Constatari la fata locului

Fata se numeste A. M. Vasilca si va implini 13 ani in octombrie. Maria Dinea, asistentul social al Primariei Cut a sesizat telefonic DGASPC Alba in momentul in care a gasit-o pe fata intr-o magazie a casei, intinsa pe o saltea, plina de rani si intr-o stare de igiena deplorabila. Scopul vizitei era efectuarea anchetei sociale in vederea eliberarii certificatului de incadrare in grad de handicap.

Reprezentantii DGASPC Alba au decis preluarea de urgenta a fetitei si au internat-o la Spitalul Judetean Alba, de unde a fost dusa la Cluj Napoca, data fiind starea foarte grava in care se afla.

Batuta in repetate rinduri

Din primele investigatii facute de medicii din Alba Iulia a rezultat ca fata a fost batuta, avea o tumora abdominala pelvina, ascita, anemie severa, prezenta muscaturi de rozatoare, cicatrice si arsuri vechi si recente, plagi cutanate suprainfectate si, in plus, era suspecta de fracturi costale si de septicemie.

Potrivit certificatului emis de medicul legist Gheorghe Vieru, fata “prezinta leziuni corporale care s-au putut produce prin loviri repetate cu corpuri contondente boante si muchiate, prin actiunea unui lichid fierbinte si prin muscare de catre rozatoare. Leziunile au vechimi diferite intre 2-3 zile si peste 20 de zile si necesita intre 25 si 30 zile ingrijiri medicale”.

Pe baza sesizarii Primariei Cut, constatarilor de la fata locului si certificatului medico-legal, DGASPC Alba a instituit masura de plasament in regim de urgenta pentru minora, ur-mind ca Tribunalului Alba sa se pronunte cu privire la mentinerea sau inlocuirea masurii de plasament in regim de urgenta, precum si cu privire la decaderea din drepturile parintesti a celor doi parinti fata de minora in cauza.

Familia are bani

La o zi dupa ce au preluat-o pe fetita, reprezentantii directiei s-au deplasat din nou la domiciliul familiei Vasilca, unde au constatat ca familia nu traia rau. Casa are doua camere, bucatarie si anexe, este modest mobilata, dar curata. Familia are o vaca, porci si pasari de curte, ceea ce pe linga alocatiile pentru cei cinci copii aflati in ingrijire, asigura un trai decent.

Familia Vasilca obtinea multi bani de la stat: 325 de lei ca alocatie pentru cei cinci copii, 600 lei ca indemnizatie pentru cresterea copilului pina la doi ani, 347 lei ca indemnizatie pentru persoana cu handicap si 332 lei ca indemnizatie de somaj. Cu alte cuvinte, veniturile totale ale familiei totalizau 1.657 lei.

Asistentii sociali au constatat ca ceilalti copii erau ingrijiti si nu prezentau urme de violente sau abuzuri, dar acestia nu au ascuns faptul ca tatal este violent cu mama. Tatal le-a declarat reprezentantilor DGASPC ca fetita era in magazie pentru ca urma sa fie spalata si a afirmat ca poate asigura traiul zilnic al familei, mai ales ca multe produse le obtine din gospodaria proprie.

“In urma celor constate, domanului Vasilca i s-a adus la cunostinta ca familia va fi monitorizata foarte atent.

In fiecare zi un reprezentant al autoritatii locale sau al DGASPC Alba va veni in vizita si daca va constata deficiente sau manifestari abuzive fata de ceilalti copii si acestia vor beneficia de o masura de protectie speciala”, a precizat directorul DGASPC Alba, Sorin Chirila.

Familie numeroasa

Din datele puse la dispozitie de directie reiese ca din casatoria parintilor Ioan Vasilca, in virsta de 43 ani, si Mariana Vasilca in virsta de 32 ani au rezultat 7 copii. O fata care are acum 15 ani si care nu a fost niciodata institutionalizata. Fata de 13 ani internata acum la Cluj Napoca, care pina in 2004 a fost ocrotita in Centrul de Plasament Sincrai.

