ZIARUL de Sibiu a avut „trimis special” la record. Bogdan Brylynski, editorul ZIARULUI de Sibiu, a fost unul din cei 24 de jucatori care au stabilit recordul celui mai lung meci de baschet. Ceea ce urmeaza in paginile ziarului este corespondenta lui Bogdan, de la Sala Transilvania.

Au jucat baschet timp de 80 de ore, insa cel mai greu le-a fost sa se lupte cu rutina, oboseala si crampele musculare. Pregatiti cum scrie la cartea (recordurilor), suporterii echipei CSU Sibiu au demonstrat ca exista profesionalism si in amatorism.

In fata a peste 500 de persoane, 24 de tineri sibieni impreuna cu echipele de organizatori au dus Sibiul in Cartea Recordurilor. Cel mai lung meci de baschet din lume s-a jucat intre doi si cinci august in Sibiu. 80 de ore de baschet continu, in Sala Transilvania. Noul record mondial.

500 de oameni au aplaudat si au cantat in ultima jumatate de ora ce a precedat doborarea recordului mondial la baschet. 24 de tineri au jucat incontinuu 72 de ore pentru a dobori recordul ce data de la mijlocul lunii iulie si care fusese stabilit de elevii unul liceu crestin britanic. Englezii au doborat cu 12 ore precedentul record, stabilit in Japonia de 24 de tineri amatori de baschet.

Sibiul nu putea lipsi din Cartea Recordurilor. Cea mai frumoasa galerie din tara trebuia sa demonstreze ca se pricepe la baschet si din teren nu doar din tribune. Si au facut-o cu varf si indesat.

In urma cu sase luni, unul dintre membrii „Asociatiei al 6-lea jucator” vede intamplator pe internet un filmulet in care o mana de tineri japonezi stabileau un record mondial de 60 de ore si 3 secunde de baschet. Suficient pentru ca ideea sa infloreasca pentru tinerii din galeria lui CSU Sibiu. Cele sase luni de pregatire au fost infernale. Sute de lucruri de pus la punct.

Sala pentru antrenamente, toalete ecologice, medicatie pentru jucatori, foi de arbitraj, echipamente, materiale promotionale si multe alte asemenea impedimente stateau in calea unui record mondial. Cu ajutorul lui Ilie Mitea, suporterul numarul 1 al baschetului sibian, tinerii din „Asociatia al 6-lea jucator” au scos-o insa la capat cu brio.

„A fost extrem de greu sa punem la punct organizarea acestei partide maraton. Am reusit insa, am demonstrat ca putem fi printre cei mai buni. Nu pot decat sa le multumesc tuturor celor care ne-au fost alaturi si ne-au sprijinit. Impreuna cu ei am dus Sibiul in Cartea Recordurilor”, spune Claudiu Hila, presedintele „Asociatiei al 6-lea jucator”.

Noaptea, inamicul nr. 1

Si meciul a inceput. Dupa zeci de antrenamente de pregatire fizica si tactica, in sfarsit, a inceput Marea Provocare. Primele ore trec extrem de bine. Motivati de publicul venit in numar mare la startul partidei, cei 24 de tineri incep meciul in forta. Incet, incet, oboseala se instaleaza iar ritmul partidei scade usor.

Spre seara, jucatorii intra in ritmul stabilit dinainte, unul de conservare energiei. Noaptea nu se dovedeste a fi un aliat, ci dimpotriva. Putin obisnuiti cu efort continuu cand afara rasar stelele, cei 24 de tineri descopera ca cele mai grele momente vor veni dupa apusul soarelui. Trei nopti extrem de dureroase, fizic si psihic. Efortul incepe sa cantareasca tot mai mult.

Basici, bataturi, dureri in tendoane, tacamul complet al unor nopti trecute cu greu. Ziua lucrurile reveneau la normal. Prezenta publicului a insemnat enorm pentru toti jucatorii. Tocmai din aceasta cauza, pe timpul zilei, cand in sala se strangeau sute de oameni, jucatorii primeau o motivatie in plus.

Iar la final...

... Sala Transilvania a fost cuprinsa de o explozie de bucurie. Au uitat de dureri, de talpi oparite si de toate celelalte inconveniente. S-a dansat, s-a cantat, si nu in ultimul rand, s-a scandat incontinuu numele lui Toci. „Campionii, campionii...” Scandarile care se aud la fiecare meci al echipei favorite, CSU Sibiu au rasunat din nou in Polivalenta.

Iar sala a cantat impreuna cu ei. Au dansat Meniaito si au facut trenuletul bucuriei. Momentul culminant, ultimele zece secunde, strigate din fiecare piept. Iar cand cronometrul a aratat 72 de ore, sala a explodat. Fiecare secunda insemna un nou record mondial.

Un nou prilej de bucurie pentru toti cei care au participat cu sudoarea, cu sufletul si cu inimile alaturi de cei 24 de jucatori, la doborarea recordului mondial.

„Atunci cand nu poti fi cel mai bun intr-o categorie creezi o noua categorie in care sigur esti cel mai bun, iar in acea categorie dai tot ce e mai bun din tine ca sa arati lumii ca intr-adevar esti cel mai bun”, spune unul dintre spectatorii care au asistat timp de trei zile la meciul record. Sibiul intrase in Cartea Recordurilor.

Timp de 15 minute, cat a durat pauza partidei, s-au impartit sarutari si imbratisari, diplome si felicitari. Mircea Vulc, antrenorul CSU Sibiu a oferit diplome fiecarui jucator iar Otilia Badescu, multipla campioana la tenis de masa, a premiat, din partea Agentiei Nationale pentru Sport, organizatorii, cele doua echipe si pe Ilie Mitea, membru in comitetul de organizare al Marii Provocari.

... meciul a continuat

Partida nu s-a oprit la 72 de ore. Desi recordul batut, era nevoie de mai mult. De opt ore in plus, care sa asigure Sibiul prezenta in Guinness Book pe o perioada cat mai indelungata. Cele opt ore au fost insa un vis frumos.

Au fost momentele in care fiecare dintre cei care au participat la acest meci record si-au dat seama ca au trait ceva unic in viata, ceva ce le va schimba pentru totdeauna caracterele. In sala au intrat 24 de tineri iar din sala au iesit 24 de barbati, care au dus Sibiul in Cartea Recordurilor

Bogdan BRYLYNSKI

Cadou surpriza

Dintre toti cei 24, unul a avut parte de un moment special si pe care nu-l va uita niciodata. In noaptea de sambata spre duminica, Marius Falamas, jucatorul cu numarul 1 din echipa rosilor, a implinit 18 ani. Colegii sai i-au pregatit un tort, in care a suflat cu pofta.

Cei 24

Echipa rosie:

1. Marius Falamas

2. Dan Oancea

3. Tudor Coroian

4. Nicu Scorvelciu

5. Valentin Olteanu

6. Marius Mutu

7. Bogdan Brylynski

8. Sorin Bajan

9. Rares Bleahu

10. Horia Opris

11. Mihai Iacob

12. Andrei Telespan

Echipa neagra

1. Radu Musoaie

2. Bogdan Badila

3. Sabin Sopa

4. Bogdan Bungarzan

5. Stefan Hila

6. Alex David

7. Calin Gavozdea

8. Tudor Marica

9. Razvan Luca

10. Paul Vacaru

11. Cosmin Damian

12. Dan Marginean