Eveniment

Proiectul “Gabriel Resources”, suspendat de Tribunal. Tribunalul Cluj a admis vineri o cerere de suspendare a certificatului de urbanism nr. 78/ 26.04.2006, eliberat de Consiliul Judetean Alba companiei Rosia Montana Gold Corporation, pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (procedura EIM).

Cererea a fost formulata de catre Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). (Ziua de Cluj)

Mitropolitul Bartolomeu cere salvarea Rosiei Montane de la dezastrul ecologic. Mitropolitul Bartolomeu al Clujului i-a adresat ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi,

rugamintea de a depune toate eforturile si de a-si folosi toate pirghiile legale pe care i le confera functia pe care o detine pentru salvarea Rosiei Montane, a Transilvaniei si a zonelor invecinate de la „un dezastru ecologic sigur". (Faclia)

Balvanyos: Laszlo Tokes acuza UDMR de divizarea maghiarilor. Liderul Consiliului National al Maghiarilor, Laszlo Tokes, a declarat la Universitatea de Vara Balvanyos ca responsabilitatea pentru divizarea comunitatii maghiare din Transilvania apartine UDMR.

Totodata, Tokes a incercat o apropiere de presedintele UDMR, Marko Bela, despre care considera ca nu este responsabil ca persoana de situatia existenta in comunitate.

In fiecare an, Universitatea de Vara de la Balvanyos aduna cele mai prestigioase personalitati ale vietii politice, economice si culturale din Romania si Ungaria.

Anul acesta s-a aflat in mijlocul participantilor principalul lider al opozitie maghiare, Viktor Orban, in prezenta caruia episcopul reformat a pledat pentru unitatea comunitatii maghiare. (HotNews.ro)

Peste 10 hectare de padure cuprinse de flacari in Harghita. Peste 10 hectare de padure si pasune au fost cuprinse de flacari intr-o zona izolata din apropierea localitatii Jolotca. Pompierii militari si civili, precum si locuitorii din zona, au intervenit pe jos, intr-o zona greu accesibila, pentru stingerea flacarilor.

Interventia pompierilor a fost extrem de dificila, deoarece accesul cu autospecialele nu a fost posibila, iar mijloacele de interventie s-au limitat la lopeti si maturi. Pana in prezent nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului. (HotNews.ro)

Administrativ

Parcare de 80 de locuri sub podul clujean Calvaria. Parcarea de 80 de locuri din zona podului Calvaria a fost inaugurata vineri de catre municipalitate.

Locurile de parcare amenajate sub Podul Calvaria ocupa o suprafata de 2.600 de metri patrati si au fost realizate de firma SC Astor COM, cea care a cistigat licitatia pentru intretinerea strazilor din Cluj-Napoca.

Spatiul de sub podul din Manastur, astfel exploatat, le ofera locuitorilor din zona o alternativa la parcarea neregulamentara pe partea carosabila, d

egajindu-se astfel, intr-o oarecare masura, traficul rutier din imprejurimi prin crearea de locuri noi de parcare pentru 80 de autovehicule. (Monitorul de Cluj)

Lucrari de reparatii pe strazile din Tirgu Mures. Lucrarile presupun inlocuirea conductelor vechi de apa si a recipientilor stradali, reabilitare in zonele: B-dul 1 Decembrie 1918, tronson Livezeni - Calea Sighisoarei; Depozitelor; Calea Sighisoarei (tronson B-dul 1 Decembrie 1918 - B-dul Pandurilor) si B-dul Pandurilor (tronson str. Cernavoda - str. Evreilor Martiri).

Zonele amintite sunt partial sau integral inchise circulatiei rutiere. (24Ore Muresene).

Economic

Clujul a luat 10 milioane de euro din banii Phare . Companiile si institutiile clujene au accesat din fonduri Phare si subprograme guvernamentale asimilate, incepand cu Phare 1998 pana la Phare 2003 (programe incheiate), aproximativ 10 milioane de euro, prin aproape 90 de proiecte.

Ultima licitatie pentru programul Phare a fost lansata saptamana trecuta la Cluj si vizeaza investitiile IMM-urilor in gestionarea deseurilor. (Ziua de Cluj)

Remin Baia Mare a ajuns un butoi de pulbere pentru Maramures . Reprezentantii Electrica si-au pus in aplicare amenintarea ca vor sista energia electrica la Remin Baia Mare, iar luni dimineata au intrerupt furnizarea curentului inclusiv la sediul companiei.

Masura a fost insa temporara, pentru ca, la numai cateva ore, unitatile miniere au reinceput sa fie alimentate dupa ce s-au transmis mai multe adrese catre autoritatile judetului in care s-a semnalat ca s-ar putea produce dezastre ecologice. (eMaramures.ro)

Romgaz si Transgaz, investitii de 840 milioane RON. Cele doua companii din domeniul gazului cu sediile centrale in Medias vor realiza in acest an investitii totale de 840 de milioane de lei, a anuntat la Medias ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. (Ziarul de Sibiu)