Mita de 10.000 de euro

Foto Ejupress

Primarul Petre Coste este invinuit ca i-a cerut omului de afaceri Adrian Muntean 18.000 de euro pentru a-i intabula o proprietate linga terenul viitoarei fabrici Nokia. Muntean ar fi achitat din aceasta suma doar o transa, in valoare de 3.000 de euro. Vineri ar fi trebuit sa achite si restul de bani. Intilnirea dintre cei doi a fost stabilita sa aiba loc in jurul orei 23.30.

Insa stupoare! Muntean a anuntat si Directia Nationala Anticoruptie (DNA), astfel ca s-a prezentat la intrevedere cu bani marcati si cu procurorii DNA. Primarul comunei Jucu a cazut in capcana si a primit banii, dupa care a si fost ridicat de procurori si depus in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Cluj.

In cursul zilei de simbata, Petre Coste a fost prezentat Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. In ciuda insistentelor avocatilor Anca Iuga si Mihai Neamt, clientul lor a ramas in arestul IPJ Cluj, instanta emitind pe numele sau mandatul de arest. Imediat avocatii sai au inaintat recurs, care urmeaza sa fie judecat saptamina aceasta.

Potrivit avocatului Mihai Neamt, primarul comunei Jucu acuza ca in spatele actiunii de la sfirsitul saptaminii trecute s-ar fi aflat jocuri politice (n.r., denuntatorul apartine PSD). Din aceasta cauza, „clientul meu a refuzat sa faca declaratii in fata instantei“.

De asemenea, primarul comunei peste care „a cazut binecuvintarea“ Nokia a fost extrem de retras simbata dupa-amiaza, cind un echipaj al DNA l-a scos din cladirea Tribunalului Cluj.

Bani din oi si porci

Foto Ejupress

Avocatii primarului comunei Jucu, Petre Coste (foto sus), nu au reusit sa-si scape clientul de cele 29 de zile de arest preventiv

Primarul Petre Coste este membru al Partidului Democrat, iar denuntatorul sau este omul de afaceri Adrian Muntean, consilier local din partea PSD in comuna Savadisla. Potrivit unor relatari din presa, omul se ocupa cu cresterea de porci si oi, iar pe terenul de linga Nokia voia sa creasca miei pentru export.

De asemenea, Muntean se mai lauda si cu citeva magazine alimentare, un gater, o brutarie, precum si jumatate din CAP-ul din Savadisla. Cam aceasta ar fi averea omului de afaceri.

Interesant este faptul ca tratativele pentru intabularea terenurilor din Jucu (in jur de 23 de hectare) au fost demarate de Muntean si Primaria din localitate in 2006, cu mult timp inainte ca Nokia sa anunte deschiderea fabricii de linga Cluj. Potrivit mai multor surse, Muntean ar fi un speculant imobiliar.

Conducerea PD Cluj a mentionat in cursul zilei de simbata dupa-amiaza, dupa retinerea primarului, ca o decizie privind excluderea sa din rindurile partidului va fi luata dupa ce vinovatia sa va fi dovedita in instanta. De cealalta parte, mandatul primarului din Jucu se suspenda de drept, conform legii administratiei locale, avind in vedere ca acesta a fost arestat preventiv.

Astfel, dupa constatarea suspendarii de catre prefectul Clujului, Alin Tise, locul primarului Petre Coste va fi luat de catre viceprimarul Ioan Pojar, care poate semna contractul cu Nokia in lipsa superiorului sau.

PRETENTIE

18

mii de euro ar fi cerut primarul Petre Coste pentru a intabula un teren aflat in imediata apropiere a viitoarei fabrici Nokia.