Un angajat al SCIM SA a fost, ieri, la un pas de a face stop cardiac in momentul in care a constatat ca utilajele pe care le are in „custodie” nu mai sunt intregi. Inca de sambata dimineata, angajatii SCIM au sesizat ca ceva nu este in regula - mai exact ca au fost fortate usi din incinta depozitului societatii situate in zona industriala a Constantei.

Vane, robineti, cabluri - adica tot ce poate fi vandut la fier vechi disparuse ca prin farmec, insa lovitura de gratie a venit abia ieri, cand Dan Ceausescu, responsabil cu utilajele in cadrul depozitului a descoperit inca ceva: macaraua societatii nu mai putea fi utilizata pentru ca nu mai avea cablu!

Disperarea a fost cu atat mai mare cu cat, din relatarile altor muncitori ai SCIM, reiesea ca paznicii angajati de firma pagubita au prostul obicei de a fi extrem de prietenosi sau impasibili in momentul in care cetatenii de etnie rroma se prezinta la poarta obiectivului.

„Din ‘folclorul’ de aici, din ce povestesc oamenii intre ei, reiese ca paznicul de vineri noapte a lasat rromii sa intre si sa isi faca de cap, pentru ca altfel nu imi explic cum au putut cara atata fier din curtea depozitului. De doua luni de zile avem macaraua aici, nu e tocmai o jucarie pe care sa o demontezi usor, fara sa vada cineva, iar acum s-a intamplat asta.

A venit un inspector de la firma de paza, am inteles ca i-a cautat pe rromii despre care se stia ca au furat de aici, dar am inteles ca au fugit de acasa”, a declarat, vadit afectat de cele petrecute, Dan Ceausescu, angajat al SCIM.

Dar, reluat firul povestii destul de agitat povestita de cei care lucreaza la SCIM, din cate s-a constatat pana acum, „marele jaf” asupra uneltelor si utilajelor societatii mentionate a fost dat vineri noapte.

Cand au fost constatate lipsurile, evident, s-a luat legatura cu firma platita sa asigure paza incintei din zona industriala, si anume ARES PROTECT, nu de alta, dar in noaptea de vineri spre sambata, se presupunea ca in post, la poarta SCIM, sunt doi paznici.

Din cate povestesc Dan Ceausescu si colegii acestuia, firma nu a fost extrem de impresionata de patanie, dar a reusit sa ii gaseasca pe hoti, care s-au si infiintat la poarta societatii pagubite cu nu mai putin de trei carute pline ochi cu fierataniile demontate de prin curte sau adunate de prin incaperile ale caror usi prezentau urme clare ca au fost fortate.

Pentru ca nimeni nu s-a obosit sa reclame, Politia a aflat de furt dupa trei zile

Mai departe, tot din relatarile celor care lucreaza la SCIM, luni a fost constatata si disparitia a nu mai putin de 470 de metri de cablu de cupru de la macaraua pe care acum, evident, societatea nu o mai poate folosi pe santierele unde exista lucrari de constructie.

Paguba (ne referim aici la cablul de cupru) se situeaza undeva la 150-200 de milioane de lei, iar SCIM este hotarata sa o impute paznicilor care ori au dormit in front, ori au pactizat cu hotii care au dat spargerea. De altfel, angajatii SCIM sunt ferm convinsi ca era datoria ARES PROTECT sa anunte Politia cu privire la furt, de fapt chiar credeau ca acest lucru a fost anuntat.

Insa, in cursul dupa-amiezii de ieri, oricat s-au straduit politistii Sectiei 4 sa gaseasca in registrul lor anuntul referitor la situatia din incinta SCIM, nu au gasit nimic. Cu alte cuvinte, nimeni nu a raportat infractiunea, dar, la insistentele reporterilor „Replica” de a afla cum decurge... cazul, politistii s-au deplasat, in jurul orei 18.00, in zona industriala.

Cum la sediu nu mai era directorul SCIM, politistii au declarat ca in cursul acestei dimineti va lua declaratii atat de la conducerea societatii pagubite, cat si de la firma de paza si protectie.

Potrivit reprezentantilor Sectiei 4 de Politie, in situatia data, ARES PROTECT poate fi trasa la raspundere de catre SCIM SA daca, in contractul incheiat dintre cele doua parti, este specificat ca, in cazul in care dispare ceva din cadrul obiectivului pazit, firma de paza si protectie se obliga sa achite contravaloarea pagubei.