Esential

Bihor: Sute de romani care se intorc sa isi petreaca concediul in tara au fost nevoiti sa stea la cozi ca sa isi cumpere rovignete.

Turistii care au intrat sambata si duminica in tara prin PTF Nadlac au fost nevoiti sa stea la cozi, mai bine de o ora, pentru a-si putea cumpara rovignete, de la singurul punct de vanzare situat in zona vamii.

Marea majoritate a celor care au stat la cozi au fost romanii care muncesc in strainatate, iar acum se intorc acasa pentru a-si petrece concediile. (Cozile de la vama s-au mutat la ghiseele cu rovignete, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Galati: Din 2001, cand Musetescu i-a vandut lui Lakshmi Mittal Priza de la Dunare, Galatiul cumpara apa din Dunare de la Mittal Steel.

Desi au la dispozitie 200 de milioane de euro, edilii Galatiului nu se gandesc sa cheltuiasca 2 milioane pentru ca orasul sa aiba propria extractie de apa din Dunare. (Apa Galatiului, in monopolul lui Mittal, Romania libera editia de Moldova )

Iasi: Scandalul de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" ar putea reizbucni, dupa ultimele declaratii facute de ministrul Educatiei si Cercetarii, liberalul Cristian Adomnitei.

Ministrul sustine ca decizia sa are la baza o hotarare a magistratilor de la Curtea de Apel Iasi, potrivit careia Burlui ar fi fost destituit ilegal de Senatul Universitatii. (Adomnitei jongleaza cu rectorul UMF, Evz Moldova)

Cluj: Prefectul Clujului a anuntat ca-l va suspenda din functie pe primarul comunei clujene Jucu, Petre Coste. Acesta a fost retinut, in urma cu doua zile, de DNA Cluj, dupa ce a fost prins in flagrant luand 13.000 de eruo mita, relateaza NewsIn, care precizeza ca edilul ar fi conditionat cu bani punerea in proprietate in cazul unui teren din apropeierea viitorului parc tehnologic Nokia.

Primarul comunei Jucu a fost prezentat, sambata, in fata judecatorilor cu propunere de arestare pentru 29 de zile. (Primarul PD retinut pentru luare de mita va fi suspendat din functie, HotNews.ro)

Economie

Eveniment

Bihor: Consiliul Local Oradea va acorda, incepand de anul viitor, facilitati firmelor care fac investitii mai mari de 5 milioane de euro. Regulamentul privind stimularea atragerii de investitii si sustinerea dezvoltarii economice durabile in Oradea va fi aplicat din ianuarie 2008.

Firmele care vor dori sa beneficieze de scutiri de la plata unor taxe si impozite locale trebuie sa se adreseze CL Oradea si sa dovedeasca ca indeplinesc o serie de conditii prevazute in regulament.

Astfel, valoarea investitiei trebuie sa fie de minimum 5 milioane de euro, lucrarea sa respecte normele europene de protectie a mediului, fapt ce trebuie dovedit cu documente eliberate de Ministerul Mediului, iar imobilul pentru care se cere scutirea sa fie functional dupa data de 31 decembrie 2007. (Facilitati fiscale pentru investitorii din Oradea, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Arad: Cele mai afectate au fost drumurile nationale, unde asfaltul de pe mai bine de 10.000 mp a fost grav afectat. Potrivit sefului de la Drumurile Nationale Arad, Ioan Balint, in judetul Arad au fost distrusi 6.000 mp de drum prin formarea unor fagase longitudinale.

