Nemultumiti de ritmul lent in care se desfasoara derularea contractelor privind spatiile din incinta cetatii istorice de tip Vauban, consilierii locali din Alba Iulia au cerut impunea de clauze aspre pentru cei care solicita concesionarea in aceste zone. Alesii considera ca numai in acest fel pot fi eliminate situatiile in care investitorii uita de intelegere.

Cel care a adus problema in atentia alesilor, democratul Horea Bardas, a fost foarte dur la adresa agentilor comerciali in cauza. “Exista mari probleme in ceea ce priveste asocierea Consiliului local cu investitorii din spatiile din cetate. Am facut verificari si am constatat ca termenele contractelor sint depasite si nu s-a facut nimic.

Noi am dat hotarirea de consiliu local si am observat ca trec si sase luni pina vin sa semneze contractele. Termenele se intirzie foarte mult. Avem prevazuta o perioada de 2 ani de zile pentru aceste intelegeri, dar, daca nu se lucreaza, o sa ne trezim ca in 2009 semnam alte contracte si tot nu se face nimic.

Trebuie sa existe termene si pentru verificarea lucrarilor si conditii aspre pentru cei care nu le respecta”, a declarat Horea Bardas.

Trebuie sa punem situatia la punct

Situatia i-a adus pe alesi in postura de a cere rezilierea contractelor in cazurile in care investitorii nu isi dau interesul. Mai mult decit atit, consilierii au solicitat modificarea clauzelor contractuale pentru intelegerile viitoare. „Vom ajunge sa treaca 10 ani si sa ne trezim ca nu s-a facut nimic. Propun sa micsoram suprafete pe care le acordam.

Nu mi se pare normal sa dam citeva hectare unora care ne spun ca fac nu stiu ce si ei sa faca de fapt o circiuma. Singura lor idee e sa faca o circiuma. Asta e realitatea, indiferent de ce mint. Din 15 agenti au inceput sa lucreze doar 3. S-au facut investitii mult prea mari in cetate ca sa o lasam asa. Voi cere alte contracte cu alte clauze”, a mai declarat democratul Horea Bardas.

Pozitia consilierului nemultumit a fost sustinuta de mai multi colegi. „Sint intru totul de acord. Aceasta problema s-a mai discutat. Ca sa nu mai lungim treaba trebuie sa mergem sa vedem exact ce e acolo. Cer sa primim o situatie clara, si, daca este posibil, sa fie realizata in aceasta luna”, a solicitat liberalul Simion Cretu.

Bataie de joc

Pentru a insela vigilenta alesilor, unii dintre investitori au agatat cite o tabla in fata incintei sau au dus citeva unelte si utilaje in zona, incercind sa dea impresia ca se munceste. Situatia nu face altceva decit sa taraganeze reabilitarea cetatii istorice, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din tara noastra.

“In concluzie, trebuie rezolvata urgent situatia acestor contracte. As propune ca toate documentatiile care se depun pentru concesionare sa fie insotite de studii de fezabilitate, studii economice si toate aprecierile necesare. Cu astfel de studii, investitorii ar putea sa isi faca o idee clara.

Pot sa va spun ca vin si cer concesionare, dar se sperie apoi pentru ca nu stiu de la inceput ce sume implica aceste investitii”, a completat Ioan Inurean, seful Departamentului de Investitii al Primariei municipiului Alba Iulia.

Exigenta si seriozitate

Desi ar fi trebuit sa fie o adevarata explozie a dezvoltarii cetatii istorice, initiativa administratiei locale s-a lovit, deocamdata, de inconstienta investitorilor. “Trebuie sa manifestam, o exigenta mult mai mare. Nu putem sa ii lasam sa ne traga paiul prin gura. Isi bat joc de noi prin aceasta atitudine”, a concluzionat dur liberalul Simion Cretu.

Pozitia sa a fost sustinuta si de alti colegi din consiliu. “Am doua propuneri. Sa initieze aparatul propriu niste criterii dupa care sa fie analizate investitiile si contractele. Celelalte probleme tin de temele pe care le avem in Planurile Urbanistice si, de asemenea, sa fie prinse in contracte pentru a fi respectate.

Toate trebuie prevazute in hotariri de consiliu local pentru a fi legi de respectat pentru toata lumea”, a incheiat Ioan Besoiu.