Fostul politician de frunte, Gavril Dejeu, are o camera speciala, la demisolul casei, unde exerseaza. El nu vrea sa-si deranjeze vecinii. Dejeu marturiseste ca pasiunea pentru muzica si-a descoperit-o de mic copil, cind obisnuia sa cinte prin tufele din fata casei parintesti. Spune ca avea o voce de tenor.

Parintii nu au avut bani sa-l pregateasca, pentru a face muzica, insa el ca a exersat singur. Dupa ce a terminat liceul, a reusit sa intre la Conservator, dupa multe peripetii. Din motive medicale, nu si-a putut finaliza studiile, iar muzica a ramas doar o pasiune de-a sa. Si-a continuat studiile la Drept, facultate care l-a ajutat sa faca dreptate in rindul oamenilor.

Familie modesta

Viata l-a pus de foarte multe ori la incercare. Dejeu spune ca viata lui este ca o adevarata epopee. Crede ca ar putea scrie carti referitoare la viata sa. Isi aminteste cu drag de perioada copilariei. Isi aminteste de familia sa numeroasa, el fiind cel mai mic dintre cei sase frati. „Am ramas orfan de tata de la virsta de 7 ani.

Eram cel mai mic dintre frati, iar mamei ii era foarte greu sa se descurce cu noi. La vremea aceea, scoala se platea, si doar fiii de bogatani mergeau la scoala. Noi eram o familie modesta si primul care a mers sa studieze liceul a fost un frate mai mare cu 9 ani de cit mine.

El a fost remarcat de invatatoare, care a venit la parintii mei sa-i roage sa-l dea mai departe la scoala, deoarece il duce capul", isi aminteste Gavril Dejeu.

Dadea meditatii

Nu doar fratele mai mare s-a facut remarcat la invatatura. A urmat si Gavril, care si-a dorit foarte mult sa mearga la liceu, la Cluj, acolo unde fratele mai mare deja intrase la Facultatea de Medicina. Ca sa poata supravietui, el ii dadea meditatii colegului sau de banca, unul provenit dintr-o familie instarita.

„Parintii colegului meu de banca au aflat ca eu eram primul din clasa la invatatura si au apelat la mine. Mergem la el acasa si ne faceam impreuna temele, iar la prinz mincam acolo. Eu stateam in casa unor consateni din Poieni, care mi-au pus la dispozitie locuinta lor. Pentru mine, acea masa de prinz insemna foarte mult", marturiseste sibianul.

Remarcat

Dupa ce a terminat clasa a XI-a, fiindca a avut cele mai bune rezulltate din clasa la invatatura, directorul i-a pus la dispozitie un pat in internatul scolii, dar si o bursa care-i asigura mincarea. „Lucrurile deja au devenit mult mai frumoase. Era o schimbare in bine. De atunci parca am avut alt chef de viata. Am avut chiar si o surpriza placuta.

Cind ma intorceam cu trenul acasa, o femeie m-a auzit cintind in tren si m-a intrebat unde stau. A venit apoi la parintii mei si a vrut sa ma infieze si sa ma pregateasca in muzica. Desi eram o familie saraca, mama mea nu a vrut acest lucru. Nici nu a vrut sa se gindeasca!", spune Dejeu.

A dormit in Gara de Nord

A terminat cu brio liceul. N-a stat pe ginduri si a vrut sa-si indeplineasca marele sau vis. Desi parintii sai nu aveau bani sa-l dea la scoala, fostul ministru povesteste ca a dormit prin gara. „Am vrut sa dau prima data la Conservator, la Bucuresti. Nu am gasit cazare unde sa stau, si cinci zile am dormit in gara. Cautasem cazare, dar nu am gasit.

Cind am dat examenul final, am izbucnit in plins din cauza oboselii. Apoi am plecat acasa, desi profesorii de acolo ma implorau sa ramin. Apoi am dat examen la Conservator, la Cluj. Am intrat la dirijori, iar ca instrument auxiliar am ales vioara", isi aminteste fostul ministru de interne.