O fata de 11 ani, cu handicap grav, care este ocrotita intr-o casa de tip familial din Alba Iulia. O alta fata de 10 ani, care a fost ocrotita in Centrul de Plasament Alba Iulia din1998, apoi a fost plasata la asistent maternal profesionist din 1999, iar in anul 2000 a fost adoptata international.

Un baiat de 9 ani, care a fost institutionalizat la cererea parintilor la 10 luni de la nasterea acestuia in cadrul Centrul de Plasament Alba Iulia si care in luna iunie 2001 a revenit in familia naturala la solicitarea parintilor. Un baiat de 7 ani, care a fost institutionalizat la 2 luni de la nastere, iar dupa un an de zile a revenit in familie la solicitarea parintilor. In fine, cei doi mai au un baiat de 6 luni, aflat in intretinerea parintilor.

Familie cu probleme

Reprezentantii DGASPC Alba au reusit sa reconstituie si “parcursul” familiei Vasilca. Initial, ei au locuit in Sebes, in 2002 s-au mutat in Spring, iar din toamna anului trecut locuiesc in Cut.

Fata care a fost luata saptamina trecuta de asistentii sociali a avut un accident la virsta de trei ani si jumatate. In 1998, ea a cazut de la etajul 4 din blocul in care locuia familia, fiind internata la Spitalul Judetean de Urgenta Alba cu diagnosticul “politraumatism prin cadere de la inaltime”.

Dupa ce a fost stabilizata, fata a fost transferata la Spitalul de pediatrie Sebes, unde se afla si fratele sau, care are acum 9 ani si care era la data respectiva parasit de parinti. Medicii le-au cerut atunci parintilor sa vina si sa-si ia copiii, insa acestia nu s-au prezentat. Vecinii au spus atunci ca familia a plecat in Banat, luind-o cu ei pe cea mai mare dintre fete.

Fata avea sa fie ulterior internata la Scoala Speciala Sincrai, deoarece prezenta encefalopatie infantila cronica, hemipareza stinga, pareza faciala, retard neuro-psihic moderat, traumatism cranio-cerebral in antecedente, hipotrfie ponderala.

“Conform anchetelor sociale realizate de catre Primaria orasului Sebes in anul 1998, climatul familial al minorilor era necorespunzator pentru dezvoltarea lor fizica si psihica. Relatiile dintre parinti erau degradate, tatal avind repetate accese de violenta pe fondul consumului excesiv de alcool.

In acest context minorii erau abuzati fizic, fiind deseori prezentati medicului pediatru cu traumatisme. Avind in vedere faptul ca familia nu a putut fi identificata, pentru cei doi copii parasiti in cadrul Spitalului de Pediatrie Sebes s-a instituit plasamentul in Regim de Urgenta la Centrul de Plasament Alba Iulia. De asemenea, fiica acestora, Vasilca M. L. (n.r.

- cea care avea sa fie adoptata international) a fost lasata in grija bunicii paterne, care fiind foarte in virsta si bolnava a solicitat o masura de protectie si pentru aceasta in Centrul de Plasament Alba Iulia”, au mentionat reprezentantii DGASPC Alba.

Incepind cu anul 2001, familia Vasilca a inceput sa isi ceara copii inapoi, in prima faza reusind sa obtina aprobari pentru cei doi baieti pe care ii aveau pina atunci.

Solicitarea pentru reintoarcerea in famile a fetei care a ajuns acum in spital la Cluj Napoca, le-a fost aprobata doar la a treia cerere depusa, in 2004 , cind asistentii sociali au constatat ca situatia familiei s-a imbunatatit, iar parintii erau atunci incadrati in munca, parind capabili sa le asigure un trai decent copiilor.

Acum, asitentii sociali au constatat ca, in cazul fetitei cu handicap grav pe care o aveau in ingrijire, “planul de recuperare nu a fost respectat de catre parinti, acestia neacordind interes fata de nevoile copilului si ingradindu-i-se dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept”.