Dupa un consult, medicul Daniel Nitu i-a recomandat efectuarea unei operatii, care presupunea inlaturarea pietrei de la rinichi cu ajutorul unui instrument denumit ureteroscop. „Doctorul Nitu mi-a spus ca este o operatie banala, in urma careia voi scapa de toate problemele.

Mi-a explicat in ce va consta aceasta interventie chirurgicala si m-a convins sa urc pe masa de operatie”, povesteste ploiesteanul. A doua zi a avut loc operatia din care s-a trezit cu un singur rinichi. „Medicul mi-a spus ca a intervenit o complicatie si ca a fost nevoit sa-mi scoata rincihiul cu totul. Am simtit ca innebunesc”, retraieste acele momente de groaza barbatul.

Isi vrea sanatatea inapoi

La o luna de la operatie, viata ploiesteanului este complet schimbata. Este in concediu medical, deoarece perioada de refacere s-a prelungit. „Mai resimt si acum dureri in zona operatiei. E normal, pentru ca am fost taiat atunci cand mi-a scos rinichiul”, povesteste Dragos Dinu. El va trai toata viata cu spaima ca singurul rinichi care i-a mai ramas s-ar putea imbolnavi.

„Sentimentul ca oricand poate aparea o complicatie este groaznic. Este si motivul pentru care il voi actiona in instanta pe medicul Nitu cerandu-i sa-mi plateasca contravaloarea operatiei de transplant. Nu ii cer daune de milioane de euro, ci doar posibilitatea de a redeveni un om normal, cu doi rinichi”, sustine inginerul.

„Nu doresc nimanui sa treaca prin cosmarul pe care l-am trait. Daca din punct de vedere fizic imi voi reveni, cu psihicul sunt la pamant”, isi incheie cutremuratoarea marturie Dragos Dinu. Acesta ii mai reproseaza doctorului Nitu ca nu i-a spus care sunt riscurile operatiei si, mai ales, ca nu i-a cerut acordul pentru scoaterea rinichiului.

„Nu sunt vinovat”

Medicul Daniel Nitu nu are ce sa-si reproseze. „Procedura chirurgicala este una de finete si oricand pot aparea complicatii. Din pacate, s-a intamplat la domnul Dinu ca ureteroscopul sa se lipseasca de ureter. Am facut pana acum 30-40 de interventii de acest fel fara evenimente nedorite.

Noi, medicii romani, evitam sa le spunem pacientilor care sunt riscurile majore pentru a a nu fi stresati inainte de operatie. Nu i-am cerut acordul pentru a-i scoate rinischiul deoarece era sub influenta anestezicelor”, se apara doctorul Nitu.

Antecedente

Numele doctorului Nitu a mai fost implicat intr-un scandal anul trecut. In iunie 2006, Cristina Angelescu, o femeie de 39 de ani, a murit la scurt timp dupa o operatie asemanatoare efectuata de chirurgul liberal Luchian, cand de garda se afla chiar medicul Daniel Nitu.

Rudele decedatei au sustinut ca femeia s-a simtit rau dupa operatie, dar ca doctorul Nitu nu a venit sa o consulte, desi asistentelor li s-a cerut repetat interventia medicului de garda. Cei doi doctori au fost absolviti de orice vina de catre Colegiul Medicilor Prahova.

Comisia halatelor albe care s-a ocupat de acest caz a considerat ca decesul victimei s-a produs ca urmare a unei complicatii postoperatorii si nu dintr-o culpa medicala.

Urologul Nitu, cercetat de ginecologi

Colegiul Medicilor Prahova s-a autosesizat in acest cazul pacientului Dragos Dinu si a demarat o ancheta. “In termen de doua saptamani, comisia din care fac parte medici chirurgi, internisti si ginecologi, v-a propune un verdict. Cea mai mare sanctiune pe care noi o putem da fiind votul de blam.

Doar justitia poate hotari retragerea dreptului de a mai profesa unui medic”, a tinut sa precizeze Sanda Bosovei, presedintele Colegiului medicilor Prahova.

Procedura riscanta

Inlaturarea ureteroscopica a unui calcul renal presupune introducerea unui instrument numit ureteroscop pe uretra, prin vezica urinara si in sus pe uretera, cu ajutorul caruia chirurgul localizeaza piatra si fie o scoate, fie o sparge cu ultrasunete.

Profesor doctor Ion Sinescu, unul dintre cei mai buni urologi romani, a declarat pentru postul de televiziune Pro TV ca in cazul pacientului Dragos Dinu a fost vorba despre o eroare in manipularea ureteroscopului.

12.000 de dolari un transplant

Potrivit Ministerului Sanatatii, pretul unei operatii de transplant renal, la care se adauga si tratamentul cu imunosupresoare timp de un an se ridica la suma de 12.000 de dolari. Din pacate, pe lista de asteptare pentru un transplant figureaza 6000 de persoane, care traiesc datorita dializei.

Pentru tinerea in viata a acestor personae, statul roman cheltuieste anual aproximativ o suta de milioane de dolari