A urmat Dreptul

Din motive medicale, Gavril Dejeu spune ca a trebuit sa renunte in anul 2 la Conservator. Dar a revenit apoi la Facultatea de Drept, la care renuntase cu ceva timp in urma. „Am trecut prin multe, dar cu toate acestea, muzica ramine pasiunea mea. Ma bucur cind descopar ca pot cinta aproape orice la vioara, muzica de camera, simfonica si altele.

Si la Drept am renuntat prima data, deoarece se preda marxismul, iar eu nu eram de acord", marturiseste Gavril Dejeu.

Repeta zilnic

Avocat de prim rang, Dejeu a iesit la pensie si isi bucura sufletul pe acorduri de vioara

A trecut prin multe, dar niciodata nu a renuntat la pasiunea sa, de a cinta la vioara. Acum, de cind s-a pensionat, timpul ii permite. El si-a amenajat o camera speciala si repeta circa trei ore pe zi. De curind, si-a dus vioara la reparat si este ca noua. „Am o vioara de peste 40 de ani. Pe ea scrie 1907. Este foarte buna. Eu mi-am cumparat-o...

Pe vremuri de gaseau si nu erau foarte scumpe. Am mai avut si altele, imprumutate, deoarece orice artist este interesat de tot ce apare nou. Exersez circa trei ore pe zi, pentru a avea dexteritate la miini, deoarece la vioara se lucreaza foarte mult cu degetele", explica artistul.

Cinta orice

Dejeu se mindreste ca a ajuns sa poata cinta apropae orice, si este mindru cind o nota suna asa cum trebuie. Pentru asta, insa este nevoie de munca si de o finete a auzului. Cel mai mult ii place muzica de camera si cea simfonica. El spune ca a mai cintat si in orchestra din Sibiu, si chiar a predat ore de vioara la scoala de muzica. Insa zice ca nu avea rabdare cu elevii.

Lasata mostenire

Vioara este ca o adevarata comoara pentru el. A dus-o la reparat, „cu probleme minore". Nu s-ar putea desparti de ea, insa are un nepot de patru ani si spune ca daca acesta va avea inclinatii pentru muzica, i-o va lasa mostenire. „Cind va mai creste un pic, o sa vad daca are inclinatii. Nu vreau sa-l oblig, ci as vrea sa faca muzica doar daca-i place.

Am vazut ca acum se poarta in ziua de azi ca fii sau fiice de bogatasi sa urmeze un liceu de muzica. Cred ca e doar o moda. Oricum, n-as putea sa oblig pe nimeni sa faca muzica, deoarece asta trebuie sa o faci din placere ca sa iasa bine. E ca un hobby", explica Dejeu.

Doi ani de foc

Muzica a ramas pasiunea lui, desi, timp de doi ani, Gavril Dejeu a fost ministru de Interne. Pentru doua saptamini a fost chiar prim-ministru interimar. I-a cedat locul unui alt sibian, Radu Vasile. Dejeu poate fi considerat „cuiul lui Pepelea" din guvernarea taranista, deoarece a deranjat cu anchetele conduse.

A avut unul dintre rolurile principale in stoparea mineriadei lui Miron Cozma, din primavara anului 1999. Spune ca l-au tradat generalii. Si-a depus imediat demisia din functie. A devenit apoi consilierul lui Andrei Marga, presedintele PNTCD, care i-a urmat lui Ion Diaconescu. Nu a fost consultat si regreta si acum demisia lui Andrei Marga din functia de conducere.

Indiferent de scindarile din partid, Gavril Dejeu a renuntat la functiile de conducere din structurile locale si nationale. A preferat linistea caminului si agitatia mult mai putina.

