In 5 iulie Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj a dat o rezolutie prin care se dispune neinceperea urmaririi penale fata de comisarul Vasile Dorel Manaila, din cadrul Politiei Municipiului Turda si agentii de politie Alexandru Farcas Iosif, Radu Moldovan, Marius Pamfilie, Adrian Sorin Nemes, Ioan Almasan, Iuliu Suciu, Iacob Lazar, Dan Hasmasan, Iuliu Raita, de la Politia Municipiului Turda,

precum si fata de politisti comunitari din Turda si agenti de paza, pentru infractiunea de purtare abuziva, prevazute de art. 250, alin. 3, Cod Penal.

Cercetari „intr-un singur picior, ghici ciuperca ce-i?!”

Politistii au fost implicati in incidentul din 7 iulie 2006, cand proprietarii pamanturilor din zona Rigips s-au impotrivit construirii caii de acces, pe motiv ca le este incalcata proprietatea. Atunci autoritatile de ordine au recurs la actiuni de violenta impotriva acestora.

Conform rezolutiei Parchetului, politistii coordonati de comisarul Manaila „nu au comis fapte care sa intruneasca elementele constitutive ale vreunei infractiuni, cu ocazia interventiei solicitate din data de 7 iulie 2006, pe str. Trascaului din mun. Turda”.

Mai departe se clarifica motivatia care a dus la absolvirea de orice vina a autoritatilor de ordine: „urma a se stabili manifestarile fizice concrete ale partilor vatamate (asezarea in fata utilajelor), care au justificat interventia din partea politistilor, iar pe de alta parte, care au fost argumentele faptice si legale care i-au determinat pe faptuitorii politisti sa aprecieze ca

actiunile partilor vatamate Maria Mocan Ileana, Vasile Crisan si Ana Sarbu ar fi ilegitime, in timp ce SC „Rigips” SRL era indreptatita la continuarea lucrarilor de amenajare a drumului de acces”.

Din rezolutie reiese insa ca audierile s-au facut numai cu una dintre parti, cea acuzata, petentii fiind pomeniti numai cu actele anexate in dosar.

„Conform celor dispuse, s-a cerut si s-a obtinut de la seful Politiei Municipiului Turda punctul de vedere asupra legitimitatii actiunii de interventie a politistilor, au fost anexate acte justificative, s-a completat declaratia comisarului de politie Vasile Dorel Manaila si, in plus, s-a obtinut adresa nr.

16.151/20.06.2007 a Primariei Municipiului Turda din care rezulta ca strada Trascaului, locul unde s-a produs incidentul din 7.07.2006 este drum public, incepand din iulie 2005. S-a efectuat si o deplasare la fata locului, constatandu-se existenta unui modern drum de acces, folositor tuturor proprietarilor din zona”.

In final se precizeaza ca „actele dosarului, inclusiv imaginile filmate, dovedesc ca indepartarea s-a facut cu precautie, nu s-a urmarit vatamarea integritatii corporale a persoanelor, este exclusa intentia din partea politistilor de a cauza leziuni”.

Oamenii altceva spun

Cu totul altele sunt declaratiile proprietarilor de pamant.

Intr-o scrisoare trimisa la inceputul anului 2007 pe adresa redactiei „Adevarului de Cluj”, actualmente ziarul „Faclia”, petentii relateaza: „In data de 6 iulie 2006, primarul Stefanie a cerut Inspectoratului Politiei Judetene Cluj sa intervina pentru a ne determina sa parasim proprietatile noastre, pe care le pazeam zi si noapte, deoarece Rigips vroia sa continue

lucrarile la drum, chiar daca astfel se incalca dreptul nostru la proprietate. La sediul Politiei Turda au venit, in acea zi, comisarul Bontidean si comisarul Barlutiu, de la Politia Judeteana.

S-a constituit o comisie din care au facut parte, pe langa politistii de la judet, primarul Tudor Stefanie, comisarul Bogdan Marcel, seful Politiei Turda, doi directori de la Rigips, avocatul acestora, Dumitru Iosif, arhitect-sef al Turzii, reprezentantul proprietarilor de terenuri, Sarbu Ana si avocatii acestora, Sonia Cojan si Tot Vasile.

Avocatul Cojan Sonia l-a rugat sa nu intervina, pentru ca un proces intre proprietarii de terenuri si Rigips se afla pe rol, la judecatoria Turda, dar Stefanie a ignorat cererea, spunand: „Dau dispozitie sa se ia masuri”. Dupa aceea, politistii si mascatii au venit in camp si ne-au batut.

Ana Sarbu a avut certificat medico-legal pentru 14 zile de ingrijiri medicale, iar Maria Mocanu si Vasile Crisan, cate 4 zile”. Petentii semneaza plangerea, asumandu-si responsabilitatea pentru afirmatiile de mai sus. Un caz cu multe semne de intrebare.