Peste 50 de romi traiesc in corturi amplasate intr-o intersectie de pe o autostrada din apropierea capitalei irlandeze

Peste 50 de romi din comuna bihoreana Tileagd locuiesc de cateva luni in corturi amplasate pe spatiul verde dintr-un sens giratoriu din capitala irlandeza Dublin.

Autoritatile irlandeze au decis sa ii trimita in tara, dupa ce s-au autosesizat cu privire la situatia lor in urma unui articol publicat de cotidianul The Irish Examiner.

Cei 32 de adulti si 22 de copii de etnie roma, citati de cotidianul irlandez, au declarat organizatiei pentru protectia drepturilor imigrantilor, Pavee Point, ca provin din localitatea Tileagd, din judetul Bihor, si ca in Romania erau discriminati.

"Chiar si cu aceasta mizerie, locul asta este mai bun decat sa fiu in Romania, pentru ca acolo eram discriminati", le-a declarat reporterilor irlandezi Danila Rostas. Politia irlandeza considera insa ca familia Rostas a detinut proprietati in Romania, o parte dintre ele fiind descrise drept "semnificative". Aceasta ipoteza este sustinuta si de Ambasada Romaniei la Dublin.

Un purtator de cuvant al Ministerului Justitiei de la Dublin a declarat pentru The Irish Examiner ca grupul de romi se afla in Irlanda de peste trei luni si ca acestia reprezinta o sursa de ingrijorare privind siguranta publica, se mai arata in articolul din cotidianul The Irish Examiner.

Primarul comunei Tileagd, Gheorghe Goza, cunoaste bine "apucaturile" consatenilor sai.

"Am auzit ce fac consatenii nostri in Irlanda chiar de la alti romi din comuna noastra. Ei tin legatura intre ei telefonic si se cheama unul pe altul. Chiar saptamana trecuta a mai plecat spre Irlanda inca o familie din colonia de langa Gara. Eu tot i-am atentionat sa nu plece sa ne faca de ras pe-acolo.

Dar parca le pasa lor de asta? si cand au venit consilieri de la AJOFM Bihor la noi in comuna sa le ofere locuri de munca ei stateau si radeau de ei", a declarat primarul Gheorghe Groza.