Alti 4.500 mp au fost afectati de asa-zisele refulari, adica umflarea asfaltului de pe drum si, pe alocuri, craparea imbracamintii asfaltice. (Drumuri distruse de canicula, Evz Vest)

Sibiu: Peste 30 de hectare de vegetatie uscata au fost cuprinse de flacari sambata dupa-amiaza in apropierea localitatii Chesler si alte 5 hectare de miriste au ars vineri dupa-amiaza la Medias pe un teren situat langa cartierul Gura Campului. Un echipaj al pompierilor medieseni alaturi de localnici si angajati ai

Ocolului Silvic au incercat ore in sir pentru a stinge incendiul. (Zeci de hectare de vegetatie in flacari la Medias si Chesler, Tribuna Sibiu)

Banci/Finante

Vrancea: Aprecierea monedei nationale a determinat cresterea veniturilor bugetare colectate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea, pe primul semestru al acestui an, cu 25,6% mai mult fata de anul trecut.

La un curs de 3,5398 lei/euro, incasarile pe primul semestru din 2006 s-au ridicat la 218,87 milioane lei, adica 61,83 milioane euro.

Pe de alta parte, pe primele sase luni ale acestui an s-au incasat 258,75 milioane lei, adica 77,66 milioane de lei, la un curs de 3,3320 lei/euro la data de 30.06.2007. (Aprecierea leului a adus incasari mai mari la buget, Ziarul de Vrancea)

Imobiliare

Constanta: Cea mai infloritoare afacere "de sezon" in Constanta este inchiriatul camerelor pentru turisti. "Plasatorii" isi inchiriaza propriile apartamente si pe ale prietenilor sau vecinilor doritori, ei avand un comision de 20% din pretul fiecarei camere in care aduc turisti. (Inchiriatul, cea mai rentabila afacere de sezon, Romania libera editia de Dobrogea)

Timis: Gradina de Vara de la Capitol, situata in vecinatatea Pietei Operei, este vanata de speculantii de pe piata imobiliara. Terenul are o suprafata de aproape 5000 de metri patrati si este administrat de Ministerul Culturii si Cultelor. (Tun imobiliar in centrul Timisoarei, Evz Vest)

Iasi AFI Europe, divizie a grupului imobiliar israelian Africa Israel Investments, a semnat un memorandum de intelegere pentru achizitionarea unei teren de 155.000 de metri patrati in Bucuresti, la pretul de 77,5 milioane de euro, unde va construi un ansamblu rezidential de lux. „Proiectul va avea drept model unul dintre cele mai scumpe ansambluri rezidentiale din Israel“, a declarat directorul general al AFI Europe, Reuven Havar.

AFI Europe detine proprietati rezidentiale, mall-uri comerciale si hoteluri in Romania, Cehia, Serbia si Bulgaria. Unul dintre cele mai mari proiecte ale concernului in Romania este Cotroceni Park Mall, cu o suprafata de 150.000 metri patrati si 130.000 metri patrati de birouri. Finalizarea constructiei mall-ului este programata pentru jumatatea anului 2008. Grupul israelian a anuntat ca in urmatorii trei-patru ani va aloca aproape 500 de milioane de euro pentru proiecte imobiliare in Bucuresti. ( Achizitie imobiliara de 77,5 milioane de euro , Jurnalul de Est)

Companii

Mures: Targu-Muresul se va imbogati din toamna cu doua noi complexe comerciale de dimensiuni mari: Mures Mall si European Retailpark.

Incepand cu aceasta toamna, locuitorii Targu-Muresului, si nu numai, vor avea posibilitatea sa se bucure de serviciile a doua complexe comerciale de mari dimensiuni, primele de acest tip din zona..

Este vorba de European Retailpark, ce se va inaugura in 17 septembrie, si Mures Mall ce se va deschide in luna noiembrie. (Toamna se numara mallurile, Evz Transilvania)

Cluj: Mechel Campia Turzii a intrat pe profit in primul semestru al acestui an, cu 1,45 de milioane de dolari, fata de o pierdere de 4,2 milioane inregistrata in semestrul I din 2006.

Potrivit datelor furnizate de societate, la nivelul semestrului I volumul productiei de marfa a crescut cu 18% fata de perioada similara a anului trecut, in vreme ce veniturile din vanzari au inregistrat o crestere de 38% fata de anul trecut.