Tradarea generalilor

Cind ajunge la capitolul amintiri neplacute, avocatul sibian evidentiaza mineriada din primavara anului 1999. Miron Cozma si ortacii lui au pornit spre Capitala. Televiziunile transmiteau tot mai des imagini cu coloanele de mineri din Valea Jiului, care se indreptau spre Bucuresti. S-a transmis un singur ordin de la Guvern, prin intermediul ministrului de Interne.

Gavril Dejeu a ordonat stoparea minerilor. Confruntarea a avut loc la Costesti, localitate in care jandarmii au fost invinsi fara drept de apel. „A fost vorba despre o tradare a generalilor. Am transmis un ordin si acesta nu a fost luat in calcul. Nu a fost indeplinit. Nu le-am reprosat nimic nici acum acelor generali si cred ca nici nu o voi face.

Nu am mai discutat cu nimeni atunci, mi-am dat demisia din functia de ministru de Interne si am plecat. Dupa ce mi-am terminat si mandatul de parlamentar, am iesit din toate functiile de conducere pe care le aveam", explica Gavril Dejeu.

Consilierul lui Marga

O data cu retragerea de pe prima scena a politicii, sibianul a fost de partea rectorului de la Cluj, Andrei Marga. A devenit consilierul acestuia. L-a sustinut in lupta pentru presedintia partidului, pe care a cistigat-o. „L-am sustinut mereu pe domnul Marga.

Orice partid trebuie sa aiba un lider cu personalitate foarte puternica, iar eu am fost si mai sint de parere ca Andrei Marga este acel om. Am dezaprobat demisia lui. De fapt, nici macar nu eram la curent cu gestul pe care l-a facut. Marga nu se consultase cu mine, in prealabil", explica Dejeu. Plecarea lui Marga a coincis cu o noua lupta.

Gruparea condusa de Vasile Lupu s-a desprins de partid si a creat un altul, denumit Partidul Popular Crestin Democrat. In PNTCD, puterea i-a revenit lui Victor Ciorbea. Fostul premier a devenit presedinte de partid, dar Dejeu a ramas in continuare un simplu membru. Nu a plecat si nici nu va pleca din partid.

Chiar daca acum s-a mai desprins o grupare, Actiunea Populara, condusa de fostul presedinte Emil Constantinescu. A luptat mereu. Cu regimul comunist, cu Radu Vasile, cu minerii lui Miron Cozma, cu PSD-ul. Pentru luptatorul Dejeu, a sosit insa clipa pacii. Acum se lupta altii.

Intilnire de 50 de ani

Gavril Dejeu a fost plecat in acest sfirsit de saptamina la Brasov. A mers sa-si intilneasca fostii colegi de la Facultatea de Drept. Inainte de plecare, ne spunea ca abia asteapta sa-i reintilneasca, deoarece il leaga foarte multe amintiri de ei. Asa isi va reaminti de tinerete, dar si de vremurile cind erau „indragostit" de Drept.

Alearga zilnic

De curind, sibianul a fost in Suedia si a vazut cum alearga oamenii de acolo. Spune ca a ramas impresionat cind a vazut ca acestia alearga folosind bete de schi. „Este o idee foarte buna, fiindca asa se pune in miscare si partea de sus a corpului. Cind m-am intors la Sibiu, am inceput sa alerg si eu asa.

Se uita oamenii ciudat la mine, pe traseul pe care alerg, pina in padurea Dumbrava, la Muzeul Satului. Dar nu imi pasa ca oamenii se uita ciudat. Pentru mine miscarea, mincarea si odihna sint necesare si m-au ajutat sa ma mentin", considera Dejeu.

Gavril Dejeu

„Am vrut sa dau prima data la Conservator, la Bucuresti. Nu am gasit cazare unde sa stau, si cinci zile am dormit in gara. Cautasem cazare, dar nu am gasit. Cind am dat examenul final, am izbucnit in plins din cauza oboselii. Apoi am plecat acasa, desi profesorii de acolo ma implorau sa ramin. Apoi am dat examen la Conservator, la Cluj. Am intrat la dirijori, iar ca instrument auxiliar am ales vioara"