Si daca acolo se numeste Sziget (insula), la noi este FelSziget (peninsula). Asadar Felsziget 2007 (editia a 5-a) a inceput.

Deoarece nu este un eveniment oarecare, este binevenita o prezentare a evenimentului, in stilul caracateristic Catalin Radu Tanase, adica de aici, din mijlocul evenimentului.

Sa vedem cum e sa fii peninsular.

Inarmat cu aparatul de fotografiat si cu dorinta de a surprinde cele mai interesante momente, am purces spre locul cu pricina.

Bratara

Initierea in ritualul festivalului incepe prin integrarea in grupul purtatorilor de bratari de identificare. Spre deosebire de alte locuri, unde biletul este calea de acces, aici cheia portilor raiului felsigetian este o bratara simpatica, ce iti este fixata pe incheietura mainii de catre fete zambitoare si cu maini agile.

Aceasta bijuterie va fi insotita de alte comori asemanatoare, insa de alte culori, pe post de bilet de acces, de fiecare data cand vei “accesa vreun site” al evenimentului.

Bariera

Daca esti fericitul posesor al unui mijloc de transport, esti informat ca poti avea “marea iubire” langa tine, cu conditia de a nu parasi incinta pana la terminarea festivalului. No problem. Nici nu dorim. In schimb ne dorim sa nu transportam corturile si celelalte “ustensile” in brate. Purcedem la drum. STOP.

O bariera frumoasa, plasata in mijocul drumului te intampina prietenoasa si iti cauta in portmoneu dupa suma modica de 25 lei. Totul pare in regula si fluierand vesel, o iei din loc spre zona de campare.

Camparea

Instalarea cortului in zona de campare impune plata unei taxe, in functie de “grandoarea” cortului. Corturile de pana la 4 persoane -15 lei, iar cele mai mari de 4 persoane - 20 lei. O suma echitabila, in raport cu impozitele pe teren, platite de orice muritor de rand, posesor de atare bunastare.

Uf, uf, uf. Daca in privinta celorlalte lucruri s-a vazut o gandire de perspectiva a organizatorilor, vizand fluiditatea participantilor, aici lucrurile au stat pe dos.

Accesul in zona de campare se face pe un rand, adica procesarea unei singure cereri o data. Nimic rau. Iti amintesti ca ai destul timp la dispozitie si te asezi la coada. Aici ai ocazia, in cele 2 ore de asteptare, sa intemeiezi prietenii noi, sa cunosti oameni, sa auzi povestile de iubire ale celor din fata ta si cum au ramas fara cort la editia trecuta cei din spatele tau.

Cele doua ore zboara si primesti, cu mana tremuranda de emotie, ecusonul care trebuie atasat locuintei tale temporare pentru urmatoarele 5 zile.

Locul care in urma cu 2 ore era gol, acum este plin de corturi, aratand ca o armata turceasca condusa de insusi Felsiget Pasa.

Cu toate ca este miezul noptii, neoanele instalate peste tot iti ofera sansa de a te instala si a rasufla usurat.

Mancarea

Daca ai fost comod si nu ai vrut sa iti complici viata pe perioada vacantei, facand pe bucatareasa, ai facut o alegere desteapta. Poti sa te saruti fericit pe frunte pentru inteligenta cu care te-a inzestrat natura.

Locuri unde se poate manca exista la tot pasul. Si sunt multi pasi. Diferite feluri de mancare te imbie. Si daca acasa nu priveai cu ochi prea buni gulasul sau fasolea, aici ti se pare ca fiecare dintre ele este o mancare speciala, care nu trebuie ratata macar o data in decursul celor 5 zile. Sandvichuri, mititei, gratare. Totul parca te indeamna sa devii gurmand pentru cteva zile. Tot ce doreste papila ta gustativa este in calea ta.

Preturile: nici mai mici, nici mai mari decat in alte zone de agrement.

Bautura

Acest punct este nevralgic pentru foarte multi dintre cei prezenti la festival. Daca mancarea poate deveni un moft, bautura ramane indispensabila. La mesele pline, poti vedea cum berea este sorbita cu nesat, parca in conformitate cu un ritual.

Comerciantii stiau foarte bine ca cererea va fi foarte mare, asa ca... bere exista din belsug. Si trebuie sa existe, ca doar aici nimeni nu bea doar o bere, de sete.

Sucurile si apa minerala. In mod surprinzator, cu toata canicula acestor zile, racoritoarele sunt cu adevarat reci. Indiferent de unde ai cumpara, mana iti ramane lipita de sticla rece, incercand sa absoarba racoarea.

Curatenia si igiena

Ramai placut impresionat sa vezi ca la tot pasul exista saci de nailon in care omul civilizat arunca gunoiul pe care il produce. Acesta este un punct in plus pentru organizatori. Din nefericire, traind pe meleagurile mioritice, pe alocuri ai senzatia ca esti tocmai in mijlocul unui cos de gunoi. E scuzabil.

Nefiind un neam de baschetbalisti, se pare ca multi rateaza cosul, gunoaiele ajungand taman langa sacii anume pregatiti sa primeasca in ei tone de mizerie. Cu toate aceastea, in zori de zi, ramai surprins ca toata mizeria care era seara peste tot, a disparut, complexul fiind acum curat ca o lacrima.

