Faptul ca Sibiul are un deputat lipsa este un lucru cunoscut de aproape toata lumea. Ce nu se stie este ca in urma aceastei situatii s-a realizat o economie de aproape un sfert de milion de euro. Institutul de Politici Publice a realizat un studiu, prin care se arata cat castiga un deputat roman.

Conform datelor stranse de acest institut, un deputat castiga in medie, in fiecare luna aproximativ 23.000 de lei.

Deputatul Florin Muntean a renuntat la mandat in 21 martie 2005. De atunci scaunul de parlamentar a ramas neocupat, iar in cele 29 de luni scurse de atunci bugetul Camerei Deputatilor a realizat o economie sanatoasa. La partitatea leu - euro de 3,17, reiese ca din cele 23,671 de mii de lei ce ar fi strans un deputat de atunci, economia ar ajunge in august 2008 la 216.548 de euro.

Conform legilor, parlamentarul roman primeste o indemnizatie care, din punct de vedere contabil, poate fi asimilata unui salariu lunar.

Pe langa aceasta, el mai primeste si diurne, care sunt de mai multe feluri: diurna de deplasare in Bucuresti, pentru parlamentarii care nu au domiciliul in Capitala; diurna de deplasare in tara; diurna de deplasare pentru parlamentarii care nu domiciliaza in circumscriptiile electorale in care au fost alesi si diurna de deplasare pentru parlamentarii care se deplaseaza in interiorul

circumscriptiei. Pe langa aceste diurne, deputatul mai primeste si suma forfetara, ca sprijin financiar pentru activitatea de circumscriptie, mai precis pentru gestionarea biroului din teritoriu. Totodata unui parlamentar i se deconteaza si abonamentele la telefonie mobila si internet.

Dotarile cabinetelor

Suma forfetara este folosita pentru organizarea si desfasurarea activitatilor in birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor.

Chiria aferenta spatiilor, cheltuielile de intretinere, drepturile banesti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor si alte cheltuieli aferente exercitarii mandatului se asigura din sumele forfetare alocate deputatilor si senatorilor.

De asemenea, fiecare birou parlamentar din teritoriu este dotat cu un autoturism si cu obiecte de inventar de tipul: mobilier de birou, aparatura electronica, etc.

Toate acestea intra in patrimoniul birourilor parlamentare astfel, dupa incetarea mandatului toate obiectele oferite de catre Camera Deputatilor sau Senat sau achizitionate din suma forfetara pe perioada mandatului sunt restituite Camerei respective.

Conform Normelor privind modul de utilizare si justificare a sumei forfetare

aferente cheltuielilor efectuate de deputati si senatori in circumscriptiile electorale, se stabilesc limite maxime, din suma forfetara, pentru urmatoarele cheltuieli:

− 20% pentru carburanti si lubrifianti necesari transportului cu

autoturismul

− 15% pentru furnituri de birou si consumabile

− 7% pentru cheltuieli de protocol

− 4% materiale de curatenie.

O parte din aceste cheltuieli enumerate mai sus se deconteaza pe baza unei

declaratii pe proprie raspundere a parlamentarului si constituie document

justificativ pentru decontare. Restul cheltuielilor se deconteaza pe baza

contractelor sau conventiilor incheiate cu prestatorul de servicii si a

documentelor justificative.

Cheltuielile lunare ipotetice ale parlamentarului „X”

Indemnizatie lunara (bruta) - 5.467 lei

Diurna pentru prezenta in Bucuresti - 1.814 lei

Decont cazare in Bucuresti - 6.541 lei

Diurna pentru deplasare din insarcinarea Comisiei - 218 lei

Valoarea decontului la cazare pentru vizita din insarcinarea comisiei - 400 lei

Valoarea decontului la transport pentru vizita din insarcinarea comisiei 120 - lei

Suma forfetara (pentru biroul de circumscriptie) - 8.200 lei

Diurna de deplasare in circumscriptia in care a fost ales - 436 lei

Decont pentru cazarea la deplasarea in circumscriptie - 275 lei

Decont pentru transportul la deplasarea in circumscriptie - 200 lei

TOTAL 23.671

(conform studiului Institutului de Politici Publice)