Preacinstitii teutoni sunt acuzati ca au prejudiciat statul roman cu aproape 17 miliarde de lei vechi prin declararea unor valori mai mici la utilajele introduse in tara si instalate la CET Bacau. M+W Zander FE si-a recunoscut doar o parte din ilegalitate si a platit 3 miliarde de lei.

Insa lucrurile nu se opresc aici, vamesii romani si germani continuandu-si cercetarile pentru a depista intreaga anvergura a fraudei. In adresa nr.38676/17.07.2007 a Agentiei Nationale Antifrauda - Directia Antifrauda vamala se confirma in totalitate acuzele:

"Pe baza sesizarii dumneavoastre privind subevaluarea in vama a importului unei turbine pe baza de gaz tip T130 efectuat de de M+W Zander FE GmbH Stuttgart, sucursala Bacau cu sediul social in Bacau, strada Chimiei nr.6, s-a dispus efectuarea unor verificari de catre Regionala Iasi privind operatiunea de import derulata de societate.

Cu aceasta ocazie, s-a constatat ca sesizarea dumneavoastra se confirma si in consecinta s-au incheiat documentele pentru regularizarea situatiei privind obligatiile suplimentare stabilite de controlul vamal si au fost sesizate organele de politie ale judetului Bacau, existand suspiciunea ca faptele savarsite de firma intra sub incidenta art. 273 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al Romaniei”.

Art. 273. - Folosirea, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate constituie infractiunea de folosire de acte falsificate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. In concluzie, Primaria si CET Bacau s-au asociat cu o firma cel putin suspecta din punct de vedere a onorabilitatii.

In acest caz, explicatii complete ar fi necesare, mai ales ca in primavara acestui an, Romeo Stavarache si-a dat ochii peste cap de extaz atunci cand i-a laudat pe germanii cei exemplari.

La fel a facut si un anume Vasile Muntenita, director general in Ministerul Administratiei si Internelor (directorul Programului National de Termoficare), care cu aceeasi ocazie nu s-a sfiit sa laude desantat firma nemteasca. Poate ca o implicare a DNA ar scoate la iveala si alte aspecte suspecte din aceasta urata relatie.

Culmea este ca premierul Tariceanu a fost carat de Stavarache la CET, unde a apreciat pozitiv lucrarea nemtilor. Nu stim cum va aprecia lucratura lor.

Directorul CET habar n-are

Vasile Dragusanu, directorul CET, a recunoscut senin ca firma SC M+W Zander FE GmbH Stutgart este chiriasa sa. “Pai, au birou la noi inca de la inceputul contractului, ca aveau de ales intre a-si lua un spatiu in oras sau la CET. Ei au optat pentru a-si inchiria un birou, nu cred ca are mai mult de 10 metri patrati.

Chiria este de trei euro pe metru patrat, deci suma incasata nu-i mare”, spune Dragusanu. Despre evaziunea fiscala comisa de firma germana, acelasi director prefera sa nu se pronunte: “Mie imi pare rau sa aud asa ceva, bineinteles ca nu ne cade bine, fiind parteneri. A,mcrezut ca daca-i firma germana, e bine pentru noi.

Oricum, ei au facut importurile pe filiala din Romania (de fapt sucursala, al carui sediu ste la CET,n.n.) si e treaba lor daca sunt nereguli. Noi nu stim costurile la producatori, pe noi ne-a costat in total 327 de miliarde de lei vechi fara TVA tot proiectul.”