Banca Comerciala Carpatica a imprumutat zece milioane de euro fondurile urmand sa fie utilizate de banca pentru acordarea de credite destinate achizitiei, constructiei sau amenajarii locuintei.

Cele zece milioane de euro au fost atrase de la The European Fund for Southeast Europe (EFSE, Fondul European pentru Sud-Estul Europei).

Imprumuturile acordate persoanelor fizice de catre Carpatica din fondurile atrase de la EFSE vor avea o valoare de cel mult 100.000 de euro si vor fi rambursate intr-o perioada de maxim 35 de ani.

"Banca Comerciala Carpatica se afla in negocieri cu alte institutii financiare si banci de dezvoltare internationale in vederea contractarii de noi linii de finantare, dedicate sustinerii intreprinderilor mici si mijlocii din Romania", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.

EFSE este o societate de investitii avand ca investitori institutionali International Finance Corporation, divizie a Bancii Mondiale, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, banca germana KfW, precum si guvernele Austriei, Germaniei sau Elvetiei.

Reprezentantii bancii sibiene sustin ca se afla in negocieri si cu alte institutii financiare si banci de dezvoltare internationale in vederea contractarii de noi linii de finantare dedicate sustinerii IMM-urilor din Romania. Tot ieri, Banca Transilvania a anuntat ca a contractat un imprumut pentru lansarea unei serii de produse financiare oferite IMM-urilor.

Carpatica avea, la sfarsitul anului trecut, active de 1,63 miliarde de lei. In 2006, banca a obtinut un profit de 19,2 milioane de lei. Titlurile institutiei de credit sunt listate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti. Banca are o retea formata din 227 de unitati la nivel national.

Singurii sibieni, printre putinii romani

Banca este singura institutie de acest gen creata la Sibiu, fiind controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea. Carpatica a ramas printre putinele institutii financiare din Romania care nu are ca actionar majoritar un grup financiar strain. In trecut, Ilie Carabulea a declarat adeseori ca, in ciuda ofertelor, vanzarea bancii nu este o optiune a actualilor actionari.

Printre ceilalti actionari, dar cu o pondere mai mica, se numara prefectul Ion Ariton, fostul deputat Nicolae Nan, precum si o serie de oameni de afaceri din Sibiu.

Actionarii Bancii Comerciale Carpatica

Asociati persoane fizice

1 Olivio Gian Antonio

Cetatenie: italiana

Procent beneficii si pierderi: 6.5270583 %

2 Olivo Lucio

Cetatenie: italiana

Procent beneficii si pierderi: 7.8651532 %

3 Aurel Albu

Cetatenie: romana

Procent beneficii si pierderi: 9.9758806 %

4 Ilie Carabulea

Cetatenie: romana

Procent beneficii si pierderi: 35.789339 %

5 Corneliu Tanase

Cetatenie :romana

Procent beneficii si pierderi: 9.8306943 %

Nu are asociati persoane juridice

Asociati tip lista

1 Lista actionari persoane fizice

Procent beneficii si pierderi: 10.4008409 %

2 Lista actionari persoane juridice

Procent beneficii si pierderi: 19.6110337 %