ANCHETE

Smithfield, ferme ilegale. O serie de ilegalitati comise de reprezentantii firmei americane Smithfield au iesit la iveala dupa verificarile efectuate de autoritatile aradene ca urmare a aparitiei unui focar de pesta la una dintre fermele din Timis ale companiei.

Astfel, in urma controalelor s-a descoperit ca niciuna din cele sapte ferme ce functioneaza in judetul Arad, Voievodeni, Gurba, Misca, Satu Nou, Apateu, Sintea Mare si Cermei, nu are nici autorizatie sanitar veterinara, nici autorizatie de mediu.

Conform presedintelui Consiliului Judetean, Iosif Matula, acordurile de mediu necesare pentru eliberarea autorizatiei de constructie au fost date chiar de catre APM.

Dana Danoiu, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului, spune, insa, ca institutia pe care o conduce nu este abilitata sa emita un astfel de act.

Ea a explicat ca deoarece este vorba de ferme mai mari de 2.000 de capete, in astfel de cazuri responsabilitatea revenind Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului de la Timisoara.Arad Online

SOCIAL

Camionagii din Timis, amenintati cu procese. Timisoreanul Helmuth May vrea sa faca un ONG al soferilor amatori care au de suferit de pe urma transportatorilor pentru a deschide procese.

Victimele vor sa se constituie intr-o asociatie si sa dea in judecata firmele de transport care le-au cauzat prejudicii soferilor amatori. Timis Online

ADMINISTRATIV

Un nou sediu si un nou director. Schimbari mari la Directia Programe Proiecte si Integrare EU din cadrul Consiliului Judetean Arad (CJA), infiintata in urma cu aproximativ un an. Institutia, ce se ocupa de realizarea de proiecte si programe pentru accesarea fondurilor europene si structurale, are un nou director, un alt sediu si mai multi angajati.

Emil Adrian Ballai a fost instalat pe postul de director in urma unui concurs desfasurat la Bucuresti de catre ministerul de resort. El a absolvit mai multe facultati dintre care de psihologie si stiintele educatiei la Iasi, pentru pregatirea personalului didactic la Arad, de drept la Timisoara, inginerie si stiinte economice la Arad.

Informatia Aradului

Corigenti in demisie. Liberalii aflati in fruntea Ministerului Educatiei au intors pe toate fetele demisia sefului ISJ. Si au realizat ca acesta nu a demisionat!

inspectorul general scolar al judetului Caras-Severin, Gheorghe Magas, impreuna cu unul dintre adjunctii domniei sale, Florica Molnar, au demisionat. Nu stim cum si-a formulat doamna Molnar demisia, in schimb, textul „generalului“ Magas este conceput in asa fel incat a pus pe jar conducerea Ministerului Educatiei.

"„in eventualitatea in care apreciati ca pentru bunul mers al invatamantului caras-severinean este necesara incetarea contractului meu de management educational, ce poarta numarul 3050 din 11 noiembrie 2006, imi dau demisia", a scris Magas. 24 de Ore

POLITIC

PD adopta metoda lui Seculici. Presedintele PD Arad, Gheorghe Seculici, a propus Biroului Permanent National al PD un document care ar putea deveni pozitia oficiala a partidului fata de temele de interes european ale momentului.

In perspectiva organizarii alegerilor pentru Parlamentul European, Coalitia pentru un Parlament Curat s-a adresat Partidului Democrat, precum si celorlalte partide, cu un chestionar minimal de problematica europeana. Scopul acestui chestionar il reprezinta familiarizarea alegatorilor cu pozitiile partidelor in ce priveste temele de politica europeana.

Informatia Aradulului

SANATATE

Intoxicatie colectiva invaluita in mister. Medicii din Arad nu au reusit sa stabileasca deocamdata cauzele decesului tunisiencei care a murit duminica in urma unei intoxicatii misterioase.

Alte 11 colege ale tunisiencei, toate angajate la Delphi Ineu, sunt in continuare internate la Spitalul Judetean Arad si sunt supuse unor teste amanuntite dupa ce au prezentat simptome de intoxicare cu substante necunoscute.

"Suspectam consumul de droguri, pentru ca s-au gasit intepaturi la plica cotului si pe ombilical", a declarat sefa ASP, Gabriela Tarle. EvZ Vest

Pacienti tinuti in fata farmaciei pentru ca miros urat. La doua dintre farmaciile din Timisoara pacientii sunt lasati sa stea afara, in ciuda temperaturilor ridicate. Si asta pentru ca farmacistele le-au interzis accesul in unitati.

"Mi-au spus ca vorbesc prea mult si ii deranjeaza. O alta explicatie a fost ca miros a urina si a fecale si de aceea ii tin afara", a declarat presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Horia Cristian.

Cristian sustine ca, din punct de vedere legal, nu poate face nimic impotriva acestor farmaciste, insa le-a amenintat ca va face o sesizare la Colegiul Farmacistilor. Romania Libera, Editia de Transilvania-Banat

Controverse pe internarile de o zi. Un control al Casei Nationale de Sanatate (CNAS) in spitalele din judetul Timis a stabilit ca internarile de o zi de la Clinica de Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Judetean din Timisoara nu sunt justificate.

Cazul este acum in atentia Comisiei de Arbitraj a CNAS, care daca va stabili ca ATI nu avea dreptul sa faca spitalizari de 0 zi, toti banii decontati Judeteanului prin acest serviciu i se vor imputa.

Sectia de Terapie Intensiva a Judeteanului a internat, anul trecut, peste 500 de pacienti care au venit si au plecat in aceeasi zi. EvZ Vest