Anchete

Au ingrasat Noul Comtim pana a dat in ciuma. Bomba pestei a explodat in fermele fostului Comtim exact la doua luni dupa ce reprezentantii companiei americane Smithfield Foods ca pesta porcina este o problema vitala pentru companie.

Acest lucru s-a intamplat insa, iar acum autoritatile si compania americana cauta explicatii.

Dupa achizitia majoritatii activelor fostului Comtim, in 2004, Smithfield Foods si-a propus sa creasca productia la patru milioane de porci pe an, investind pana anul acesta, in Banat, peste 350 de milioane de dolari.

In aceste conditii s-a trecut la un lobby puternic atat la nivel guvernamental cat si local.

Surse din Agentia pentru Protectia Mediului si directia Sanitar-Veterinara Timis sustin, sub protectia anonimatului, ca a existat o presiune foarte mare pentru relaxarea conditiilor de acordare a autorizatiilor, pe de o parte, si permisivitate pentru deschiderea activitatii in ferme neautorizate.

Oficialii neaga aceste informatii, dar confirma ca la originea problemei ar putea sta tocmai faptul ca Noul Comtim a fost ingrasat prea brusc. EvZ Vest

Sefa APM Timis se muta in chirie la ANL. Unul dintre apartamentele ANL din Timisoara a fost repartizat sotului Adinei Horablaga, sefa APM Timis.

Ea spune, insa, ca totul a fost legal si ca, din momentul depunerii cererii, a locuit in chirie. Romania Libera, Editia de Transilvania-Banat

Social

Faina si zahar pentru sarmani. Gata de campanie electorala, Guvernul va trimite in Timis aproximativ 60 de tone de zahar si 620 de tone de faina, pana anul viitor.

Aceste cantitati vor merge catre 22.500 de persoane nevoiase, pensionari din agricultura, camine de batrani si cantine sociale. EvZ Vest

Rovignetele in vama Nadlac. Trei puncte noi de vanzare a rovignetelor au fost deschise in Vama Nadlac. Asta dupa ce in urma cu cateva zile, din cauza traficului mare de persoane care au intrat sau iesit din tara.

Comisarul Sef al IJPF Arad ne-a mai informat ca, dupa deschiderea noilor puncte de vanzare, activitatea in punctele de frontiera a revenit la normal, desfasurandu-se in bune conditii. Informatia Aradului

Administrativ

Plangere penala impotriva primarului. Un ziarist de la editia locala a unui cotidian central, Malin Bot, a depus plangere penala impotriva primarului Gheorghe Ciuhandu.

Edilul este acuzat de abuz in serviciu, dupa ce i-a retras acreditarea la Primarie jurnalistului.

Bot banuieste ca atitudinea lui Ciuhandu este urmarea unui articol in care ar fi dezvaluit presupusa legatura dintre firma fiului primarului cu un clan de etnie roma care ar fi facut lucrari de constructii ilegale.

Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, nu comenteaza actiunea ziaristului care a depus o plangere penala impotriva sa. Timis Online

Rateaza Iancu un cartier?. Subprefectul de Timis, Gheorghe Ciobanu, a declarat ca va ataca in contencios administrativ deciziile primariilor care atribuie teren pentru diferite activitati, daca nu au rezolvat retrocedarile, inclusiv proiectul Primariei Timisoara cu patronul Poli, Marian Iancu.

Potrivit sursei citate, Prefectura s-a sesizat dupa ce a constatat ca mai multe primarii, printre care si cea din Timisoara, au atribuit teren pentru proiecte imobiliare sau comerciale si au amanat rezolvarea cererilor de retrocedare.

„Din estimarile noastre, Timisoara are un deficit de 170 de hectare si am sesizat cu surprindere ca, dintr-o data, apar 150 sau 120 de hectare pentru diverse proiecte (cartierul Viola, investitie propusa de patronul echipei Poli, Marian Iancu - n.r.), in speta un proiect imobiliar“, a spus Ciobanu.

24 de Ore

Inaugurare amanata. Lucrarile de modernizare din Piata Mihai Viteazul, cea mai mare piata din oras, intra in prelungiri.

Ultima investitie, decisa de conducerea societatii care administreaza pietele, SC TOP SA, este legata de inlocuirea copertinei albastre, cu una alba, in valoare de 50.000 euro. EvZ Vest

Economic

Sera privata cu 28.000 de cactusi la Arad. Un bihorean stabilit cu multi ani in urma in municipiul Arad creste in gradina casei lui peste 28.000 de cactusi, unii avand o vechime de 30 de ani.

Teofil Condoros si-a dedicat toata viata cresterii si inmultirii a zeci de specii de cactusi, iar acum spera sa obtina si un profit financiar din acest hobby. Romania Libera, Editie de Transilvania-Banat