Meningita virala face ravagii in Prahova. In numai trei luni (mai - iulie 2007), la Spitalul de Boli Infectioase Movila din Ploiesti au fost internate nu mai putin de 60 de pacienti. In cursul saptamanii trecute, la unittea spitaliceasca au fost internate sase noi cazuri.

Probele biologice recoltate de la ultimii suspecti internati in spital se afla in lucru la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, pentru confirmarea diagnosticului. Medicii sustin ca majoritatea imbolnavirilor sunt provocate de scaldatul in bazine, rauri si lacuri cu o calitate a apei necorespunzatoare, iar simptomele seamana cu cele ale gripei: febra, dureri de cap, varsaturi si somnolenta.

Pentru preintampinarea acestei boli, medicii recomanda populatiei sa se spele frecvent pe maini, sa bea apa numai din surse sigure, sa evite scaldatul in locuri neamenajate si sa spele fructele sau legumele inainte de a le consuma. Autoritatea de Sanatate Publica Prahova a avertizat din timp populatia vizavi de gravitatea acestei afetiuni si de complicatiile care pot sa apara.

Meningita cu enterovirus este o boala infectioasa produsa de enterovirusuri, avand ca si cale de transmitere calea digestiva. Printre factorii care favorizeaza aparitia acestei afectiuni se numara seceta si conditiile igienico-sanitare precare. La aparitia primelor simptome de boala se recomanda prezentarea imediata la medicul de familie sau la spitalul de urgenta.

In mod curent, aceste cazuri sunt investigate pentru etiologia de meningita cu virus West Nile, cel transmis prin intepatura tantarului. Deoarece toate cazurile au fost negative pentru West Nile, specialistii au emis ipoteza ca, in aceste cazuri, meningita ar putea fi cauzata de alte virusuri.

Investigatiile au aratat ca virusul responsabil este „echo4“, care in mod frecvent nu ar trebui sa provoace meningita. Epidemiologic, cazurile nu au legatura intre ele, deci se exclude transmiterea de la om la om si a aparut, cel mai frecvent, la grupa de varsta 5-30 de ani.

Specialistii au analizat posibilii factori de risc, precum imbaierea in locuri neavizate sanitar, care in corelatie cu circulatia mai intensa a virusurilor in sezonul estival si prezenta acestora in apele de suprafata au sugerat prezenta unei posibile etiologii enterovirale