Toaletele ecologice amplasate la distante suficient de mici incat sa nu te simti nevoit a purta pampersi datorita excesului de bere, sunt surprinzator de curate, in fiecare dimineata firma raspunzatoare de ele, facandu-le dusuri de igienizare.

Distractia

Scopul evident al participarii la acest festival nu este plictiseala. Asa ca distractia este la ea acasa. Sau chiar mai mult, aici s-a nascut ideea de distractie.

Cu siguranta, aici nimeni nu se plictiseste. Existenta diferitelor alternative de agrement fac din cel mai plictisit om, o bomba gata sa fie lansata.

In asteptarea momentului cand formatiile tale preferate vor evolua pe una dintre cele patru scene, nu ai timp de pierdut. Poti sa iti impusti in sfarsit prietenii. Cu gloante de vopsea. Sau daca de multa vreme nu ai simtit ca adrenalina ti-a invadat toata fiinta, acum ai ocazia.

Coarda elastica este o buna ocazie de a-ti vedea destinul de la inaltimea unei macarale, inaltime de la care te vei arunca in gol.

Andy Ghost, vocalistul trupei Altar mi-a declarat ca a fost pentru prima data cand a experimentat aceasta forma de distractie, fiind cu adevarat fascinat de senzatia pe care a trait-o in momentul in care s-a desprins de pe platforma de salt.

Pentru cei dornici de viteza, pista de karting s-a dovedit o alegere buna. Zgomotul motoarelor ambalate la maxim, insotite de fluieratul rotilor iti creaza impresia ca te afli la un raliu adevarat.

Daca ti-e dor de munte, platforma pentru catarat este alegerea optima.

Sau daca simti ca in venele tale curge sangele lui Wilhelm Tell, poti sa iti dovedesti maiestria in trasul cu arcul. Doar ca tinta ta va fi de aceasta data nu fructul pacatului, ci o nefericita caprioara. Desenata pe un panou de carton. Nu, nici un animal nu a fost ranit in timpul desfasurarii competitiei.

Cortul de internet, unde cateva zeci de calculatoare au fost puse gratuit la dispozitia doritorilor, a fost plin tot timpul, cu greu reusind sa prinzi un loc pentru a-ti verifica emailul. Asta in cazul in care nu ai dus cu tine laptopul personal. Daca tot l-ai carat, nu ai de ce sa regreti.

Chiar daca nu mai sunt locuri pe scaune, sacii plin de fan, pot deveni temporare fotolii, iar conexiunea wireless iti asigura “evadarea” in cyberspace. Am fost placut impresionat sa descopar ca acoperirea este suficient de buna, incat poti la fel de bine sa stai pe scaun la umbra unui restaurant din zona complexului, asta cu conditia sa nu te fi “tradat” acumulatorii.

Alte alternative de a-ti umple timpul in cel mai agreabil mod ar putea fi o baie la strandul imens, dar curat ca lacrima, o baie in spume oferita gratuit de Mol, cataratul in copaci, o plimbare pe Mures cu barca, cu caiac-canoe, o tura cu ATV-ul, vizionarea unui film sau a unei piese de teatru, participarea la diferitele concursuri organizate, in care visezi sa devii celebru.

Muzica

As putea continua lista cu posibilitatile de distractie, insa distractia principala ramane muzica de calitate. Si a fost. Sonorizarea celor patru scene a fost de o calitate coplesitoare, corespunzatoare celor mai inalte pretentii ale unui meloman.

Lista celor care au concertat pe scenele de la peninsula este extrem de cuprinzatoare. Voi aminti cateva dintre ele, spre regretul celor care au ales, voit sau nu, sa petreaca aceste zile in alta parte decat in oaza de distractie numita Felsiget.

Probabil cea mai vizata formatie dintre cele care au concertat a fost Theater Of Tragedy. Dar la fel de mult au impresionat Koshen, Exploited, Gogol Bordello, Pendulum, Tankcsapda, spectatorii prezenti umpland zona desemnata spectatorilor.

Dintre formatiile romanesti participante la festival nu pot sa omit Phoenix, Altar, Vita de vie, Omul cu sobolani, Iris, Luna Amara, Directia 5, Parazitii, Vama, Voltaj, Hara.

Pe langa formatii deja consacrate, multe formatii noi au avut posibilitatea de a-si afirma talentul. Unele au meritat atentia, altele, chiar daca nu imi doresc sa fiu rautacios, puteau la fel de bine sa ramana doar spectatori.

Luat totul in asamblu, festivalul a fost o manifestare care merita si chiar trebuie repetata. 5 zile de evadare din cotidian, 5 zile de traire la maxim. Atat zile cat si nopti. Un eveniment de care participantii isi vor aminti cu siguranta multa vreme de acum incolo, evocand scene din el, oricand vor vrea sa pomeneasca ceva ce le-a marcat viata.

Pe mine m-a convins. Cu siguranta si anul viitor, daca ma veti cauta in perioada festivalului, voi fi de gasit. Aici.