Cifra de afaceri a companiei Mechel Campia Turzii a ajuns in 2006 la 425 de milioane de lei, o crestere de aproximativ 30% fata de anul anterior. (Mechel Campia Turzii a intrat pe profit, Ziua de Cluj)

Media/Pub/Creatie

Braila: Ultima axa prioritara din cadrul programului Operational Regional, denumita Axa 6, este dedicata Asistentei Tehnice. Obiectivul acestei axe prioritare il constituie sprijinirea implementarii in conditii de eficienta si transparenta a POR.

Printre activitatile eligibile se numara si sprijinirea activitatilor de publicitate si informare privind acest program. Materialele publicitare vor avea in mod obligatoriu siglre UE si POR. (Milioane de euro pentru publicitatea POR, Arcasu`)

Bursa

Iasi: SIF Moldova a incasat 1,3 milioane de euro (4,5 milioane de RON) din vanzarea actiunilor detinute la firma Asam Iasi. Dupa ce SIF Moldova a cedat participatia detinuta la compania ieseana, actiunile producatorului de componente auto au crescut, in ziua tranzactionarii, cu 460% pe bursa Rasdaq.

Compania este controlata de omul de afaceri Ioan Prisecaru, patronul grupului de firme Conex. (SIF Moldova incaseaza 1,3 milioane de euro din actiunile Asam Iasi, Informatia Bacaului)

EuROfonduri

Iasi: In judetul Iasi exista opt mari asociatii agricole care cultiva aproape 20.000 de hectare de teren.

Lucrul pamantului in comun este insa o raritate in conditiile in care cea mai mare parte a suprafetei agricole a judetului este faramitata in sute de mii de mici proprietati.

Avantajul asocierii este ca astfel pot fi obtinute mai usor finantari europene prin programe speciale precum SAPARD. (Asociatiile agricole din judetul Iasi incep sa prinda gustul banilor europeni, Evz Moldova)

Alba La Alba Iulia se discutata problema finantarii unor componente din cadrul administratiei judetene care sunt in stransa legatura cu proiectele de tip Drumul Vinului, deoarece, in cadrul Asociatiei "Tara Vinului", membrii asociati provin din domeniul administrativ, iar in acest moment se aloca importante fonduri pentru dezvoltarea relatiilor inter-comunitare.

Aceste fonduri provin din Fondul de modernizare a administratiei publice locale pe baza proiectelor Phare 2005 si 2006 in domeniul serviciilor publice descentralizate. In cadrul intalnirii s-au stabilit metodele concrete prin care se va realiza un proiect destinat dezvoltarii relatiilor inter-institutionale ale diferitelor niveluri ale administratiei publice locale - Consiliul Judetean si Consiliile Locale - in vederea promovarii turismului viti-vinicol. (CJ Alba promoveaza turismul viti-vinicol, Unirea)

Showbiz&Fun

Constanta: Julio Iglesias a vizitat podgoria Murfatlar la invitatia Primariei Municipiului Constanta.

Artistul spaniol a degustat cele mai reprezentative produse ale podgoriei si a achizitionat mai multe sticle pentru colectia personala. (Julio Iglesias, incantat de vinurile dobrogene, Romania libera editia de Dobrogea)

Mures: In 2007, la editia cu numarul XV, Sighisoara a oferit cate un festival pentru fiecare din cei peste 35.000 de vizitatori

care s-au perindat de vineri pana duminica printre cavaleri, domnite, caldura si tobosarul deja consacrat al cetatii. (35.000 de festivaluri intr-unul singur, Evz Transilvania)

Valcea: Cu intarziere de 20 de minute, Nicoleta Luciu si-a onorat, sambata seara, promisiunea facuta ramnicenilor.

Ea a sustinut un recital extraordinar pe scena amplasata in fata terasei de la strandul din Ostroveni. Nicoleta le-a promis fanilor ca pe timpul verii va reveni, in fiecare week-end, la strandul din Ramnic: (Nicoleta Luciu a facut senzatie la strand, Monitorul de Valcea)