Sibiul - ca mai intreaga tara - este sufocat de alarmistele zvonuri legate de continua crestere a preturilor de pe piata imobiliara. Stephna Braune este unul dintre marii proprietari de imobile din Sibiu. El spune ca, in aceasta perioada, mai bine vinde decat sa cumpere.

Reporter: Preturile de pe piata imobiliara din Sibiu sunt cele reale?

Stephan Braune: Bineinteles, sunt reale, cat timp se gaseste un cumparator. Sunt reale, dar nu sunt neaparat justificate! Piata la ora actuala este foarte sus.

Rep.: Vor mai scadea preturile?

S.B.: Suta la suta. Orice piata urca si coboara. Numai ca in Romania noi avem o situatie specifica deoarece 17 ani piata a fost in crestere continua. Fara indoiala ca va veni si momentul in care piata va cobori, iar eu spun ca va veni destul de repede.

Rep.: „Destul de repede” insemnand in cativa ani?

S.B.: Nimeni nu poate spune momentul exact, dar la ora actuala, piata este atat de sus incat pe mine ma determina sa cred ca momentul in care va cobori este destul de aproape.

Rep.: Cine credeti ca umfla preturile, daca putem vorbi asa? Constructorii? Agentii imobiliari?

S.B.: Este o chestiune de ordin psihologic. Toata lumea asteapta ca preturile sa scada, dar in acelasi timp socoteste ca anul viitor preturile vor creste cu 20-30 % mai mult, in doi ani cu 50-60 % mai mult, si atunci, de fapt, fiecare se autostimuleaza si se complace in aceasta crestere continuua, ceea ce nu este foarte sanatos pentru economie.

Rep.: Avand in vedere ca, dupa cum spuneti dumneavoastra, preturile nu sunt justificate, rezulta ca din piata imobiliara reiese un profit destul de mare. In buzunarele cui credeti ca intra acesti bani?

S.B.: Toata lumea castiga acolo. In primul rand, bineinteles, proprietarii de teren si de case, dar si constructorii, care au acum un moment bun pentru marja lor de castig precum, desigur, si agentii imobiliari, care castiga la ora actuala bani frumosi.

Rep.: Dar ce sa faca tinerii, de exemplu? Tinerii care tocmai acum s-au casatorit si ar vrea sa-si cumpere o locuinta sa mai astepte si sa stea in chirie?

S.B.: Greu de spus! Daca toata lumea asteapta, pretul va creste in continuare! Astfel, este logic ca trebuie sa gandim sa cumparam cat mai repede pentru ca intr-un an, doi, pretul va fi si mai mare.

Eu personal, la ora actuala nu mai cumpar nimic, deoarece consider ca in situatia de fata este mai mult o piata de vanzare, nu de cumparare, dar sper ca in cativa ani preturile totusi sa scada si in Sibiu.

Si terenurile vor scadea la pret

Rep.: In ceea ce priveste preturile terenurilor, pentru ca si aici cresterile au fost foarte mari, acelasi lucru se va intampla ca si in cazul locuintelor, adica vor scadea preturile?

S.B.: Da. In Europa, sau daca putem spune asa, in Europa de Vest, preturile intr-un oras de provincie, cum este totusi Sibiu, sunt mult mai „cuminti” decat ce se intimpla la momentul de fata in Sibiu.

Rep.: Dati-ne cateva exemple, ca o comparatie intre preturile din Sibiu si preturile din Germania, sau din alte tari.

S.B.: Eu am vazut de curand o oferta pe internet cu privire la un teren de vanzare langa Berlin, 42 de hectare comasat, in apropierea unui lac, intr-o zona foarte frumoasa iar pretul a fost, pe hectar, de 3500 de euro. Atunci m-am gandit sa nu cumpar, mi s-a parut totusi prea scump.

Dar daca ma gandesc mai bine, exista zone in Germania, cum este zona de Frankfurt, zona de Stuttgard, zona M?nchen in primul rand, unde preturile sunt si mai piperate. Dar in restul Germaniei, pretul pe un teren construibil este de 30, 40 de euro, undeva pe acolo, iar piata este extraordinar de stabila.

