Esential

Cluj: Fundatia Culturala Sarmizegetusa din Cluj-Napoca ii cere ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, declansarea unei anchete la Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni, pentru a se stabili adevarul despre cauzele mortii fostului Patriarh Teoctist.

Reprezentantii fundatiei solicita si anchetarea dr. Ionel Sinescu “pentru nu a exista nici o umbra de indoiala in legatura cu aceasta operatie suspecta in ochii numerosilor credinciosi ortodocsi”. (Se cere ancheta pentru cauza mortii Patriarhului, Ziua de Cluj)

Alba: Medicii clujeni au stabilit ca fata din Alba, maltratata de parinti, are mai multe hematoame in zona abdominala, provocate de batai repetate

Ana Maria Vasilca, fetita din localitatea Cut (Alba) descoperita de inspectorii Directiei pentru Protectia Copilului intr-un hambar, in conditii mizere si maltratata,

este internata la Clinica Pediatrie II din Cluj-Napoca. ( Copila din Alba a fost zdrobita in bataie, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Cluj: Punctele de colectare selectiva a deseurilor menajere sunt mult prea putine fata de necesitatile orasului.

Potrivit Planului Regional de Gestionare a Deseurilor al Agentiei Regionale de Protectia Mediului (ARPM), pana in 2008, peste 80% din clujeni trebuie sa colecteze separat deseurile de hartie si carton, iar minim 25% sa colecteze selectiv deseurile de plastic, sticla si metale. In ce masura este acest lucru realizabil dat fiind ca, la nivelul orasului Cluj-Napoca, infrastructura necesara unei astfel de activitati este insuficient dezvoltata. (Criza de civilizatie, Evz Transilvania)

Timis: Interceptarile Serviciului Roman de Informatii, efectuate in dosarul contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii, dovedesc faptul ca sefii retelei de crima organizata au ajuns pana la performanta de a negocia cu reprezentanti ai institutiilor statului protectia pentru actiunile ilegale.

Chiar daca anchetatorii nu au desecretizat decat o parte din interceptari, din acestea reies complicitatile incredibile „tesute” in ultimii ani in vestul Romaniei.

Printre „prietenii” cu care traficantii de tigari se laudau era si seful Directiei Vamale Regionale Timisoara, Gabriel Moldovan, finul subprefectului de Timis, Gheorghe Ciobanu, fost secretar general al organizatiei judetene a PD.

(Seful Directiei Vamale Regionale Timisoara facea strategii cu contrabandistii de pe Clisura Dunarii, Gandul)

Economie

Eveniment

Iasi: Lucrarile de reabilitare, modernizare si consolidare ale Palatului Culturii ar putea incepe in aceasta toamna, cu un an intarziere.

Oficialii Ministerului Culturii au anuntat ieri declansarea procedurii de licitatie pentru proiectul de refacere a Palatului, etapa pentru care au fost alocati 400.000 de euro. (Bani pentru Palat, Evz Moldova)

Bihor: Muncitorii de la fabrica de confectii Oradinum au organizat ieri un protest spontan, in incinta societatii.

Nemultumirile muncitorilor se trag de la un anunt al conducerii, potrivit caruia acestia vor primi la salariu cu 1,5 milioane de lei vechi mai mic,

dupa ce le-au fost taiate zilele libere acordate din cauza caniculei. ( Protest spontan la fabrica de confectii Oradinum, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Prahova: Guvernul a aprobat alocarea sumei totale de 5.703.000 lei pentru un numar de 29 de localitati din judetul Prahova, banii fiind destinati lucrarilor de investitii cuprinse in Programul de dezvoltare a infrastructurii rurale.

Astfel, comunele Apostolache, Berceni, Drajna, Dumbrava, Izvoarele, Scorteni, Sirna, Talea, Targsoru Vechi, Valea Calugareasca

vor beneficia de 2.543.000 lei pentru extinderea retelelor de alimentare cu apa. (Guvernul a alocat 5.703.000 lei pentru infrastructura prahoveana, Prahova)

Imobiliare

Iasi: Un tur al ofertelor pietei imobiliare arata ca, in acest moment, cele mai multe oferte pentru cumpararea unui teren in Iasi sunt in cartierele Copou, Bucium sau Pacurari. La polul opus sunt zona Centru, Nicolina si Tatarasi.

