Rugaciuni in centrul Clujului

Credinciosii isi vor lua, vineri, ramas bun de la Patriarhul Romaniei, Preafericitul Parinte Teoctist

Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe a hotarit ieri ca slujba de inmormintare a Patriarhului Teoctist, decedat luni, la virsta de 92 de ani, din pricina unei crize cardiace, sa aiba loc vineri, la ora 11, la Catedrala Patriarhala. Slujba va fi precedata de Sfinta Liturghie, apoi va avea loc o sedinta comemorativa a Sfintului Sinod in care se vor prezenta mesaje de condoleante.

Potrivit secretarului Sinodului, Vincentiu Ploiesteanu, ceremonia va fi cea a inmormintarii calugarilor, putin deosebita de cea a inmormintarii preotilor. Ieri au avut loc slujbe de pomenire in intreaga tara. La Cluj, credinciosii s-au reunit in rugaciune pentru sufletul Preafericitului Teoctist la orele diminetii, in Catedrala Mitropolitana din centrul orasului.

Ziua de vineri va fi una de doliu national, dupa cum a anuntat primul ministru Calin Popescu Tariceanu.

Stima si respect

In mesajul transmis la trecerea la Domnul a Prea Fericirii Sale Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Florentin Crihalmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, si-a exprimat surprinderea si tristetea la aflarea vestii.

„Am avut harul de a-l intilni personal si, in limita protocolului bisericesc interconfesional, de a discuta deschis si impartasi idei referitoare la mersul si binele Bisericilor noastre“, relateaza acesta.

„Figura remarcabila a Pastorului Bisericii Ortodoxe Romane, dincolo de orice probleme interconfesionale sau orice alte opinii legate de trecut, pe care nu sintem noi in masura sa le judecam, o voi pastra cu stima si respect in memoria sufletului, rugind pe Bunul Dumnezeu ca la Ceasul Cutremuratoarei Judecati sa-i faca parte cu dreptii“, isi incheie Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla mesajul.

„Om al rugaciunii si carturar“

Un mesaj de condoleante a venit si din partea Conferintei Episcopale Romane, semnat de dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti si presedinte al Conferintei Episcopale Romane, si Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma si vicepresedinte al respectivului for.

Se precizeaza aici alaturarea in rugaciune a Bisericii Ortodoxe Romane la ceasul despartirii neasteptate de Preafericitul Parinte. „Pastram in memoria sufletelor noastre chipul Intiistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane ca o personalitate remarcabila a societatii romanesti, om al rugaciunii si carturar, disponibil si dornic de reconciliere si pace“, se arata in mesaj.

Totodata, este mentionat meritul acestuia de a fi cel dintii Patriarh ortodox care i-a adresat o invitatie Pontifului Roman Papa Ioan Paul al II-lea intr-o tara majoritar ortodoxa.

„Intregul cor episcopal catolic al Conferintei Episcopale Romane aduce un pios omagiu celui care a fost Pastorul Bisericii Ortodoxe Romane timp de peste 20 de ani, rugind pe Cel care este «Invierea si Viata» sa reverse din belsugul harurilor Sale asupra sufletului slujitorului Sau si sa-l odihneasca in pace, iar lumina cea fara de sfirsit sa-i straluceasca lui!“, se mai arata in mesajul Conferintei Episcopale Romane.

Condoleante din partea Universitatii „Babes-Bolyai“

Un mesaj in memoria Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, a fost adresat si de catre oficialii Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca. „Prin disparitia sa nu numai Biserica Ortodoxa Romana, ci intreaga tara pierde una dintre personalitatile de referinta ale istoriei contemporane, care au marcat-o benefic“, se arata in mesaj.

Ca universitatea cu cea mai complexa structura de studii legate de teologie de pe continent, UBB ii aduce, in clipele bunului ramas, un sincer omagiu omului, ierarhului Patriarhului Teoctist, pentru rolul sau de nesters in istoria contemporana a tarii.