Eveniment

Aproape un milion de turisti la Sibiu

Peste 800.000 de turisti au preferat sa vina de la inceputul anului, la Sibiu, primul oras romanesc devenit Capitala Culturala Europeana, in parteneriat cu Luxemburgul.

Anul trecut, primarul Klaus Johannis anunta ca aproape un milion de turisti vor vizita Sibiul. Ieri, directorul Mircea Muresan, de la Directia Judeteana de Statistica, a declarat ca in primele sase luni, la Sibiu, au venit deja peste 800.000 de turisti.

Monitorul de Sibiu

La Simleu Silvaniei au fost descoperite doua cetati ale familiei Bathory

O data cu primele sapaturi arheologice incepute la Simleu Silvaniei, s-a descoperit fostul asezamant al familiei Bathory. Situl arheologic cuprinde un ansamblu de doua cetati. Prima cetate, in interior, a fost ridicata in plin secol XV, iar cea de-a doua, cetate exterioara cu trei turnuri circulare, spre finele secolului XVI.

Scopul sapaturilor a fost „acela de a reabilita cetatea, pentru ca se intentioneaza ca in doi, trei ani sa se deschida aici un parc arheologic, unic in Romania”, a spus Daniela Marcu, responsabila cu colectivul de cercetare.

Principala descoperire o constituie pietrele profilate din secolul XVI, care ne arata cum erau si cum traiau cei din cetate, obiceiuri si ce rang aveau oamenii din castel”.

Marcu a mai spus ca „este o cercetare spectaculoasa, cu multe satisfactii din punct de vedere arheologic si care merita sa fie inclusa intr-un circuit turistic national”. Salajeanul

Economie

Clujenii castiga cel mai bine din intermedieri financiare

Peste jumatate dintre salariatii clujeni lucreaza in domeniul serviciilor, unde castiga un salariu mediu net de aproape 1.000 de lei, potrivit ultimelor informatii statistice la nivelul judetului.

Astfel, peste 100.000 de clujeni lucreaza in acest sector, fata de putin peste 85.000 in industrie si constructii si 2.500 in agricultura si piscicultura.

In aceste ultime doua sectoare, si salariile nete sunt mai mici, de 800 de lei in industrie si de aproximativ 620 de lei in agricultura.

Cel mai bine cotat domeniu este cel al intermedierilor financiare, unde salariul mediu net depaseste 3.500 de lei.

Situatia nu se regaseste la nivel national, unde doar aproximativ o treime din numarul total al salariatilor sunt angajati in servicii, cei mai multi lucrand in comert - peste un milion de salariati. Ziua de Cluj