Acest centru va fi al patrulea pe toata zona Ardeal. La masa rotunda in care proiectul a fost facut public au fost prezenti, pe langa Floriana Prahoveanu, coordonator proiect, Tamara Vasinc, asistent proiect si Ioana Boca, partener proiect, si cinci reprezentanti ai Consiliului local: Eugenia Popa, Petre Pop, Virginia Sarmasan, Radu Borza si Cornel Hodrea.

Cum a inceput totul? Inca din 2003 in municipiu se derula un program numit “Diferiti, dar... egali”, cu finantare de la Consiliul local. Aceasta initiativa a facilitat prezentarea copiilor cu nevoi speciale comunitatii, ca lumea sa se sensibilizeze la problemele pe care ei le au.

Relatiile stranse care s-au stabilit intre angajatii SPLAS, copiii cu nevoi speciale si familiile lor, au generat, in 2005, cautarea si profesionalizarea in cadrul unui contract de colaborare cu CFRCHM Cluj, a unui numar de 30 de asistenti personali. Iata ca in 2006 a aparut si posibilitatea accesarii fondurilor Phare pe coeziune economico-sociala.

SPLAS a intocmit un proiect pentru infiintarea unui centru de reabilitare a copiilor cu disabilitati, care a fost aprobat, pentru ca din 2007 sa inceapa implementarea.

Floriana Prahoveanu, directorul Serviciului de Asistenta Sociala din municipiu, descrie in linii mari drumul anevoios pe care initiatorii proiectului l-au parcurs pana ca ideea sa prinda viata. Se pare ca initierea unui proiect, fie el si de asistenta sociala, inseamna atat de multa birocratie, incat ai toate sansele sa abandonezi cursa destul de repede.

“Foarte greu a fost si cu contributia consiliului local de 10%, care s-a dovedit la un moment dat insuficienta; la licitatia pentru amenajarea spatiului pe care oficialitatile l-au oferit in vederea functionarii centrului s-au prezentat initial firme cu niste oferte obraznice, inadmisibile... Pana la urma licitatia a fost castigata de Fundatia Sf.

Daniel, care ne-a propus o suma mica si care a facut minuni cu spatiul (in blocul de nefamilisti) intr-un timp foarte scurt. Apoi nu am gasit oameni specializati pe domeniul acesta. Nu am gasit maseuri, psihpedagogi, kinetoterapeuti, decat dupa ce ne cam pierduseram speranta. Actuala echipa este tanara si a fost instruita de Centrul de la Cluj. Sunt multe detalii pe care nu le-am luat in seama in entuziasmul nostru”.

Centrul va fi condus de Tamara Vasinc, o persoana 100% dedicata acestei meserii. Aceasta a vorbit in cadrul mesei rotunde care s-a organizat vineri la Casa “Ionel Floasiu” despre sentimentul pe care l-a simtit cel mai des de cand lucreaza acest domeniu: neputinta.

Cu acest centru, Tamara Vasinca “spera sa-i fure lui Dumnezeu un inger” si sa-i mai salveze pe acesti copii din “panza de paianjen in care s-au incurcat”.

Centrul are deocamdata doar 35 de locuri, insa Floriana Prahoveanu are incredere ca se va mari, de indata ce actiunea va lua amploare. Serviciile oferite de acest centru vor fi: asistenta sociala, consiliere, grupuri de suport, terapie educationala, logopedie, kinetoterapie, masaj, socializare.