Primaria, pusa la zid de Consiliul Concurentei

de Ziarul de Vrancea     Ziarul de Vrancea
Marţi, 24 iulie 2007, 0:00


La sesizarea deputatului Corneliu Momanu, Consiliul Concurentei suspecteaza municipalitatea de concurenta neloiala u primarul Decebal Bacinschi nici nu vrea sa auda de organizarea unei licitatii, insa consilierii locali par dispusi sa dea inapoi si acuza functionarii municipalitatii ca nu i-au informat corect inainte de a-si da votu Asocierea Primariei Focsani cu firma BP Office & Service pentru

exploatarea retelei de comunicatii subterane a produs valuri nu numai in instantele vrincene, ci si la Consiliul Concurentei, institutie care a luat pozitie fata de un posibil monopol pe piata locala a comunicatiilor.

Sesizat de catre presedintele PLD Vrancea, deputatul Corneliu Momanu, Consiliul Concurentei a constatat ca Primaria Focsani este suspecta de a fi incalcat normele anticoncurentiale prin asocierea in participatiune cu BP Office&Service SRL, pentru realizarea infrastructurii subterane de comunicatii a municipiului.

"Consideram ca alegerea directa a SC BP Office&Service SRL pentru aceasta asociere, fara crearea cadrului favorabil unei competitii deschise, transparente si nediscriminatorii referitoare la selectia agentului economic partener pentru realizarea infrastructurii publice subterane de telecomunicatii in municipiul Focsani este susceptibila a incalca prevederile art. 9 din Legea Concurentei nr.

21/1996", precizeaza Consiliul Concurentei. "Interventia Consiliului Concurentei este un bun inceput in impunerea regulilor de joc concurentiale si catre institutiile publice locale din Vrancea, obisnuite sa favorizeze anumite firme.

Administratia publica locala trebuie sa-si armonizeze practicile cu cele europene si internationale in domeniu, astfel incit incheierea de contracte cu agentii economici sa se faca pe baza principiilor nediscriminarii, tratamentului egal, transparentei si eficientei cheltuirii fondurilor publice", se arata intr-un comunicat de presa al deputatului Corneliu Momanu.

De asemenea, in documentul citat se afirma ca si Prefectura Vrancea a fost la rindul ei sesizata, astfel incit "sa ia masurile cuvenite si aflate in competenta sa, pentru restabilirea legalitatii".

Unde este principiul concurentei

Dupa cum se stie, o alta firma de telecomunicatii, UPC Romania a atacat aceasta asociere prin intermediul unor actiuni in instanta acuzind Primaria de concurenta neloiala. UPC doreste anularea hotaririi Consiliului Local din 29 mai, care priveste asocierea dintre municipalitate si firma BP Office & Service si anularea efectelor contractului incheiat intre cele doua parti.

Numai ca aceasta ultima solicitare a fost respinsa de instanta, intrucit contractul in discutie a fost prezentat consilierilor doar ca model, urmind a fi semnat si, eventual, aplicat, doar daca este avizat favorabil de Institutia Prefectului.

Anterior, UPC a obtinut, pe cale de ordonanta presedintiala, suspendarea hotaririi prin care Consiliul Local si BP Office s-au asociat in vederea furnizarii de servicii de internet in Focsani. Decizia Tribunalului nu a fost atacata cu recurs de catre Consiliul Local, astfel ca acum se asteapta judecarea fondului cauzei.

In raspunsul primit la sesizarea deputatului Corneliu Momanu se mai afirma ca Primaria Focsani a fost atentionata de Consiliul Concurentei asupra necesitatii reconsiderarii parteneriatului cu BP Office&Service SRL, precum si a Hotaririi Consiliului Local nr.

164/2007, "prin alegerea pe principii concurentiale, specifice economiei de piata, a agentului economic asociat pentru realizarea acestei infrastructuri publice".

"N-am ce sa scot la licitatie"

Primarul Decebal Bacinschi era in prima instanta sa explodeze, la propriu, atit de mult l-a enervat subiectul asocierii cu firma BP Offcice, o partenera traditionala a adminsitratiei locale si judetene. Edilul a recunoscut insa ca a primit "o hirtie de la Consiliul Concurentei". "Ce facem, scoatem domeniul public la licitatie? Cistigam 25% din valoarea contractelor.

Dar de ce sa nu vina 10 firme si atunci sa nu luam 15% la fiecare. Lor (UPC- n.r.) le este frica sa nu vina alta firma sa bage cablu. Eu nu am ce sa scot la licitatie! Dupa aceea ma dau in judecata si cistiga procesul", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.

Edilul a facut referire la o hotarire de taxare a folosirii domeniului public luata in anul 2003 si care a fost apoi anulata in instanta in urma unei actiuni facuta de catre Romtelecom, Electrica si alte firme. Primarul a spus ca si UPC s-a asociat cu primaria pentru a-si monta cinci stilpi pe domeniul public, in cartierul Sud.

