Peres.

Prefectul Cosmin Covaciu a apreciat ca judetul are nevoie de asemenea investitii. "Sper ca aceasta investitie sa gaseasca drumul spre finalizare si sper ca in curand sa taiem panglica la prima casa", a spus Covaciu. In opinia primarului Mircea Hava, noul cartier reprezinta o dovada a faptului ca Alba Iulia creste.

Gabriel Resources, prin RMGC, a investit pana acum in Romania peste 200 milioane dolari. Valoarea totala a proiectului este estimata la peste 2,5 miliarde de dolari.