Pentru prima data la Sibiu, cintaretul sirb Goran Bregovic va concerta deseara, de la orele 21.00, in Piata Mare, unde accesul publicului va fi gratis. Acest mega - concert este considerat unul din principalele evenimente muzicale ale Capitalei Culturale Europene.

Inainte de concert, cel mai cunoscut cintaret din Balcani a impus citeva reguli pentru jurnalisti, carora le va permite sa il fotografieze si sa il filmeze doar in timpul anumitor melodii.

10.000 de spectatori asteptati

Organizatorii concertului „Povesti si cintece de la nunti si inmormintari", sustinut de Goran Bregovic, acompaniat de „Wedding and Funeral Orchestra", se asteapta ca cel putin 10.000 de spectatori sa umple Piata Mare.

Este foarte posibil ca numarul sibienilor care vor veni la concert sa fie chiar mult mai mare, tinind cont ca, la ultimul mare concert din centrul orasului, cel al lui Julio Iglesias, au fost 10.000 de spectatori platitori de bilete. Bregovic a mai concertat cu succes in luna mai, la Brasov, in fata a 2.000 de spectatori.

Indragostit de Fanfara Ciocirlia

Imbracat in alb si cu chitara electrica in brate, asa cum se prezinta la fiecare spectacol, Bregovic a marturisit, la Brasov, ca se considera un compozitor local, nu o vedeta internationala. „Sint doar compozitorul vostru local. Sau cel putin asa ma consider eu. Propriul vostru compozitor.

Este bine asa, pentru ca am sansa ca, indiferent daca voi urca sau voi cobori, voi veti vedea asta si imi veti fi alaturi. De aceea imi place sa vin mereu aici si apreciez muzica romaneasca. Cel mai mult imi place Fanfara Ciocirlia. Am toate albumele acestei trupe", a declarat Bregovic, inainte de concert.

Aplaudat de romani

Adept al imbinarii ritmurilor balcanice traditionale cu sonoritati rock, Goran Bregovic a concertat in Romania pentru prima data in 1998. De atunci a reinnoit sirul turneelor si al concertelor cu salile arhipline, mereu dornic de un public roman cald si exuberant, care l-a primit cu bratele deschise de fiecare data. „Imi place in Romania. Toata lumea iubeste Romania.

Sint bucuros sa am audienta intr-o tara cu o cultura muzicala atit de bogata", a declarat Bregovic. Acesta este motivul pentru care, dupa un turneu-caravana in Romania in 2003, o sesiune extraordinara cu spectacolul „Karmen cu final fericit", in 2006, la Bucuresti, si un turneu national efectuat in luna mai, acum revine in Romania, pentru publicul Capitalei Culturale Europene.

Orchestra unica

Pe scena de la Sibiu va fi acompaniat de noua instrumentisti si doua vocaliste din Bulgaria, care formeaza o orchestra unica in lume, „Wedding and Funeral Orchestra". La concertul de la Brasov, publicul a fost luat pe nepregatite, cind, un instrumentist a inceput sa cinte la trombon din multime. Apoi altul a facut acelasi lucru, din partea opusa a salii.

Acesta este un mod deja cunoscut al instrumentistilor acestei orchestre, de a urca pe scena.

Idol rock

Nascut in 22 martie 1950, la Sarajevo, Bosnia-Hertegovina, Bregovic a devenit cunoscut marelui public mai ales in perioada colaborarii sale cu celebrul regizor Emir Kusturica, el semnind coloana sonora pentru filmele acestuia, „Vremea tiganilor", „Arizona Dream", „Underground".

Fiu al unui croat si al unei sirboaice, insurat cu o musulmana, posesor de pasaport „iugoslav", dar rezident francez, Goran Bregovic a devenit in anii '70 un idol rock al tinerilor din fosta Iugoslavie, pentru ca apoi sa se dedice muzicii de film. Din colaborarea cu regizorul Emir Kusturica au rezultat si citeva albume care l-au facut pe Bregovic celebru in intreaga lume.