Trei persoane si-au pierdut viata intr-un accident in afara localitatii Basarabi si alte doua se afla internate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta in stare grava. Masina in care cei cinci se deplasau a fost lovita de un copac de pe marginea drumului, care a fost smuls de vantul puternic.

Ulterior, din cercetari a reiesit ca tragedia s-a datorat faptului ca radacina copacului putrezise. Directorul Administratiei Nationale a Drumurilor Constanta, Jean-Paul Tucan, a declarat ca vor fi luate masuri impotriva celor care se fac responsabili.

Mai mult, ca urmare a tragediei de pe sosea, directorul adjunct de la Administratia Nationala a Drumurilor Constanta, Alexandru Cretu si-a dat demisia.

Concediul pe litoral al unei familii din Bucuresti s-a incheiat tragic, dupa ce masina acestora a fost zdrobita de un copac. Marian Olteanu, de 39 de ani conducea autoturismul Dacia 1310, cu numarul de inmatriculare B.02.TZC dinspre localitatea Basarabi inspre Poarta Alba, indreptandu-se spre Bucuresti.

In dreptul kilometrului 42+500 un copac de pe marginea drumului, vechi de 40 de ani, cu diametrul de 1,2 metri si inalt de 40 de metri, s-a desprins si a lovit masina in plin. Pentru scoaterea victimelor din masina a fost nevoie de interventia echipei de descarcerare a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Trei dintre membrii familiei au decedat, fiind vorba de Marian Olteanu, de 39 de ani, Florica Olteanu, de 38 de ani si fiul acestora Daniel Olteanu, de doar cinci ani. Singurii supravietuitori sunt fiica mai mare, Marinela Stefan de 22 de ani, si sotul acesteia, Marius Stefan, de 24 de ani. Cei doi au fost transportati in stare grava la Spitalul de Urgenta Constanta.

„Femeia este internata cu fractura de bazin, de rotula, de femur si un traumatism abdominal si pelvian, cu suspiciuni de perforatie de organe si este constienta. In ceea ce-l priveste pe barbat, starea acestuia este mai grava, acesta fiind internat cu fractura de femur si un traumatism cranio-cerebral, avand format un cheag de sange la creier.

Ambii pacienti sunt internati la Sectia de Terapie Intensiva. Urmatoarele ore vor fi mai grele”, a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean, doctorul Florian Stoian.

Primarul localitatii Basarabi, Nicolae Crivineanu, a declarat: „Pentru ca acesti copaci sa fie in grija noastra ar trebui indeplinite doua conditii, si anume ca drumul national sa fie al primariei, iar copacii sa fie in intravilanul localitatii. Nici una dintre conditii nu este indeplinita, responsabil pentru copacii de pe marginea acestor drumuri fiind Drumurile Nationale.

Parerea mea e ca au murit niste oameni nevinovati, ceea ce este regretabil. Cei care se plimba cu elicopterul pe deasupra drumurilor nationale nu au vazut ca acei copaci trebuie taiati? Sau puzderia de stabarime care se plimba cu jepane pe banii publici, nici ei nu au vazut ca trebuie taiati copacii? In Basarabi 98% din copacii care reprezentau un pericol au fost taiati.

Mai am de taiat doar trei copaci. Daca mi-ar fi dat mie copacii de pe marginea drumului eu as fi taiat copacii cu probleme si-i dadeam iarna la oameni”, a declarat Nicolae Crivineanu.

La randul sau, directorul Administratiei Nationale a Drumurilor Constanta, Jean-Paul Tucan, a declarat ca in cazul in care se va constata ca cei din cadrul administratiei se fac vinovati de producerea tragediei, vor fi luate masurile necesare. „Nu toleram asa ceva si vreau sa rezolvam aceasta situatie. Am fost chiar eu in teren si am trimis si oameni pentru a vedea care este situatia.

Din cate stiu eu sunt aproximativ 250 de copaci care sunt propusi pentru defrisare, dar nu avem aprobarea Ocolului Silvic, iar unde am aprobarea s-a terminat cota de copaci care trebuie taiati”, sustine directorul Tucan.