Copii abandonati, copii fara parinti, copii cu dizabilitati, un sistem de protectie al copilului ce se zbate sa scape de sechelele sistemului de protectie din perioada comunista, avem toate „ingredientele” pentru un reportaj despre problemele Romaniei. Postul de televiziune CNN, prin Realitatea TV, a pus o pata neagra, nemeritata, pe sistemul de protectie al copilului maramuresean.

In anul 2006, o televiziune din Australia (ABC) a solicitat Spitalului Judetean din Baia Mare permisiunea de a realiza un interviu pe tema copiilor din sistemul de protectie al statului.

Realizatorul de televiziune australian a spus ca face un documentar despre problematica copiilor din Romania, a copiilor fara familii , a copiilor strazii si despre ONG-urile care se ocupa cu inchiderea fostelor Case de Copii de pe vremea „epocii de aur”. Materialul a fost realizat si de atunci a fost tacere. Filmul a fost prezentat pe reteaua ABC.

Intre timp, in Romania, problema adoptiilor internationale a fost abordata periodic. Mai exact, s-au facut si se fac presiuni pentru a se da liber la adoptii catre alte state, in principal spre SUA. Problema este delicata, iar rezolvarea se afla la „mana” Guvernului.

Pe fondul acestor presiuni simtite si ne-simtite, recent, postul de televiziune Realitatea a prezentat un reportaj sub sigla CNN, intitulat: „Copiii pierduti”. Materialul este in limba engleza si prezinta o situatie socanta pentru anul 2007.

La „maternitatea” Baia Mare sunt abandonati copii, iar medicul de la Pediatrie 3, o sectie a Spitalului Judetean, vorbeste despre copiii care sunt „cazati” in sectia pe care o conduce. Spre final apare si Stefan Darabus, directorul HHC Romania, care declara ca adoptiile sunt o afacere din care toti castiga.

In rest, sunt prezentate imagini din Bucuresti, iar concluzia care s-a desprins a fost ca in nordul tarii se perpetueaza practicile comuniste in privinta protectiei copilului. Socul CNN Reactiile autoritatilor au fost rapide.

De la Bucuresti li s-a cerut celor din Baia Mare explicatii, problema a ajuns sa fie discutata la nivel de autoritati guvernamentale, iar Baia Mare a ajuns sa fie considerata un fel de „enclava bananiera”, ce isi vinde copiii abandonati. In doua zile, autoritatile maramuresene au trebuit sa dea lamuriri peste lamuriri. Am plecat si noi pe firul povestii.

Prima constatare interesanta a fost ca materialul prezentat de Realitatea sub sigla CNN a fost productia televiziunii australiene ABC. Am luat legatura cu reprezentantul ABC in Romania la acea vreme, Mihai Radu. Acesta ne-a spus ca nu stie nimic de soarta filmului realizat in toamna anului 2006. „Nu stiu cum a ajuns la CNN.

Poate l-au vandut, poate au facut schimb... Materialul ABC a fost de o ora si se poate vedea pe site-ul lor. Nu a fost tendentios”, a spus Radu. La Realitatea nimeni nu a stiut sa ne spuna cum a ajuns un material al ABC la CNN, asta in conditiile in care celebra televiziune CNN are o colaborare cu televiziunea romaneasca. Asa am ajuns pe site-ul CNN.

Cu stupoare, am vizionat doua reportaje intitulate : „Copiii pierduti” (ai Romaniei). Cele doua materiale prezinta in cea mai mare parte imagini din Bucuresti. Reporterul vorbeste de soarta copiilor abandonati si de cei din Casele de Copii si Centrele de Plasament.

Sunt prezentate imagini socante cu tinerii din canalizarile Bucurestiului, care se drogheaza cu aurolac, apoi sunt prezentati copiii unei familii din Negresti Oas, plecata la munca in strainatate. Din Oas se ajunge in Maramures, respectiv la Sectia de Recuperare Pediatrica a Spitalului Judetean (Pedi 3).

Copiii nostri In 2006, cand a fost realizat reportajul de ABC, in aceasta sectie erau 23 de copii de varste diferite. Acum, la momentul difuzarii materialului sub CNN, mai sunt doar sapte. Nu intram in amanunte legate de aceasta sectie. Aici sunt adusi copiii cu probleme digestive si care au nevoie de recuperare. Este adevarat ca unii stau aici si peste termenul pe care il permite legea.

Motivul este simplu. Parinti degenerati refuza sa ii mai i-a acasa. Singura solutie e ca pruncii de varste fragede sa ramana in aceasta sectie. Nu este vorba de Maternitatea baimareana, cum a fost prezentat in reportajul exploziv.

Cei sapte copii care sunt in momentul de fata in Pedi 3 vor fi luati in regim de urgenta de catre Directia pentru Protectia Copilului si vor fi dati unor asistenti maternali de profesie. Masura a fost luata din cauza scandalului provocat de filmul prezentat recent.

In mod normal, copiii care sunt abandonati trebuie sa fie pusi in fata parintilor, iar judecatorul decide daca parintii sunt decazuti din drepturi. Aceste lucruri televiziunile ABC si CNN, girate de Realitatea, nu au mai fost spuse. Nu era cazul, nu ar mai fi fost material de dat pe posturi la miez de noapte.

Reactia ANPDC

„Mai intai am vrea sa facem o precizare fata de actualitatea imaginilor prezentate ca facand parte din realitatea Romaniei anului 2007.

Din discutiile purtate cu domnul Darabus precum si din informatiile primite de la DGASPC Maramures, imaginile reportajului difuzat au fost filmate in toamna anului 2006 de catre Australia Broadcasting Corporation, iar prezentarea lor fara precizarile de rigoare, reprezinta o incercare de scoatere din context si o tentativa tendentioasa de inducere in eroare a publicului spectator.

Devin astfel la fel de inselatoare si afirmatiile celor intervievati, care se refereau, in momentul filmarii (anul 2006), la aspecte referitoare la disfunctionalitatile existente in protectia copilului, constatate in perioada anilor ’90 - 2001, ne-a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, secretar de stat, Mariela Neagu

Realitatea Realitatii

Cel mai deranjant punct de vedere din filmuletul prezentat de Realitatea a fost cel cu vanzarea copiilor. Stefan Darabus, seful Fundatiei HHC, a vorbit despre ce a fost in anii de dupa Revolutie, de modul in care s-a trecut la dezinstitutionalizarea sistemului de protectie al copilului (infiintarea de case de tip familial etc).

„Cred ca aspectul legat de adoptiile internationale a fost miezul ideii de a nu face reforma in Romania pana in 2001-2002”, a spus Darabus. Reporterul ABC a spus ca: „Sistemul de adoptie a devenit o afacere corupta.

Copiii erau dati pe zeci de mii de dolari”, iar Darabus a raspuns: „O retea formata din avocati, oameni implicati in serviciile sociale, politicieni, medici, faceau bani. Aproape oricine implicat intr-o asemenea schema avea un castig. Acum comertul cu copii a incetat.

Insa nu a schimbat o mentalitate care timp de jumatate de veac a incurajat parintii sa-si dea copiii nedoriti, statului”. Cei care au facut colajul prezentat la Realitatea au pastrat doar prima parte a declaratiei. Da bine la material. Probabil, ar fi fost si mai bine daca ar fi fost date imaginile cu tinerii care traiesc prin canalele Bucurestiului (si aici vorbim de protectia copilului).

Dar, se prefera sa se arate cu degetul in provincie. Cine stie realitatea celor de unde se prinde harta in cui?