Datorita programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 Romania nu va iesi din 2007 cu deficit intre suma cheltuita de turistii straini in Romania, fata de suma cheltuita de romani in strainatate. In ultimii ani, romanii au cheltuit mai multi bani in concedii in strainatate, fata de banii stransi de la turistii straini veniti in tara.

In 2006 Romania a incasat peste un milliard de lei din turism. Primaria Sibiu si Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 au stabilit prelungirea programului la Centrul de Informatii pentru Turisti

Reprezentantii Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale isi pun baza in acest an pe Sibiul si pe promovarea care se realizeaza in jurul programului Capitala Culturala 2007, pentru a se realize planurile.

„In acest an, balanta ar putea fi pozitiva, in special datorita cererii mari pentru Sibiu, a declarat Cristina Motorga, director general in cadrul Directiei de Promovare Turistica din Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Anul trecut, turistii straini au cheltuit peste un miliard de euro in pachete si servicii turistice in Romania.

Cu toate acestea, anul trecut, balanta de plati a fost deficitara, incasarile de la turistii straini fiind de peste un miliard de euro, in premiera, acestea fiind insa depasite, nu cu mult, de cheltuielile efectuate de turistii romani in strainatate.

In plus, pentru a asigura servicii corespunzatoare de informare oferite oaspetilor orasului, Centrul de Informatii pentru Turisti va functiona de luni pana vineri, de la 8 la 20, sambata de la 9 la 20, iar duminica de la 10 la 18.

Prelungirea programului Centrului de Informatii pentru Turisti a fost posibila prin incorporarea in echipa Centrului a patru persoane care vor oferi informatii cu privire la Programul „Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007”.

Astfel, turistii vor avea la dispozitie, pe langa programul Sibiu 2007 afisat pe Internet si in locurile de afisaj speciale, si aceasta posibilitate de a afla detalii cu privire la evenimentele culturale care se desfasoara in Sibiu.

Franta, Olanda, Spania...

Potrivit ultimelor date furnizate de reprezentantii Primariei Sibiu, in fiecare zi aproximativ 70 de vizitatori trec pragul Centrului, iar in cursul sfarsitului de saptamana, cifra acestora se dubleaza. Cei mai multi vizitatori provin din tarile de origine germanica, in proportie de 60-70%, precum si din Franta, Olanda, Italia, Spania si chiar de pe alte continente.

Comparativ cu luna iunie a anului 2006, in 2007, in aceeasi luna, Centrul de Informatii pentru Turisti a inregistrat o crestere cu cel aproximativ 50%. Lucratorii Centrului primesc, de asemenea, in fiecare zi in jur de 40 de solicitari telefonice si la fel de multe e-mail-uri.

Informatiile care se solicita sunt cu precadere cele privitoare la posibilitatile de cazare din Sibiu si imprejurimi, mijloacele de transport in comun disponibile, posibilitatea contactarii unor ghizi ai orasului, culturali si/sau montani.

Foarte multe din solicitarile de informatii privesc agenda culturala a acestui an, locatiile de desfasurare si posibilitatile de achizitionare de bilete pentru evenimente, precum si zona montana si posibilitatea inchirieri de echipamente.

Cei interesati sa vina in Sibiu solicita si informatii despre statiunile balneare din jur, bisericile fortificate si posibilitatile de cazare in fortificatii, precum si despre ofertele agentiilor locale de turism.

2006

turistii romani au cheltuit in strainatate: 1,035 miliarde de euro,

turistii straini au cheltuit in Romania: 1,034 miliarde euro.

2005

turistii romani au cheltuit in strainatate: 852 milioane euro

turistii straini au cheltuit in Romania: 750 milioane euro

2004

turistii romani au cheltuit in strainatate: 434 milioane euro

turistii straini au cheltuit in Romania: 406 milioane euro

2003

turistii romani au cheltuit in strainatate: 423 milioane euro cheltuieli

turistii straini au cheltuit in Romania: 396 milioane de euro

2002

turistii romani au cheltuit in strainatate: 460 milioane de euro

turistii straini au cheltuit in Romania: 392 milioane de euro

2001

turistii romani au cheltuit in strainatate: 500 milioane de euro

turistii straini au cheltuit in Romania: 405 milioane de euro

„In acest an, balanta ar putea fi pozitiva, in special datorita cererii mari pentru Sibiu - care este Capitala culturala europeana”, Cristina Motorga.