Prahova continua sa se afle, alaturi de alte 17 judete, pe lista zonelor care mai trebuie sa infrunte canicula cateva zile. Cel mai mult au de suferit bolnavii, carora medicii le recomanda in continuare sa evite iesirea din casa.

Din pacate pentru autoritatile sanitare, ridicarea codului portocaliu nu le-a adus decat greutati, pentru ca oamenii au crezut cã pericolul a fost depãºit. Situaþia este la fel de gravã ºi pentru agricultori, pentru care ministerul de resort a inceput acordarea de despãgubiri.

Incepand de ieri si pana maine la ora 21.00, temperaturile maxime vor ajunge, ºi in Prahova, panã la 39 de grade. In acest interval, indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80.

La nivel national, secretarul de stat in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Victor Paul Dobre, a averizat incã de vineri prefecturile vizate de canicula, recomandand factorilor de decizie sa solicite tuturor institutiilor implicate in luarea de masuri sa continue eforturile de supraveghere si a cerut ca autoritatile de sanatate publica, oficiile pentru protectia

consumatorilor, agentiile sanitar-veterinare sa fie pregatite pentru a raspunde nevoilor cetatenilor. De remarcat este faptul ca in toata aceastã perioada nu vor fi introduse restricþii de circulatie pe drumurile publice.

Linia gratuita a Ministerului Sanatatii (MS) - TELVERDE, cu numarul 0800800187, va ramane in funcþiune in aceastã perioadã intre orele 8.00 ºi 20.00. De asemenea, MS face apel catre populatie sa respecte, in continuare, recomandarile medicilor pentru a evita imbolnavirile cauzate de temperaturile ridicate.

Este bine, astfel, sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00-18.00. Persoanele varstnice, copiii ºi bolnavii cu afecþiuni cronice cardiace si respiratorii trebuie sa evite deplasarile in spatiul liber, precum si frecventarea locurilor aglomerate.

In cazul expunerii la soare este obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire, preferabil din tesaturi naturale si in culori deschise). Se recomanda cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si evitarea alimentatiei bogate in grasimi, reducerea consumului de cafea si evitarea consumului de bauturi alcoolice.