Iar vestile proaste nu se opresc aici. Pina la sfirsitul anului, la Sibiu, pretul piinii ar putea sa se majoreze pina la 50 la suta.

Desi seceta nu a afectat si judetul Sibiu, producatorii de panificatie locali au scumpit deja piinea cu aproximativ 10 procente

Piinea se scumpeste si la Sibiu. Cei mai multi producatori de panificatie dau vina pe seceta, care a dus la suplimentarea consistenta a pretului griului. Desi initial s-a anuntat ca nu se va umbla la pretul piinii, se pare ca toti agentii economici din domeniul panificatiei isi vor majora preturile pina, cel tirziu, la inceputul lunii septembrie, cresterea fiind estimata la 10-15%.

Singura modalitate prin care statul poate stopa cresterea pretului pentru piine ar fi reducerea taxei pe valoarea adaugata, asa cum se intimpla in Uniunea Europeana.

Deocamdata, 10 procente

Seful Directiei Agricole Sibiu, Nicolae Troanca, nu vede vreun motiv pentru scumpirea piinii in judetul Sibiu. Totusi, patronii ramin hotariti. „Am modificat pretul piinii inca de la 1 august, cu aproximativ 10-12%.

Trebuie sa spun ca, pina la sfirsitul anului, vor mai fi si alte majorari, iar cert este ca pretul piinii va creste cu 30, 40 si chiar 50%, deoarece si pretul griului s-a dublat", avertizeaza Cornel Presecan, administratorul SC Trans Agape SRL. Si Grewe a mers pe acelasi calapod, majorind preturile la piine inca de la inceputul acestei saptamini.

„Noi am crescut pretul la piine doar de luni si inca nu am avut timp sa vedem reactia oamenilor, dar speram ca vor cumpara la fel ca inainte. Este vorba de o scumpire cu 10%, cauzata de majorarea pretului fainii cu 15%. Probabil vor mai fi si alte majorari din moment ce faina se tot scumpeste", a apreciat Ioana Pastiu, de la departamentul de marketing si relatii publice al companiei.

Aceeasi masura a fost luata si de Redal si Simpa. Pentru o piine, sibienii trebuie sa plateasca in plus intre 10 si 30 de bani.

Unii mai asteapta

Exista, inca, producatori din judet care nu au scumpit piinea, cum ar fi Dobrun, care va decide saptamina viitoare daca si in ce cuantum va face majorarea, sau firmele mici. „La firma noastra inca nu s-a ridicat pretul piinii, dar o sa facem si noi acest lucru indata ce se va scumpi si pretul fainii de griu.

Dupa cum estimam, cel mai sigur vom modifica si noi pretul incepind cu saptamina viitoare. Cel mai probabil, in prima faza, va fi vorba de o majorare cu 10-12%, adusa la pretul piinii", sustine Alina Iacob, reprezentant al firmei de panificatie Biza Mosca S.R.L., din Orlat.

Nicolae Troanca l director Directia Agricola Sibiu

„Eu nu stiu nimic de vreo scumpire a piinii la Sibiu. La nivel de Sibiu se deruleaza un proces intens de verificare a producatorilor din panificatie. Scopul este impiedicarea majorarii preturilor la piine"

Masurile autoritatilor

Controalele desfasurate de Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu la firmele de morarit si panificatie au avut rezultate surprinzatoare.

Peste 85 la suta dintre cele 155 de firme verificate in ultima saptamina au fost gasite cu nereguli, cum ar fi plusuri sau minusuri de faina si piine, neutilizarea caselor de marcat si neintocmirea rapoartelor zilnice de productie, a documentelor justificative si a celor contabile. Amenzile aplicate depasesc 170.000 de lei.

De asemenea, au fost confiscate produse in valoare de 2.300 de lei si 4.800 kg de faina.