"De ce nu vin si dinsii sa ne ceara voie si va promit ca facem proiect de hotarire si le dam voie sa-si bage cablurile pe domeniul public", a mai spus Decebal Bacinschi.

Asocierea trebuie reconsiderata

Asocierea cu BP Office a venit chiar cind municipalitatea a inceput un program de modernizare a strazilor, iar firma poate sa-si monteze cablurile odata cu aceasta operatiune, fapt ce reduce foarte mult costurile de instalare. Primarul Focsaniului spune insa ca abia e gata 10% din oras si pina cind se va termina reabilitarea strazilor mai pot veni si alte firme sa-si instaleze cablurile. Potrivit pozitiei Consiliului Concurentei, acest lucru este insa putin probabil.

"Ne exprimam indoiala cu privire la capacitatea urbanistica a municipiului de a suporta astfel de lucrari complexe de fiecare data cind un astfel de operator si-ar exprima dorinta de a realiza o retea subterana de telecomunicatii", se arata in documentul emis de Consiliul Concurentei si semnat de presedintele Alexe Gavrila.

Aceasta inseamna ca dupa finalizarea lucrarilor este clar ca nimeni nu-si mai poate face infrastructura de comunicatii, pentru ca orice alta firma care va vrea sa-si instaleze cablurile nu are alta posibilitate decit sa sparga iar asfaltul din tot orasul si, bineinteles, sa-l toarne inapoi. "S-ar putea sa aiba dreptate (Consiliul Concurentei- n.r.), eu nici nu mai stiu.

Eu cind am facut proiectul de hotarire am intrebat pe toata lumea si mi-au spus ca e bine", a adaugat Bacinschi. Edilul spune ca punctul de vedere al Consiliului Concurentei nu influenteaza hotarirea luata de Consiliul Local, desi i s-a cerut Primariei sa-si reconsidere si sa modifice acest parteneriat si Hotarirea Consiliului nr. 164/2007.

Nu este de neglijat nici faptul ca potrivit Legii 21/1996, care reglementeaza concurenta, in cazul unei actiuni in instanta a firmei care se considera prejudiciata de decizia unor autoritati "persoanele care au creat impreuna prejudiciul raspund solidar pentru actele sau faptele de concurenta neloiala savirsite", ceea ce ar trebui sa-i puna pe ginduri inclusiv consilierii locali care au votat proiectul in sedinta din luna mai. (Doina GANEA, Mihai BOICU)

Alesii locali, dispusi sa revina asupra hotaririi

u acestia spun ca primarul nu i-a informat corect

Aflind de rezolutia data de Consiliul Concurentei referitor la asocierea Primarei Focsani cu SC BP Office& Service, unii consilieri locali s-au aratat dispusi sa-si reconsidere pozitia fata de hotarirea luata in luna mai. "Eu ii stiu pe cei de la Consiliul Concurentei, cu ei nu te poti pune! Chiar si daca este o
recomandare trebuie sa tinem cont de ea. La momentul cind am luat decizia am avut in vedere in primul rind profitul de 15% rezultat din asocierea cu firma respectiva. Daca se va pune din nou problema in Consiliu, desigur ca ne vom adapta la cerintele Consiliului Concurentei", ne-a declarat liderul de grup al
consilierilor PSD, Liviu Oloeriu. Asa cum au fost de acord cu totii in luna mai cu asocierea, asa si acum consilierii democrati cred ca propunerea facuta de Consiliul Concurentei merita luata in discutie. "Noi, eu si doamna Mirela Bizna, in special, daca va amintiti, am fost cele mai vehemente impotriva acestei asocieri prentru ca firma avea unele probleme.

Dar cum bine stiti am acordat atunci un vot de incredere. Evident, daca se pune problema revenirii asupra deciziei, ne vom reconsidera si noi pozitia", a declarat democrata Mioara Lazar. Consilierii liberali sustin ca isi vor schimba si ei atitudinea daca proiectul va fi repus in discutie. "Noi am fost primii care am recunoscut ca am facut o greseala in privinta acestui proiect.

Dar el face parte din genul de proiecte introduse de priamrul Bacinschi si PSD in ultimul moment pe ordinea de zi si nu exista timp suficient pentru analiza unor astfel de proiecte cu miza", a fost de parere liderul consilierilor liberali, Vasile Dobre.

Alesii au mai recunoscut ca executivul local nu le-a oferit prea multe informatii legate de asociere, majoritatea elementelor care i-au ajutat sa-si faca o idee despre eventuala instaurare a unui monopol pe piata telecomunicatiilor venind din presa locala. (D. G.)l


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

251 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by