Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel (PCA) Cluj, Ilie Narita, va elibera vineri functia pe care a ocupat-o din 24 mai 2004. Acesta a fost delegat de la Parchetul Curtii de Apel Alba, unde se va intoarce la inceputul saptaminii viitoare. Prin efectul legii, interimatul va fi asigurat de adjunctii Vasile Chis si Viorica Damsa. Cei doi isi vor imparti responsabilitatile in mod egal, pe domenii.

Un concurs pentru ocuparea postului va fi organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in 15 octombrie, dupa ce la ultimul concurs, din aceasta vara, nu s-a inscris nici un magistrat pentru a ocupa fotoliul de procuror general al PCA Cluj.

„Daca nici de aceasta data nu se va inscrie cel putin o persoana, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, are dreptul de a numi prin delegatie un alt procuror-sef la PCA Cluj“, a declarat pentru monitorul purtatorul de cuvint al CSM, Cecilia Morariu.

PCA Cluj este unul dintre cele mai mari din tara, avind sub aria de responsabilitate judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj si Cluj. Ilie Naita nu a putut gasi o explicatie referitoare la interesul procurorilor clujeni de a ocupa acest post.

Interviu

— Care este situatia pe care o lasati la PCA Cluj?

Ilie Narita: Dupa datele statistice, situatia este foarte buna. Anul acesta au fost finalizate peste 200 de dosare. Din pacate, institutia functioneaza in schema incompleta: sint angajati zece procurori, iar cinci posturi sint vacante.

— Care este cea mai mare realizare pe care ati avut-o la Cluj?

Linistea pe care am adus-o in colectivitate. Sint procuror din 1990 si anterior am fost dascal. M-a ajutat in acest sens foarte mult absolvirea liceului pedagogic.

— Si cel mai mare esec?

Nu m-am implicat suficient in munca concreta a tuturor procurorilor din jurisdictie, in sensul de a le transmite toata experienta mea. Am pretentia ca am acumulat suficienta experienta ca sa-i pot ajuta pe colegii mai tineri. Aceasta si din cauza limitarii legii de organizare sau a lipsei de timp...

— La ce limitari ale legii va referiti?

Se afirma despre un sef ca este manager, dar legea nu-i da instrumentele necesare. Nu avem dreptul sa sanctionam, sa venim cu propuneri, solutii, cind se ivesc probleme in sistem.

— Daca ati fi avut acest drept, ati fi sanctionat multi procurori?

Nu! Gaseam alta metoda de a rezolva problema. Nu sint adeptul sanctiunilor. As fi intervenit in primul rind prin comunicare, urmata de o evaluare riguroasa a situatiei. Mai ales ca una dintre prioritatile mele a fost sa descind in colectivitate si le recomand si altora sa faca la fel. Am inceput aici un demers profesional, si anume stringerea coeziunii procurorilor.

— Dar cum comentati „dusmania“ de multe ori exprimata intre procurorii de la sectii diferite?

Este cultivata prin lege, uneori prin inechitatea in sistemul de promovare si de salarizare, care de regula ignora criteriul experientei.

— Ce veti face in continuare?

Ma intorc procuror „de linie“ la Alba. Voi lucra ce imi va spune conducerea. Nu fac mofturi la munca, nu ma feresc de nimic.

Adauga comentariu