Cladirea paravan

Foto Diana SANDOR

Clujenii care locuiesc pe strada Eugen Ionescu asista neputinciosi la zidirea „paravanului“ din fata caselor lor

Familia Ignat a cumparat un teren pe strada Eugen Ionescu in urma cu mai bine de 3 ani pentru a construi o casa. „Ne-am mutat de la bloc, din Turda, ca sa avem, totusi, un confort si sa fim cu copiii.

Baiatul meu si-a construit primul casa, prin 2004, si dupa 1 an ne-am facut-o si noi linga el“, spune Vasile Ignat, acum pensionar, amintindu-si ca atunci cind au ajuns ei in zona mai erau vreo doua case in apropiere.

Problemele au inceput sa apara in momentul in care, in fata curtii lor, la numarul 38B, „un anume“ Vaida Vasile a inceput sa construiasca in luna iunie un imobil de dimensiuni mult mai mari decit ale celor deja ridicate. Cei care locuiesc in imediata vecinatate a acestuia au sesizat Primaria si au depus o cerere pentru a se revoca autorizatia de constructie a blocului.

Nemultumiti de rezultat, oamenii au ajuns cu cazul in instanta, dind in judecata primarul si constructorul. Ei s-au plins ca nu li se respecta dreptul la intimitate si ca aceasta cladire ocupa mai mult spatiu decit cel prevazut.

Lege aplicata inteligent

„Au ridicat fundatia incit parterul a devenit etajul 1. Ne-am trezit cu un paravan in fata casei, si au intrat si in strada mai mult decit trebuia“, se plinge unul dintre vecini, dindu-si cu parerea ca „se grabesc sa o termine, pina nu e gata vacanta judecatoreasca“.

Lucrarile de pe strada Eugen Ionescu au fost demarate in conditiile in care exista o hotarire a Consiliului Local, emisa anul trecut, in care se prevede interzicerea construirii de locuinte colective mici intre case familiale in zonele urbanistic inchegate, pina la actualizarea Planului Urbanistic General.

„Pina se misca treburile in tribunal, blocul va fi gata si tare mi-e ca ei vor plati doar o amenda, pe cind noi va trebui sa suportam situatia“, a spus Vasile Ignat, recunoscind ca fiul sau vrea sa isi vinda casa si sa plece chiar daca, cu blocul acolo, in urma vinzarii nu vor recupera banii cu care le-au cumparat.

Mentalitate pre-decembrista

Strada Eugen Ionescu, din cartierul Europa, reflecta indeaproape adevarul despre dezvoltarea pe orizontala a municipiului: un drum de tara, mai elegant, numit „nemodernizat“, flancat de vile impunatoare si zugravite strident.

Departe de agitatia din centru, zona s-a vrut a fi cu ceva vreme in urma un refugiu pentru cei care cautau linistea in interiorul „municipiului de 5 stele“, ea devenind in prezent o adevarata tentatie pentru afaceristii imobiliari, care, urmind modelul pre-decembrist, au inceput sa construiasca acolo blocuri.

Imobilele, desi sesizabil mai aspectuoase decit „blocurile gri“ comuniste, sint construite unul intr-altul, fara sa existe, cel putin deocamdata, spatii verzi sau locuri de joaca pentru copii. Locuitorii din zona marturisesc chiar ca unele dintre garajele de la subsolul blocurilor au fost transformate in locuinte.