Un exemplu, eu cunosc un apartament, tot intr-un oras resedinta de judet din Germania, care a avut acelasi pret cu 20 de ani in urma cum are si astazi. Deci absolut nici o modificare, nici rata de inflatie nu s-a reflectat la nivelul zonei respective. Asta inseamna ca in general s-a ieftinit, pentru ca si in Germania exista o inflatie.

Rep.: Ce servicii, sa spunem, aduce Sibiului, ca oras, aceasta crestere a preturilor pe piata imobiliara?

S.B.: Are un efect pozitiv cu privire la faptul ca cine vinde astazi o proprietate castiga multi bani, bani care vor fi cheltuiti si investiti tot aici. Asta ca o consecinta pozitiva. Insa, bineinteles, are si efecte negative.

In ultima vreme preturile sunt atat de piperate, iar eu avand contact cu multi straini care vin in Sibiu cu placere, observ cum se informeaza si rad de noi vazand nivelul preturilor. Pleaca in alta parte pentru ca nu in toate orasele din Romania sunt la acelasi nivel al preturile, cum au ajuns la noi. Si atunci, daca vrei sa faci o investitie in Romania, esti foarte sensibil la piata imobiliara.

Probabil, multa lume la ora actuala e de parere ca in Sibiu nu se mai prea poate face nimic si atunci prefera sa mearga in Moldova, unde nivelul de piata imobiliara este mult mai jos si situatia fortei de munca este mult mai usor de rezolvat decat in Sibiu. Iar din acest punct de vedere, nivelul acesta al pietei imobiliare este foarte negativ pentru dezvoltarea din zona Sibiului.

Pretul corect: - 30%

Rep.: Cum apreciati ca ar fi pretul justificat de pe piata imobiliara? Cu cate procente va fi mai jos de cat este acum?

S.B.: O parere foarte personala: eu cred ca va fi foarte bine daca aceasta corectie a preturilor se va face cu 30 - 50 la suta mai in jos. Dupa o astfel de scadere va putea exista din nou o crestere sanatoasa. Nu se poate ca o piata care merge in jos sa mearga la infinit in jos. Se ajunge la un anumit moment cand reincepe cresterea.

Rep.: Se construieste calitativ in Romania in ceea ce priveste constructiile civile sau industriale?

S.B.: Am vazut niste constructii extraordinar executate si am vazut alte constructii de o calitate indoielnica.

Exista o mare problema cu privire la forta de lucru calificata in constructie, care este acum plecata in Italia, Spania si atunci chiar daca un constructor doreste sa faca ceva de calitate, intampina mari dificultati din pricina lipsei de forta de munca si asa ceva se vede si in calitate.

Rep.: In concluzie, eventualii cumparatori ar trebui sa mai astepte o temperare a preturilor de pe piata?

S.B.: Nu pot spune asa, dar cine este convins de faptul ca piata va creste in continuare va spune ca trebuie neaparat cumparat ceva. Eu personal acum nu cumpar nimic, mai bine vand la ora actuala si astept pana cand preturile vor scadea din nou.

„Eu cred ca va fi foarte bine daca aceasta corectie a preturilor se va face cu 30 - 50 la suta mai in jos”

Rep.: Autoritatile, administratia locala pot face ceva? Au parghii la indemana care ar putea sa imblanzeasca piata imobiliara?

S.B.: De exemplu Timisoara a avut o tentativa foarte interesanta. A incercat sa puna tot terenul pe care l-a avut la intravilan, fapt care sa scoata putin presiunea de pe piata. Aceasta a fost insa o incercare, nu stiu daca a fost sau nu un succes. Dar, aici, administratia nu poate face prea multe pentru ca ei nu pot veni cu o oferta.

Dupa Zona industriala vest, Primaria Municipiului Sibiu nu mai are alte terenuri ce pot fi puse la bataie si atunci inseamna ca nu poate face, de fapt, nimic. Asa este piata, noi trebuie sa asteptam, dar populatia trebuie totusi sa vada ca aceste cresteri nu pot merge pana la infinit. Intr-o economie de piata, tot ceea urca, vine candva si in jos. Iar piata imobiliara este peste tot in lumea asta o piata dinamica.