Autoritatile din Bihor vor sa desfiinteze actualul aeroport si sa construiasca unul nou, care sa concureze cu cele din Cluj si Timisoara

Primaria Oradea si Consiliul Judetean Bihor vor sa faca un aeroport regional la Oradea. Aceasta inseamna desfiintarea actualului aeroport si schimbarea locului. Vicepresedintele CJ Bihor, stefan Seremi, a precizat ca noul aeroport se va situa la nord de autostrada Transilvania, la circa 20 de kilometri de Oradea.

Unul dintre motivele invocate de autoritati este ca actualul aeroport blocheaza Vicepresedintele CJ Bihor a precizat ca modernizarea si extinderea actualului aeroport ar costa circa 50 de miliarde de lei, in schimb unul nou inseamna o investitie de 100 de miliarde de lei.

Desi este vorba de mai multi bani, autoritatile locale considera ca actuala pozitionare a aeroportului blocheaza atat dezvoltarea lui, cat si pe cea a orasului.

"Avem nevoie de un aeroport nou care sa poata face concurenta celor de la Cluj si Timisoara si sa deserveasca un numar mai mare de locuitori, iar amplasarea lui la 15-20 de kilometri de Oradea, in apropiere de autostrada Transilvania, l-ar face mai accesibil pentru locuitorii din Salaj, Satu-Mare sau Debretin.

Pentru un astfel de aeroport avem nevoie de terminale pentru plecari si sosiri, o pista mai mare, iar actuala locatie nu permite acest lucru", a declarat Seremi. El subliniaza necesitatea dezvoltarii municipiului Oradea catre Nojorid, lucru impiedicat de aeroportul actual situat la iesirea din Oradea spre Arad si unde Autoritatea de Aeronautica nu permite ridicarea nici unei constructii.

Valoarea investitiilor necesare unui nou aeroport, care sa preia o parte din calatorii din vestul tarii, dar si din tara vecina, ar fi de circa 100 de miliarde de lei. Reprezentantii autoritatilor locale s-au gandit si la o posibila sursa de finantare, sumele urmand sa fie asigurate din vanzarea terenurilor de sub actualul aeroport sau printr-un imprumut.

Potrivit primarului Petru Filip, primul pas in realizarea aeroportului ar fi acceptarea proiectului de catre CJ Bihor, pe urma gasirea amplasamentului si realizarea unei strategii de dezvoltare. Noul aeroport ar putea fi gata in circa 3 ani de zile.

Ideea construirii unui nou aeroport a fost lansata ieri la conferinta filialei PD Bihor. Actualul Aeroport din Oradea a fost neglijat in tot acest timp de autoritati, care au avut de fiecare data alte prioritati. Ca dovada, CJ Bihor amana finantarea aeroportului de mai bine de jumatate de an.