Preturile variaza, in functie de amplasarea terenului, posibilitatile de constructie, ajungand sa depaseasca 1.000 de euro in centru. (Unde putem construi case in Iasi, Evz Moldova)

Companii

Bihor: Electrica SA se divizeaza in societati comerciale, avand ca obiect principal de activitate furnizarea energiei electrice (cod CAEN 4013): SC Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Muntenia-Nord" SA;

SC Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Transilvania-Nord" SA, cu sediul la Cluj.

(Divizare la Electrica SA, Realitatea Bihoreana)

Sibiu: Reprezentantii E.On Gaz isi cer scuze pentru faptul ca, in anumite judete, cum este si Sibiul, incasarea facturilor nu poate fi facuta decat manual.

Compania E.ON Gaz Romania a demarat anul trecut proiectul pilot de implementare a sistemului informatic de facturare in judetele Mures, Cluj, Bistrita si Harghita.

In acest moment, E.ON Gaz Romania continua implementarea acestui sistem, astfel incat in perioada urmatoare sa devina functional in Sibiu si in restul de 19 judete din zona de responsabilitate a companiei. (E.ON Gaz isi cere scuze, Ziarul de Sibiu)

Sibiu: GLS - General Logistics Systems - una din cele mai mari companii de transport de colete, devizia pentru Europa a companiei Royal Mail, din Marea Britanie, va investi cinci milioane intr-un serviciu de transport colete, in Romania.

Sediul central va fi stabilit la Sibiu. (GLS isi stabileste sediul national la Sibiu, Ziarul de Sibiu)

Cluj: Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a semnat, cu consortiul format din Asociatia PAS Tehnomag 2005 si S.C. Tehnomag S.A. Cluj-Napoca, contractul de privatizare a ICPT Tehnomag-CUG. Tranzactia se ridica la 1,3 milioane de lei.

AVAS a vandut 79,7% din ICPT Tehnomag-CUG S.A. Cluj-Napoca unui consortiu care include asociatia salariatilor. (1,3 milioane de lei pentru Tehnomag, Ziua de Cluj)

Media/Pub/Creatie

Prahova:. Marca "Monitorul de Prahova" a fost vanduta. Din nou. E incredibil cum se invarte roata!

Adica, niste domni care se sterg aproape zilnic la fund cu cele doua coduri deontologice valabile la noi urla acum dupa ajutorul ong-urilor care se ocupa cu apararea drepturilor jurnalistilor.

Foarte frumos! Stati linistiti, povestea e cu happy-end. Adica, daca nu treceati week-endul la veceu cu cele 20 de pagini din altPHel, aveti de unde alege inca un sul de hartie de ziar,

pentru ca oferta a crescut pe piata locala, unde a mai aparut un titlu: Monitorul! (Despre vanzarea Monitorului de Prahova. Deci despre PSD, Corneliu Pascu, Emil Calota, PD, Mihai Sorin si un jurnalist care striga hotii, Altphel)

Bursa

Cluj: Presedintele SSIF Broker Cluj, Petru Prunea, a afirmat despre Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, al carui membru este, ca este “o cooperativa de vot”.

Declaratiile sale au venit ca urmare a demisiei din board-ul BVB a lui Cristian Sima, presedintele casei de brokeraj WBS Holding. ( Prunea: “Board-ul BVB e cooperativa de vot”, Ziua de Cluj)

EuROfonduri

Iasi: Guvernul a alocat suma de 290 milioane lei (2900 miliarde lei vechi) din Fondul National de Dezvoltare pentru finantarea lucrarilor de infrastructura rurala contractate in cadrul Programului SAPARD. (Guvernul a alocat 7 milioane de lei pentru doua drumuri Sapard din Iasi, NewsIasi)

Asigurari

Sibiu: Salariatii isi vor alege fondul de pensii privat pe care li-l va recomanda angajatorul, este una dintre concluziile Forumului Regional de Pensii Private desfasurat ieri, la Sibiu.

Tocmai de aceea, forumul a prilejuit intalnirea dintre marii operatori de asigurari cu marii angajatori din judetele Sibiu, Brasov, Mures, Alba, Arges si Valcea. (Pensiile private, la mana marilor angajatori, Ziarul de Sibiu)