La Fintinele apa a fost oprita citeva zile, pentru umplerea bazinului, la Slimnic oamenii au inceput sa se asocieze pentru forarea de puturi de mare adincime. Din pacate, in timp ce, la Bucuresti, se vorbeste de strategii de combatere a efectelor secetei, in judet fiecare se descurca pe cont propriu.

Rasinarenii afectati de seceta au gasit o solutie, fara a apela la ajutorul autoritatilor

Strategia pentru combaterea efectelor secetei nu-i prea racoreste pe locuitorii din judet care au probleme cu alimentarea cu apa. Au inceput sa sece fintini, iar oamenii cara apa de la mare distanta. Incearca sa se descurce pe cont propriu si nu cer ajutorul autoritatilor. Situatia nu este inca una foarte grava, dar dovedeste inca o data lipsa de comunicare intre locuitori si autoritati.

Rasinareni isteti

Pe citeva strazi din comuna Rasinari, in special cele aflate pe deal, apa nu mai curge la robinetele oamenilor de aproximativ trei saptamini. Rasinarenii afectati de seceta au gasit insa o solutie, fara a apela la ajutorul autoritatilor. „La nivelul comunei a fost constituit un Comitet de Consultanta si Initiativa cetateneasca si am incercat sa rezolvam problema cu alimentarea cu apa.

Cu acordul primariei am hotarit, in primul rind, schimbarea coloanei de aductiune din localitate, care nu mai facea fata solocitarilor. Pina atunci insa, am gasit si o solutie de moment. Am facut o adresa catre Centrul Chinologic Sibiu, in care am cerut sa ne sprijine cu apa potabila", spune Gheorghe Blezu, unul dintre membrii comitetului.

Apa din cisterna

Conducerea Centrului Chinologic a aprobat cererea rasinarenilor, si astfel, incepind de miercurea trecuta, pe strazile din localitate care nu au apa se gaseste zilnic o cisterna. „Aducem aproximativ doua transporturi pe zi, deoarece cisterna are o capacitate de cinci tone si dureaza pina o golim.

Oamenii vin chiar si cu cite zece bidoane mari o data, deoarece au nevoie de apa de baut, de gatit, au copii mici si chiar animale. Vom veni zilnic, atita timp cit vom fi solicitati", spune comisarul sef de politie Aurica Raduta, coordonatorul actiunii. Oamenii sint foarte multumiti ca acum au apa, insa primarul nu prea.

„Eu, personal, in calitate de sef al autoritatii publice locale, nu am fost informat de actiunea aceasta. Am auzit tangential. Este bine ca vine zilnic o costerna cu apa, oamenii au nevoie, dar ma nemultumeste faptul ca acel grup care se autointitulaza Comitet de Initiativa cetateneasca nu s-a consultat cu mine inainte. Eu nu stiam de existenta lui", arata Ioan Bara, primarul din Rasinari.

Situatii similare

Canicula prelungita a afectat si alte localitati din judet. Iar la Prefectura n-a fost depusa nicio solicitare de sprijin pina acum. Astfel, citeva zile, saptamina trecuta, a fost oprita alimentrea cu apa si in localitatea Fintinele, deoarece nivelul bazinului cu apa, care alimenteaza localitatea, a scazut alarmant de mult.

In Slimnic, unde nu exista un sistem de alimentare cu apa se asociaza cite 15-20 de familii si isi construiesc bazine de acumulare, sau sapa puturi la mare adincime. „Chiar astazi (n.r. - vineri) au descoperit apa la adincimea de peste 100 de metri. Sapam de mult aici", spune chiar primarul, Virgil Sorostinean.

Fara economie

Probleme cu debitele apei s-au mai inregistrat si in Copsa Mica sau Gura Riului. Si aici, din cauza secetei au scazut debitele apelor, iar locuintele amplasate pe dealuri, iar la oras, apartamentele de la etajele superioare, nu au mai beneficiat de apa. Primarii spun ca, de vina in aceste cazuri sint si oamenii, care nu fac economie.

Desi apa abia mai curge la robinete, ei insista sa isi ude recoltele prin gradini sau sa isi spele masinile.